Verden

Økende kriminalitet i New York

New York-politiet melder om økende kriminalitet i storbyen. Drapsraten økte i august 34 prosent fra tilsvarende måned i fjor.

Kriminaliteten i New York har gått kraftig opp under koronapandemien. Her jobber politiet på et åsted i Queens. Foto: John Minchillo / AP / NTB scanpix

 • NTB-AFP

Det skjer mens president Donald Trump går til valg på et budskap om at kun ham og Republikanerne kan opprettholde lov og orden i USA.

New York, som er demokratstyrt, sliter med koronakrisen og medførende budsjettunderskudd, et redusert tjenestetilbud og utbredt arbeidsløshet.

I august ble det registrert 242 skyteepisoder i byen, opp fra 91 i tilsvarende måned i 2019. Antall drap steg samtidig fra 36 til 53.

Trump har i flere måneder forsøkt å skyve valgkampen mot Joe Biden over fra en folkeavstemning mot regjeringens bredt kritiserte håndtering av pandemien og over mot kriminalitet.

Republikanerne mener oppgangen skyldes kutt i politibudsjetter, som har kommet i kjølvannet av massive demonstrasjoner mot politivold i landet.

Andre har spekulert i at politibetjenter med vilje jobber saktere, i protest mot politireformer, noe New York-politiet avviser. Enkelte analytikere peker på brutt tillit mellom politivesenet og innbyggere, mens andre mener folks mentale helse kan ha blitt forverret under pandemien.

Oppgangen kommer etter at kriminaliteten i storbyen har sunket i flere tiår. Ifølge New York Times er det i dag omtrent like mye kriminalitet som i 2012.

Situasjonen er imidlertid mye bedre enn på slutten av 90-tallet, da republikaneren Rudy Giuliani, som i dag er Trumps personlige advokat, var borgermester – og langt unna hvor ille det var på 80-tallet og starten av 90-tallet.

Les mer om

 1. Amerikansk politikk
 2. USA
 3. Drap

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Syvåringens skjebne kan bli sentralt tema i valgkampen. Drapsbølge i USAs storbyer.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Trump truer med å kutte støtten til New York og andre «anarkistbyer». Alle byene har ett fellestrekk.

 3. VERDEN
  Publisert:

  200.000 koronadøde i USA: Roberto (17) levde som ungdommer flest. Helt til pandemien kom. Da gikk alt galt.

 4. VERDEN
  Publisert:

  En gang var dette en republikansk bastion. Nå er Trump i alvorlig trøbbel.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Presidenten tryglet, smisket og skremte. Ingenting bet på USAs viktigste velgergruppe.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Landsmøtetalen skulle få Trump på offensiven. – Overraskende kjedelig, sier Fox News-programleder.