Verden

Pakistan kaster ut Indias ambassadør

Pakistan har bedt Indias ambassadør om å forlate landet, henter hjem sin egen ambassadør fra New Delhi og stanser all handel med nabolandet.

Indiske soldater patruljerer nå gatene i Srinagar i Kashmir, der det er innført portforbud og telefonnettet og internett er nede. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB

Pakistanske aktivister demonstrerer mot Indias Kashmir-politikk i Lahore denne uka. Foto: K.M. Chaudhry / AP / NTB scanpix

Pakistan vil også revurdere alle andre avtaler og alt annet samarbeid med India, blant annet ved grenseovergangene mellom de to landene, opplyser regjeringen.

Bakgrunnen for striden er Indias beslutning om å fjerne den spesielle statusen for Kashmir, regionen de to landene har ligget i strid om siden selvstendigheten fra britene i 1947.

India, der 80 prosent av befolkningen er hinduer, kontrollerer to tredeler av Kashmir, der det store flertallet av innbyggerne er muslimer.

De siste 30 årene har det pågått et opprør i den indiskstyrte delen, som har kostet rundt 50.000 mennesker livet. India anklager Pakistan for å støtte opprøret.

En FN-resolusjon fra 1948 fastslår at det skal holdes en folkeavstemning om Kashmirs fremtid, men India har i alle år motsatt seg dette.

Pakistans statsminister Imran Khan har bedt verdenssamfunnet gripe inn og truer med å ta i bruk alle midler for å tvinge India til retrett.

India har sendt titusener av soldater til Kashmir og avskjærer nå i stor grad innbyggerne der fra å ha kontakt med omverdenen. Telefonnettet var onsdag nede og det samme var internett.

Siden mandag har området vært ilagt et strengt portforbud, og væpnede soldater patruljerer delstatens sommerhovedstad Srinagar.

 1. Les også

  India-ekspert: Vil nok gå fra vondt til verre i Kashmir

 2. Les også

  Regjeringen i India fjerner selvstyre i Kashmir

 3. Les også

  Nasjonalisten Modi vant igjen. Hva får det å si for India – og for verden? | Frank Rossavik

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Internasjonal politikk
 2. Pakistan
 3. Handel
 4. India
 5. Konflikt
 6. Kashmir

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Slik ble alt skrudd av før den omstridte nyheten

 2. VERDEN

  Regjeringens grep kan skape mer bråk. Men likevel er det populært hos mange indere.

 3. VERDEN

  Streng sikkerhet rundt id-feiring i Kashmir

 4. VERDEN

  Innbyggere i Kashmir mister rettigheter

 5. VERDEN

  To drept i indiskkontrollert Kashmir

 6. VERDEN

  Torsdag oppfylles en gammel drøm for makthaverne. For mange av dem som bor i området, fremstår det som et mareritt.