FN-landene har stemt. Norge blir medlem av Sikkerhetsrådet.

NEW YORK (Aftenposten): Norge, Irland og Canada kjempet om to plasser i Sikkerhetsrådet. Resultatet ble svært jevnt.

FN-ambassadør Mona Juul på vei til FN-bygningen for å stemme onsdag morgen amerikansk tid. Ragnhild Imerslund (t.h) leder Norges sikkerhetsrådskampanje.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg

Norge fikk 130 av 191 gyldige stemmer i den såkalte vestgruppen. Det var nok til å oppfylle kravet om å få støtte fra to tredjedeler av de fremmøtte (128 stemmer).

Irland sikret seg den andre plassen - med nød og neppe. Irene fikk 128 stemmer, mens Canada endte opp med 108.

– Vi vil bruke erfaringen fra flere tiår med arbeid for fred og forsoning til å være brobygger og søke løsninger på de utfordrende konfliktene som kommer på Sikkerhetsrådets bord, skriver Erna Solberg på Facebook.

Folkeretten og menneskerettighetene vil ligge til grunn for Norges arbeid, ifølge statsministeren.

– Jeg vil samtidig takke Canada og Irland for en tøff, men vennligsinnet konkurranse. Vi skal fortsette det gode samarbeidet fremover, både i og utenfor FNs sikkerhetsråd, fortsetter Solberg.

Fem nye medlemmer

Avstemningen foregikk i FNs plenumssal i New York, og på grunn av koronaviruset var det innført nye regler som sikret avstand mens stemmegivningen pågikk.

Totalt skulle det velges fem nye ikke-faste medlemmer til FNs sikkerhetsråd for en periode på to år.

De andre landene som ble valgt inn var Mexico og India. Kenya og Djibouti, som kjemper om en plass i Afrika-gruppen, må ut i en ny valgomgang i morgen ettersom ingen fikk to tredjedeler av stemmene.

Les også

Norge har satset alt på å vinne «dødens gruppe». Nå avgjøres den største utenrikssatsingen på over et tiår.

Tøff valgkamp i flere år

Det har i flere år pågått en hard kamp om de andre FN-landenes gunst, og Norges heat er blitt omtalt som «dødens gruppe». Irland, Norge og Canada har alle en relativt lik profil internasjonalt og er opptatt av mange av de samme sakene.

Den norske regjeringen brukte rundt 30 millioner kroner på valgkampen, men også Canada og Irland gjorde sitt for å vinne.

FN-medlemmenes ambassadører er blant annet blitt invitert på konserter med irske Bono og canadiske Céline Dion.

Les også

Stanghelle: Sikkerhetsrådet er ikke stedet for de rene og ranke. Norge kommer til å skuffe mange om vi kommer inn.

Tilgang, relevans og påvirkningskraft

FN-delegasjonen i New York går nå over fra å være i valgkampmodus til å forberede Norges periode som sikkerhetsrådsmedlem. Oppstart er i januar 2021.

Adam Chapnick, professor i forsvarsstudier ved The Royal Military College of Canada, mener et sete i Sikkerhetsrådet gir land tre fordeler: Tilgang, relevans og påvirkningskraft.

– I to år vil et land som ikke er en stormakt ha tilgang til de fem faste medlemmene av Sikkerhetsrådet, i tillegg til de andre medlemmene, sier Chapnick til BBC.

En slik tilgang gjør et land relevant.

– Brått er du veldig populær rundt om i verden. Hvis noen andre land ikke får tak i kineserne, amerikanerne eller franskmennene, så vet de at du kan, sier Chapnick.

Kan små ikke-faste medlemmer påvirke det som vedtas i Sikkerhetsrådet? Av og til, ifølge Chapnik.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har trukket frem Sverige som et eksempel på det. Da de satt i rådet lyktes de med å få til kompromisser om bistand til Syria – til tross for at konflikten over Syria er svært betent.

Regjeringen har drevet en intens valgkamp for å sikre Norge en plass i Sikkerhetsrådet. Perioden fra januar 2021 blir Norges femte.

Kan havne i skvis

Flere har advart om at det å sitte i Sikkerhetsrådet, ikke er noen dans på roser. Forholdet mellom stormakter som Kina, USA og Russland er dårligere enn på lenge. Norge risikerer å havne i skvis.

– Det er utvilsomt mye mer krevende å sitte i Sikkerhetsrådet i dag enn for 20 år siden – blant annet på grunn av rivaliseringen mellom Kina og USA. Men vi har gode relasjoner til alle medlemmene, og har forutsetningene som skal til for å manøvrere på en fornuftig måte, uttalte Eriksen Søreide til Aftenposten før avstemningen.