Obama mener bin Laden fikk som fortjent

Osama bin Laden fikk som fortjent, fastslår USAs president Barack Obama. Ifølge ham må folk ha en skrue løs om de setter spørsmålstegn ved dette.

USAs president Barack Obama sier til CBS News at han var nervøs i forkant av aksjonen mot Osama bin Laden, men at han mener det var riktig å gjennomføre den til tross for risikoen for at noe kunne gå galt

I et intervju med fjernsynsprogrammet «60 Minutes» på CBS News forteller Obama om den dramatiske aksjonen hvor bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker som oppsøkte hans skjulested i Abbottabad i Pakistan.

– Det var ingen direkte beviser for hans tilstedeværelse der. Til sjuende og sist var det fortsatt en usikker situasjon. Jeg mener, vi kunne ikke si sikkert at bin Laden var der, forteller Obama i intervjuet, som ble kringkastet søndag.

Om det hadde vist seg at bin Laden ikke var der, ville det ha fått alvorlige politiske konsekvenser, sier Obama. Likevel valgte han å gjennomføre aksjonen.

– Jeg sa til meg selv at om det var en god sjanse for sterkt å forkrøple al-Qaida, så var det verdt den politiske risikoen så vel som risikoen for våre menn.

Mislykkede aksjoner

Obama forteller til «60 Minutes» at han var nervøs i dagene før aksjonen mot al-Qaidas leder. Blant annet tenkte han på tidligere aksjoner som var gått galt, for eksempel aksjonen i Somalia i 1993 hvor to amerikanske helikoptre ble skutt ned, og det mislykkede forsøket på å redde amerikanske gisler i Iran i 1980.

– Dagen før tenkte jeg ganske mye på dette, sier Obama.

Samtidig gjør han det klart at han ikke er enig med dem som mener at spesialstyrkene burde tatt bin Laden i live ettersom han var ubevæpnet.

– Om det var en ting som ikke holdt meg våken om nettene, så var muligheten for å drepe bin Laden, sier Obama.

– Jeg mener enhver som stiller spørsmål ved om denne utøveren av massemord på amerikansk jord fikk som fortjent, bør få hodet sitt undersøkt, tilføyer han.

Nervepirrende

Beslutningen om å gjennomføre aksjonen tok Obama torsdag den 28. april. Selve aksjonen ble gjennomført natt til mandag den 2. mai pakistansk tid.

Søndag spilte Obama golf mens han ventet på at sola skulle gå ned i Pakistan. Så gikk han til det såkalte situasjonsrommet i Det hvite hus, hvor han fulgte den 40 minutter lange aksjonen i sanntid.

– Det var de lengste 40 minuttene i mitt liv, kanskje med unntak av da Sasha fikk hjernehinnebetennelse da hun var tre måneder gammel, og jeg ventet på svar fra legen om at det gikk bra med henne, sier Obama.

Sasha er en av hans døtre.

Mot slutten av aksjonen hørte Obama kodeordet «Geronimo».

– De sa at Geronimo var drept. Og Geronimo var kodeordet for bin Laden, forteller han.

Da aksjonen var avsluttet, ble det tatt bilder av liket og gjort ansiktsanalyser for å verifisere at det var bin Laden som var tatt.

Kampen fortsetter

Ifølge Obama er det sannsynlig at bin Laden hadde et støttenettverk i Pakistan som gjorde det mulig for ham å oppholde seg i Abbottabad i en årrekke.

– Men vi vet ikke hvem eller hva dette støttenettverket besto av. Vi vet om det var folk i regjeringsapparatet eller utenfor regjeringsapparatet, og det er noe vi må etterforske, og som ikke minst pakistanske myndigheter må etterforske.

Obama understreker i intervjuet med CBS at likvideringen av bin Laden ikke betyr at al-Qaida er beseiret.

– Men jeg mener det betyr at vi har muligheten til virkelig å sette inn dødsstøtet mot denne organisasjonen.