Verden

Drapsdømte stakk av mens vaktene var på ferie

Feriedager gjorde det enklere for Osman Omer Osman å rømme fra fengselet i Nord-Irak.

 • Camilla Kilnes

Lørdag morgen rømte elleve innsatte ved Zirga-fengselet i Nord-Irak etter å ha gravd en 80 meter lang tunnel.

— De forsvant natt til lørdag. Flukten skjedde under ferieavvikling hvor mesteparten av fengselets vakter var på ferie. Dette gjorde det lettere for fangene å slippe unna, sier Jamal Hamadani til National Iraqi News Agency. Det skriver Adressa.no.

Osman Omer Osman, som egentlig heter Faraidun Latif Sharif, var blant de elleve fangene som nå er på frifot. Han er dømt for å ha drept Namsos-kvinnen Marita Strøm på en ferietur til Nord-Irak i 2004. De giftet seg i 1999, og fikk tre barn sammen. To av barna var vitne til at moren ble drept.

Les også

Dødsdømt nordmann rømte fra fengsel i Irak

— Vakter på ferie

Jamal Hamadani er folkevalgt for partiet Kurdisk allianse i det kurdiske parlamentet. Ifølge ham vil det bli opprettet en kommisjon som skal undersøke omstendighetene rundt de 11 fangenes spektakulære flukt fra fengselet.

– Dette måtte ha vært nøye planlagt, sier han til det irakiske nyhetsbyrået.

Etter at flukten ble oppdaget ble det satt i gang en klappjakt på fangene. Så langt er ingen pågrepet. Myndighetene har gått ut med bilder og navn i media.

De elleve er dømt for ulike lovbrudd. Det skal imidlertid være en overvekt av menn som har dødsdommer hengende over seg for alvorlige forhold som drap.

- Nytt slag for oss

Marita Strøms ene søster, Unni Strøm, fikk sjokkbeskjeden sent søndag kveld av hadde de nylig fått den dramatiske beskjeden via barnas advokat, Endre Gansmo Lysø.

— Vi har sluttet å bli sjokkerte, men det er klart at en slik beskjed er et nytt slag for oss. Den ripper opp i gamle minner fra en vond tid. Nå kommer vi til å se oss over skulderen og være redde, sa Unni Strøm til Adresseavisen.

Advokat Brynjar Meling har ikke hatt kontakt med sin klient siden før jul i forbindelse med at Osman ville anke avgjørelsen i Namdal tingrett. Osman har gjort krav på livsforsikringssummen på om lag en million kroner etter avdøde Marita Strøm.

I oktober i fjor bestemte Namdal tingrett at forsikringspengene skulle gå til parets tre mindreårige døtre i Namsos. Men Osman anket avgjørelsen inn for Frostating lagmannsrett.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Å lære krigere å krige

 2. VERDEN

  IS-enken skal straffes med døden eller livsvarig fengsel. Det tar dommeren 20 minutter å avgjøre saken.

 3. VERDEN

  Franske småbarnsmødre kan bli hengt i Irak – forsvarsadvokater ber Macron gripe inn

 4. VERDEN

  Massakrer, likskjending og tvangsflytting - slaget om Mosul er allerede fullt av grusomheter

 5. VERDEN

  Så ulikt dømmes IS-mistenkte: Syria: 3 års fengsel. Irak: Dødsstraff.

 6. VERDEN

  Tomas var 8 år gammel da han ble tatt av IS. Tre år senere fikk faren en telefon han aldri vil glemme.