Verden

Britisk kvinne fengslet i Dubai for tre år gamle Facebook-kommentarer

For tre år siden skrev en britisk kvinne om eksmannens nye kone på Facebook. Nå er hun pågrepet, og risikerer flere år i fengsel.

Kvinnen og datteren reiste til Dubai for en begravelse. Bare datteren fikk reise hjem igjen til London. Foto: Satish Kumar Subramani / Reuters / NTB scanpix

  • Julie Moon Fjell

Britiske Laleh Shahravesh (55), ble forrige måned pågrepet på Dubai flyplass sammen med sin tenåringsdatter, melder den britiske avisen The Guardian.

Kvinnens eksmann var portugisisk men bodde i Dubai. Kvinnen og datteren reiste til Dubai i forbindelse med mannens begravelse. 55-åringen risikerer nå to år i fengsel og en bot på 50.000 britiske pund. Det tilsvarer over en halv million kroner.

Pågripelsen skal skyldes to kommentarer som ble publisert på kvinnens Facebook-profil der hun blant annet skriver om eksmannens nye kone. Kommentarene ble publisert i 2016.

Den 14 år gamle datteren fikk kort tid etter morens pågripelse lov til å fly tilbake til England, og bor nå hos slektninger. Ifølge The Guardian får Shahravesh hjelp av det britiske utenriksdepartementet.

Les også

Dubai-dommen omtales over hele verden

Sendte skilsmissepapir og giftet seg på nytt

Shahravesh og hennes nå avdøde eksmann var gift i 18 år, og bodde primært i England. I en kort periode bodde paret i Dubai, men sammen med datteren deres reiste Shahravesh i 2016 tilbake til London. Planen var at mannen skulle følge etter.

Få måneder etter returen til London, mottok hun skilsmissepapirer i posten. Ifølge organisasjonen Detained in Dubai ble det deretter klart at mannen var i ferd med å gifte seg på nytt i Dubai. Dette oppdaget kvinnen da hun så bilder av paret på Facebook.

Ifølge organisasjonen skal mannens nye ekteskap ha kommet som et sjokk på 55-åringen. Det resulterte i to kommentarer på Facebook, der hun blant annet skal ha skrevet:

«Jeg håper du synker ned i jorden, din idiot. F**n ta deg.»

Kommentarene ble skrevet på farsi, og inkluderte også negative beskrivelser av mannens nye kone. Ifølge britiske BBC skal hun blant annet ha kalt kvinnen for en hest, og referert til hennes utseende.

Les også

To norske borgere løslatt i Dubai

Radha Stirling, grunnleggeren av organisasjonen Detained in Dubai. Foto: AP / NTB scanpix

Tenåringsdatteren skriver appell til arabiske myndigheter

Ifølge BBC er det ulovlig i De forenede arabiske emirater å publisere ærekrenkende utsagn om en person i sosiale medier.

Shahravesh risikerer opp til to års fengsel i Dubai, eller en bot som tilsvarer en halv million norske kroner. Dette til tross for at kommentarene ble skrevet i England, der loven for ærekrenkelse er noe annerledes.

I skrivende stund er den britiske kvinnen kausjonert for, og hun bor på hotell i Dubai. Passet hennes er konfiskert.

Advokat Radha Stirling, grunnlegger av Detained in Dubai, representerer kvinnen. Hun sier til BBC at hun gjentatte ganger bedt om å få siktelsens frafalt, men uten hell. Nå har hun bedt 55-åringens tenåringsdatter om å skrive en appell på vegne av moren. Appellen skrives til sjeiken i Dubai, Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

– Datteren er veldig lei seg, og har vært gjennom en opplevelse som ligner helvete. Alt hun vil er å gjenforenes med moren sin, sier Stirling.

Stirling poengterer på sin Twitter-konto at lovene for ærekrenkelse bør tydeliggjøres overfor turister som tenker på å reise til emiratene, og bruker emneknaggen #FreeLaleh for så spre ordet om Shahravesh.

@LisaBloom Travel warnings in the USA and UK need to be issued. Anyone who has posted on social media can be arres ... https://t.co/Ad64xhjSVa

Tidligere i år har Dubai som reisemål vært gjenstand for debatt opp til flere ganger, blant nnet på grunn av regimets forbud mot homofili.

En rekke norske influensere har i 2019 fått kritikk for å ha reist på regimesponsede turer til Dubai. I tillegg har flere idrettslag blitt kritisert for å legge treningsleirene sine til Dubai – blant annet Solskjærs United. I 2017 fikk RBK samme kritikken, og valgte til slutt å gjøre helomvending og avlyse sin til treningstur til Dubai.

Les mer om

  1. Dubai
  2. De forente arabiske emirater
  3. England