Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker

Iran advarer USA mot å gjøre et nytt forsøk på å ta arrest i oljetankeren Grace 1, som nå er omdøpt til Adrian Darya-1 og seiler under iransk flagg.

Tankskipet som tidligere het Grace 1, er nå blitt omdøpt til Adrian Darya-1 og forlot søndag kveld Gibraltar. Foto: AP / NTB scanpix

Oljetankeren, som har 2,1 millioner fat olje om bord, ble tatt i arrest av den britiske marinen 4. juli. Årsaken ble oppgitt å være mistanke om at den var på vei til Syria, noe som ville ha vært et brudd på EUs sanksjoner.

Skipet har siden ligget utenfor Gibraltar, der høyesterett torsdag besluttet at det fikk seile videre. Søndag kveld heiste det anker, til protester fra USA.

President Donald Trumps administrasjon har utstedt ny arrestordre på tankskipet og hevder oljelasten utgjør en ekstraordinær trussel mot USA.

Iran advarer USA

Myndighetene i Iran advarer USA mot følgene av å oppbringe tankskipet på nytt.

– Iran har via offisielle kanaler formidlet de nødvendige advarsler til amerikanske tjenestemenn om ikke å begå en slik tabbe fordi det vil få alvorlige følger, sier en talsmann for iransk UD, Abbas Mousavi.

Det spekuleres nå på om Iran vil frigi det britiskregistrerte, svenskeide tankskipet Stena Impero, som ble tatt i arrest i Hormuzstredet.

Ingen forbindelse

Britiske myndigheter hevder Stena Impero ble tatt i arrest som hevn for Grace 1, mens Iran har kommet med motstridende uttalelser om hendelsen.

Ifølge iranske myndigheter kolliderte Stena Impero med en fiskebåt, og UD-talsmann Abbas Mousavi avviser at oppbringingen av det britiskregistrerte skipet har noe å gjøre med Grace 1.

– Dette skipet har begått to eller tre brudd på maritim lov. Retten ser nå på dette. Vi håper etterforskningen kan avsluttes så raskt som mulig og at det blir avsagt en kjennelse, sier han.

Stena Impero var på vei til Al Jubail i Saudi-Arabia da det ble stanset og ligger nå for anker utenfor den iranske havnebyen Bandar Abbas.