Knusende nederlag for Erdogan i Istanbul

ISTANBUL (Aftenposten): Opposisjonskandidaten Ekrem Imamoglu blir Istanbuls neste ordfører. Han har vunnet med nesten 54 prosent av stemmene.

Ekrem Imamoglu har engasjert tusenvis av tilhengere gjennom hele valgkampen. Søndag hyllet tilhengerne ham etter valgseieren.

Istanbuls velgere har for andre gang på mindre enn tre måneder valgt Ekrem Imamoglu (CHP) til storbyens ordfører. Mens seieren den 31. mars var syltynn, med cirka 14.000 stemmer, har han denne gangen vunnet med flere hundre tusen flere stemmer enn AKP-kandidaten Binali Yildirim.

Allerede klokken 19.15 lokalt tid, bare to timer og 15 minutter etter at valglokalene stengte, gratulerte Yildirim sin motstander med seieren.

Da hadde forbudet mot å rapportere om resultatet akkurat blitt hevet og resultatet ble kjent. Etter at 97 prosent av stemmene var blitt talt opp, ledet Imamoglu med 53,79 prosent, mens Yildirim bare hadde fått 45,30 prosent av stemmene.

Jubelen var stor blant de mange som hadde møtt opp utenfor CHPs koordineringssenter.

Den første seieren ble fratatt Imamoglu av den nasjonale valgkommisjonen, etter en prosess mange observatører har ansett som tvilsom. Under søndagens omvalg har Istanbuls 10 millioner velgere gitt klar beskjed til president Recep Tayyip Erdogan om at dette ville de ikke finne seg i.

– Hele det tyrkiske folk har vunnet dette valget, mente Ekrem Imamoglu etter valgseieren.

– Demokratiet lever fremdeles i Tyrkia

Ekrem Imamoglu takket i kveld sine motstandere, familien og hele befolkningen i Istanbul.

– Hele det tyrkiske folket har vunnet dette valget. Demokratiet har vunnet, sa Imamoglu under en TV-sendt pressekonferanse. – Vi skal vise for verden at demokratiet fremdeles lever i Tyrkia.

Han sa også at han som ordfører er villig til å samarbeide med president Recep Tayyip Erdogan.

– Jeg vil samarbeide med alle i alle partier, sa han.

Les også

Ekrem Imamoglu er en av få som har påført Erdogan et nederlag. Søndag kan han gjøre det igjen.

Ekrem Imamoglu holdt sin siste valgtale fra taket på en buss i Üsküdar på asiasiden av Istanbul.

En knekk for AKPs selvtillit?

Seieren ble feiret med stor entusiasme mange steder i Istanbul.

I den politisk delte bydelen Beyoglu var følelsene blandet.

– Generelt er vi ikke så fornøyd med demokratiets tilstand i Tyrkia, men nå er håpet kommet, sier venninnene Seda Özelt (36) og Tansu Üzel (27).

De mener Erdogans parti har følt seg veldig sterke, men undrer seg om hvorvidt partiets selvtillit nå kan ha fått en liten knekk.

I samme nabolag sitter Sükrü Ersahin (27) og depper litt, siden han stemte på AKP.

– Yildirim gjorde det rette da han erkjente nederlaget, men jeg tviler på at Imamoglu vil være bra for Istanbul, sier 27-åringen som kom fra Kayseri midt i Tyrkia til Istanbul som ettåring. Han og mange innflyttere fra Anadolu har vært en del av grunnfjellet for Erdogan og AKP.

Seda Özelt, Taylan Aktug og Tansu Üzel var fornøyd med utfallet av ordførervalget i Istanbul.

Viktig test for det tyrkiske demokratiet

Ordførervalget er blitt fulgt med stor interesse av hele verdenspressen. For dette har handlet om mye mer enn hvem som styrer Istanbul. Valget er først og fremst blitt sett på som en viktig test for det tyrkiske demokratiet.

President Recep Tayyip Erdogan har fått stadig mer makt og mange tusen er blitt fengslet eller har mistet jobbene sine i utrenskningene etter kuppforsøket i 2016. Flere opposisjonelle politikere er blitt fengslet og mediene er blitt kuet.

Det republikanske folkepartiet (CHP) mobiliserte 200.000 frivillige for å sikre valgprosessen. Dagen før valget advarte Imamoglu velgerne mot «provokasjoner».

– Det var rørende å høre jubelen fra folk da valgresultatet ble klart, sier Kjersti Løken Stavrum, som fulgte valget fra den liberale bydelen Kadiköy i egenskap av å være leder for Norsk PEN. – Resultatet er befriende tydelig. Erdogan har fått en klar beskjed fra velgerne om at han må endre kurs. Det er lov å håpe på bedre tider for det tyrkiske demokratiet akkurat nå.

Les også

«Forrædersk» annullering av valget i Istanbul. – Erdogan kan ha noe i ermet.

President Recep Tayyip Erdogan og kona Emine hilser på folk i det de møter opp ved et stemmelokale i Istanbul for å stemme. Erdogan var selv ordfører i Istanbul på 90-tallet.

Er det begynnelsen på slutten for Erdogan?

Ordførervalget har dessuten blitt sett på som en indikasjon på president Recep Tayyip Erdogans popularitet. Frihets- og rettferdighetspartiet (AKP) ble største parti under valget, men de tapte i viktige byer som Istanbul, Ankara og Izmir.

Et nytt nederlag i Istanbul kan svekke Erdogans autoritet også nasjonalt. Han må håndtere en stadig mer sviktende økonomi og mange internasjonale floker. Opposisjonen øyner muligheten for at den tyrkiske befolkningen har fått nok av Erdogan. Den som kan komme til å utfordre ham ved det neste presidentvalget i 2023, kan bli nettopp Imamoglu.

Erdogan brukte selv ordførervervet i Istanbul til å bygge sin nasjonale profil. Det samme kan Imamoglu kanskje også få til.

Det var voldsom trengsel da Ekrem Imamoglu tok seg ut av koordinasjonssenteret til CHP søndag kveld.

Alt er allerede vakkert

Ekrem Imamoglu avsluttet det som til slutt er blitt seks måneder med valgkamp, med å hilse et hav av tilhengere fra toppen av partiets valgbuss. Den store plassen som ligger ned mot sjøen i Üsküdar på Istanbuls asiatiske side, var stappfull av folk.

Mange hadde med seg bannere med valgkampens slagord om at «alt skal bli veldig bra», eller «cok güzel», som er tyrkisk for veldig bra eller veldig vakker.

– Det er allerede veldig vakkert, sa Imamoglu til tilhengerne sine.