Kinesisk propaganda viser pansrede kjøretøyer ved Hongkong-grensen. Opptil 5000 soldater er allerede på plass i sentrum.
Demonstrantene ber om selvutslettelse, advarer statlige kinesiske medier tirsdag.
For fjerde dag på rad samlet demonstranter seg tirsdag på flyplassen i Hongkong.
I en stille protest satte de seg i avgangshallen for å vise at de slett ikke har tenkt å gi seg.
Politiet gikk svært brutalt til verks mot demonstrantene i Hongkong søndag kveld – blant annet ble en ung kvinne skutt i øyet med en gummikule – noe som har vakt fornyet sinne og energi blant flere i protestbevegelsen.
«Do you hear the people sing?» – den berømte kampsangen fra musikalen Les Miserables – er blitt en gjennomgangsmelodi for demonstrantene i Hongkong de siste to månedene, og de kjente tonene gjallet også under det høye taket på den travle flyplassen denne uken.
Flyplassen måtte stenges mandag fordi demonstrantene ble for mange. Tirsdag skjedde det igjen på det som er ett av verdens travleste knutepunkter – nesten 75 millioner mennesker benytter seg av denne flyplassen hvert år.
Uroen får store konsekvenser i byen som regnes som ett av Asias fremste finanssentre. Siden flyplassen stengte mandag har verdien av aksjene på Hongkong-børsen falt nærmere tre prosent.
Spørsmålet er hva som skjer nå. Og ikke minst hvordan Beijing-myndighetene reagerer.
Katt og mus-lek mellom demonstranter og politi i Hongkong
Frykter brutalt oppgjør på linje med 1989
Helt siden massakren i Beijing etter studentdemonstrasjonene på Den himmelske freds plass i 1989 har folk i Hongkong snakket høyt om at noe tilsvarende kunne skje hos dem. I dag er den frykten langt mer uttalt enn tidligere.
Og kinesiske myndigheter gjør lite for å berolige hongkongerne.
Mandag la flere kinesiske propagandaorganer ut en video som viser en lang rekke panservogner som kjører rett ved grensen til Hongkong.
«Folkets bevæpnede politi har samlet seg i Shenzhen, en by som grenser til Hongkong, i forkant av det som ser ut som en stor øvelse,» skriver den statlige avisen Global Times på Twitter.
Twitter er sensurert i Kina, så meldingen var tilsynelatende rettet mot publikum utenfor ettpartistaten.
Redaktør Hu Xijin i Global Times sørget senere for å gjøre budskapet krystallklart:
«Jeg tror dette er en klar advarsel til opprørerne i Hongkong. Sannsynligheten for at Beijing intervenerer i situasjonen i Hongkong er økende,» skriver Hu på Twitter.
Dersom kinesiske myndigheter bestemmer seg for å gripe inn militært, vil de første soldatene få kort reisevei.
Opptil 5000 soldater er nemlig allerede stasjonert bak høye murer i en garnison i Hongkong sentrum. Folkets frigjøringshær har hatt denne basen helt siden britene ga fra seg Hongkong i 1997.
Hongkongs politiske leder advarer voldelige demonstranter
Kraftig advarsel fra USA og Canada
Myndighetene i Beijing har de siste ukene brukt stadig krassere ord i fordømmelsen av demonstrasjonene i Hongkong, som konsekvent omtales som «opptøyer» i statlige kinesiske medier.
Tirsdag advarte den kinesiske utgaven av partiorganet Global Times om alvorlige konsekvenser dersom demonstrantene ikke gir seg:
«Dersom opprørerne i Hongkong ikke klarer å ta hintet ved at bevæpnede politifolk samler seg i Shenzhen, ber de om sin egen selvutslettelse,» skriver avisen.
Frykten for en militær inngripen fra Beijing-myndighetene har den siste uken gått fra å være urealistisk til noe stadig flere roper varsko om.
Blant dem er Canadas statsminister, Justin Trudeau. 300.000 av hans landsmenn bor for tiden i Hongkong.
– Vi oppfordrer til fred, orden og dialog. Vi anmoder Kina om å være svært forsiktige og respektfulle i måten de håndterer mennesker med legitime bekymringer i Hongkong, sa han på en pressekonferanse i Toronto på mandag.
Også Mitch McConnell, republikanernes leder i det amerikanske senatet, var tydelig i sine advarsler:
«Befolkningen i Hongkong tar et modig oppgjør med det kinesiske kommunistpartiet samtidig som Beijing gradvis forsøker å legge beslag på selvstendigheten og friheten deres. Ethvert voldelig oppgjør vil være fullstendig uakseptabelt. Som jeg har sagt i Senatet tidligere. Verden følger med,» skriver McConnell på Twitter.
Venstre-politiker: Eventuelt innrykk fra Kina må fordømmes
Norske myndigheter har foreløpig vært svært forsiktige i omtalen av demonstrasjonene i Hongkong, som begynte for alvor i mai.
Men stortingspolitiker Guri Melby (V) er enig i at det som skjer i Hongkong nå er en syretest for både Kina og verdenssamfunnet.
– Det er dessverre en reell mulighet at Kina nå rykker inn. Beijing-myndighetene ønsker jo å få en slutt på demonstrasjonene. Det vil i så fall være fullstendig uakseptabelt og noe som bør fordømmes av det internasjonale samfunnet, sier hun.
– Tror de lærte i 1989
Det er i dag et helt åpent spørsmål hva konsekvensene vil være for Beijing dersom myndighetene gjør alvor av truslene om å gripe inn med militærpolitiet.
Det vil jo ikke være snakk om en invasjon på tvers av landegrenser – Hongkong er formelt sett en del av Kina, men regionen har hatt en stor grad av selvstyre helt siden britene ga fra seg den tidligere kolonien til Kina i 1997.
Likevel kan en militær inngripen rokke ved Hongkongs status som et finanssenter for utenlandske banker og selskaper, noe som igjen vil få økonomiske konsekvenser for Beijing.
– Jeg tror de har lært at det å bruke militære virkemidler har en veldig høy pris, sier Wu’er Kaixi, en av studentlederne fra Den himmelske freds plass i 1989, til nyhetstjenesten Hong Kong Free Press.