Verden

Biden kommenterte anklagene hennes om seksuell antasting: – Dette hendte aldri

Tara Reade arbeidet for Joe Biden i Senatet tidlig på 1990-tallet.

– Det er ikke sant. Dette hendte aldri, sier Joe Biden om overgrepsanklager som er rettet mot ham.

  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden er blitt anklaget av en tidligere assistent, Tara Reade, for å ha forgrepet seg på henne seksuelt i 1993. Påstandene er blitt benektet av Bidens valgkampapparat, men selv har han frem til nå holdt munn.

Fredag møtte Biden på TV-kanalen MSNBC for å svare på anklagene. Før TV-intervjuet sendte han ut en erklæring.

Flere krav om svar

Der sa han at anklagene «ikke er sanne. Dette hendte aldri». Han gjentok dette da han ble spurt på TV.

– Jeg sier det utvetydig: Det har aldri, aldri hendt, sa Biden.

Kravene om at han skulle kommentere saken har økt i antall og styrke den siste tiden. Årsaken er at flere personer har sagt at Tara Reade allerede på 1990-tallet fortalte dem om hendelsen.

Joe Biden deltok fredag morgen på programmet Morning Joe på TV-kanalen MSNBC. Biden ble intervjuet fra sitt hjem i Wilmington i Delaware.

– Uoverensstemmelser

Biden minner i uttalelsen om sitt politiske rulleblad med kamp for kvinners rettigheter. Han mener at kvinner som står frem, «skal høres, ikke knebles».

Samtidig, mener Biden, skal historiene deres ettergås.

«Ansvarlige nyhetsorganisasjoner bør undersøke og evaluere en voksende mengde av uoverensstemmelser i fortellingen hennes. Den er endret flere ganger både i smått og stort», heter det i erklæringen.

Reades anklage

Reades anklager er omtrent slik: Hun var 29 år gammel da hun arbeidet for Biden fra desember 1992 til august 1993. En gang skal han ha presset han henne opp mot en vegg, strakt en hånd under skjørtet hennes og stukket fingre inn i henne.

Hun sier hun gjorde motstand, men Biden skal da ha blitt irritert, hevder hun. Ifølge Reade sa han da: «Kom igjen, jeg har hørt at du liker meg.»

Reade ble intervjuet i fjor av The Washington Post om upassende opptreden fra Bidens side. Den gang sa hun at han tok henne på skuldrene og nakken. Nå sier hun at hun i fjor var engstelig for å komme med flere detaljer.

Sier hun varslet ledere

Hun sier hun etter hendelsen i 1993 ble frosset ut av jobben da hun varslet sine overordnede i senatsstaben. Saken ble ikke politianmeldt.

Enkelte andre personer har sagt at Reade på 1990-tallet fortalte dem – i større og mindre detalj – om problemer hun hadde med Biden.

Andre assistenter som jobbet for Biden den gang, har ikke støttet Reades fortelling. Det er heller ikke funnet spor av at hun skal ha varslet om saken til staben.

Joe Biden legger vekt på sitt langvarige arbeid for kvinners rettigheter. På bildet drøftes vold mot kvinner på en pressekonferanse i 1993, samme år som hendelsen han er anklaget for.

Vil ha arkivsøk

– Jeg han ikke huske at noen klager ble fremsatt. Det kan heller ingen andre huske, sa Biden.

Hvis en slik klage finnes, bør den være arkivert i USAs riksarkiv, påpekte Biden overfor journalist Mika Brzezinski i programmet Morning Joe.

Skulle en slik klage finnes, bør den letes frem og offentliggjøres, fremholdt demokraten.

– Jeg er trygg på at det ikke er noe der. Ingen tok det opp med meg. Ingen på mitt kontor den gangen kjenner til noen slik klage, sa Biden på MSNBC.

Han vil derimot ikke offentliggjøre sine arkiver deponert ved Universitetet i Delaware. Der er det, sier han, ingen personalpapirer.

Derimot inneholder de, ifølge Biden, konfidensielle samtaler med president Barack Obama og andre statsledere. Biden frykter de kan bli tatt ut av sammenheng og misbrukt i valgkampen mot ham.

– Hva skjuler denne klovnen?

Presidentens sønn rykket raskt ut etter TV-intervjuet. Kommentaren fra Donald Trump jr. tyder på at denne saken kan bli et angrepspunkt mot Biden i månedene frem mot høstens valg.

– Så velgere bør ikke få se hva Biden gjorde mens han arbeidet for dem? Hva skjuler denne klovnen, spurte Trump jr.

En lang rekke kvinner har fremsatt klager på uønskede tilnærmelser fra Donald Trump før han ble president. Han har avvist påstandene. Torsdag sa Trump til pressen at Biden burde svare på anklagene.

– Den kan være falske anklager. Jeg vet alt om falske anklager, sa Trump.

Beskyldes for hykleri

Tara Reade selv, republikanske politikere og flere medier har beskyldt demokrater for hykleri. De mener Reade er blitt møtt med mer mistenksomhet enn kvinner som har anklaget Trump og andre republikanere. Ikke minst gjelder det Christine Blasey Ford, som anklaget nåværende høyesterettsdommer Brett Kavanaugh.

– Hun har rett til å bli hørt, men sannheten teller, sa Biden fredag om Tara Reade da spørsmålet om dobbeltmoral ble tatt opp.

Biden sa at han ikke vil spekulere på Reades motiv for å stå frem.

– Hun har rett til å si det hun sier. Men jeg må kunne si «se på fakta», sa Biden og la til at det «ikke hadde vært en slik atmosfære på hans kontor», og at andre ansatte bekrefter det.

– La velgerne bestemme

The Wall Street Journal er blant dem som på lederplass har beskyldt Biden og demokrater for dobbeltmoral:

«Vi er motstandere av å sette en standard der folk blir presset til å si opp eller trekke seg basert på påstander om flere tiår gamle hendelser og uten rettssikkerhet eller mulighet til renvaske sitt gode navn og rykte. Men slik er den standarden demokrater har satt for republikanere. Hvis sannheten er vanskelig å gripe, bør velgerne få bestemme.»

Les også

  1. Trump: Kina vil at jeg skal tape valget

  2. Trump og Biden satser på å henge den andre ut som Kina-venn

Les mer om

  1. Amerikansk politikk