Verden

Swedbank-direktør sparket og aksjehandelen stanset

All handel med Swedbanks aksjer er stanset på Stockholms-børsen, og administrerende direktør Birgitte Bonnesen får sparken.

Swedbank danske direktør Birgitte Bonnesen får sparken. Foto: Swedbank

 • NTB

Swedbank sparker administrerende direktør Birgitte Bonnesen etter oppstyret den siste tiden. Foto: Janerik Henriksson / TT / NTB scanpix

Swedbanks kontor på Filipstad brygge i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Den svenske storbanken etterforskes for bedrageri og brudd på regler for innsideinformasjon, og svensk Økokrim, Ekobrottsmyndigheten (EBM), gjennomførte onsdag razzia i bankens hovedkontor utenfor Stockholm. Fra før blir banken også etterforsket for hvitvasking.

– De siste dagenes hendelser har ført til enorme påkjennelser for banken. Styret har derfor besluttet å avskjedige Birgitte Bonnesen, skriver talsmann Lars Idermark for styret i en pressemelding.

Videre i pressemeldingen får Bonnesen skryt for å ha gjort en god innsats med «å skape en ledende digital bank med fysisk nærvær». Bonnesen får en sluttpakke på 21 millioner svenske kroner, ifølge TT.

Bankens finansdirektør Anders Karlsson er blitt utnevnt som fungerende administrerende direktør.

Stanset handelen

Like før Bonnesen ble sparket, opplyste Stockholms-børsen at handel med bankens aksjer var stanset.

Onsdag kom det også fram at de viktigste eierne av banken ikke vil gi bankens styre ansvarsfrihet, og dermed heller ikke Bonnesen. Påtalemyndigheten har imidlertid ikke navngitt noen enkeltpersoner i etterforskningen av anklagene om bedrageri og innsidehandel, så flere enn Bonnesen kan være i søkelyset for etterforskningen.

Det ble først opplyst at Swedbank etterforskes for brudd på innsidereglene. Konkret er banken mistenkt for å ha informert utvalgte eiere før anklager om hvitvasking ble offentlig kjent.

Onsdag kveld utvidet EBM etterforskningen til også å omfatte grovt bedrageri.

Ny etterforskning

I februar i år avslørte kringkasteren SVTs «Uppdrag granskning» mistanker om hvitvasking gjennom Swedbank. Saken omfatter mistenkelige pengeoverføringer verdt tilsvarende 40 milliarder svenske kroner.

Det er Finansinspektionen (FI) i Sverige som etterforsker mistanken om hvitvasking. Det er imidlertid ikke denne delen av saken som ligger bak onsdagens aksjon. Samtidig som Swedbank mistenkes for både bedrageri og for hvitvasking, er en tredje mistanke nå rettet mot konsernet. Ifølge SVT har det amerikanske finanstilsynet Department of Financial Services (DFS) startet etterforskning av Swedbank fordi banken unnlot å varsle amerikanske myndigheter om kunder med forbindelser til advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama, firmaet som står sentralt i den såkalte Panama Papers-saken.

Det er Finansinspektionen (FI) i Sverige som etterforsker mistanken om hvitvasking. Det er imidlertid ikke denne delen av saken som ligger bak onsdagens aksjon.

Samtidig som Swedbank mistenkes for både bedrageri og for hvitvasking, er en tredje mistanke nå rettet mot konsernet.

Ifølge SVT har det amerikanske finanstilsynet Department of Financial Services (DFS) startet etterforskning av Swedbank fordi banken unnlot å varsle amerikanske myndigheter om kunder med forbindelser til advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama, firmaet som står sentralt i den såkalte Panama Papers-saken.

 1. Les også

  Stor avsløring: Swedbank anklages for storstilt hvitvasking

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Tidligere statsminister kan bli ny Swedbank-sjef

 2. ØKONOMI

  Nordea- og DNB-aksjen faller etter anklager om hvitvasking

 3. VERDEN

  Når vannet trekker seg tilbake, blir de rystende ødeleggelsene i Mosambik enda tydeligere

 4. VERDEN

  Da erfarne piloter skulle teste Max 8-flyet i simulator, var de forberedt på feilen. Likevel hadde de under 40 sekunder på å unngå styrt.

 5. VERDEN

  Brexit har surret og gått i over 1000 dager. Det er like lenge som et hamsterliv.

 6. VERDEN

  Etter syklonen: 15 000 må reddes ut av flomområdene i Zimbabwe