Verden

Garvet admiral fra Texas ledet bin Laden-raidet

Han hadde forberedt seg i hele sin karrière på dette øyeblikket: En hemmelig plan som kunne lamme Al-Qaida, eller knekke alliansen med Pakistan, hvis den slo feil.

Det var ikke uten grunn at den amerikanske admiralen, William McRaven, hadde kommandoen under aksjonen mot Osama bin Laden. Selv om han er en trestjerners offiser, har 55-åringen ledsaget sine menn på hit-and-run-aksjoner.
  • Craig Whitlock

Da de amerikanske helikoptrene fløy inn i pakistansk luftrom søndag, sto operasjonssenteret ved Bagram-flyplassen i Afghanistan under kommandoen til en bredskuldret admiral fra Texas. 55 år gamle William McRaven hadde arbeidet i årevis for å finne det flyktige sporet etter Osama bin Laden.

Viseadmiralen, en av de mest erfarne terroristjegerne amerikanerne har, hadde blinket ut en spesialavdeling i Navy SEALS for denne oppgaven to måneder i forveien.

Klarsignal

Som tidligere SEAL selv, hadde McRaven i flere uker fulgt den intense treningen for en hemmelig operasjon som kunne lamslå Al-Qaida, hvis den virket. Eller øke presset på en allerede problematisk allianse med Pakistan hvis den slo feil.

Jakten på bin Laden ble ledet av CIA, men da president Obama ga klarsignal for å sette i gang aksjonen mot huset hans, delegerte CIA-direktør Leon Panetta raidet til McRaven, som hadde forberedt seg på et slikt øyeblikk gjennom det meste av sin karrière.

Presisjon

Siden 2001 har han arbeidet nesten utelukkende med antiterroroperasjoner og strategi, da han som marinekaptein ble overført til staben i Det hvite hus kort etter angrepene den 11. september. Han la vekt på seks nøkkelkrav som må oppfylles for at enhver aksjon skal lykkes: Overraskelse, hurtighet, sikkerhet, enkelhet, klart formål og repetisjon. For denne spesielt risikable bin Laden-aksjonen tilføyde han et syvende krav: presisjon.

— Han forstår den strategiske betydning av presisjon, sa en ledende tjenestemann i Obama-administrasjonen som arbeidet nært sammen med McRaven for å finne bin Laden. - Han stiller høye krav. Det er grunnen til suksessen vi fikk.

Deltar selv

Som leder av de militæres topphemmelige Joint Special Operations Command, har McRaven hatt ansvaret for en rask opptrapping av menneskejakten på Taliban-ledere i Afghanistan og andre Al-Qaida folk rundt i verden. Selv om han er en trestjerners admiral, har den muskuløse 55-åringen ledsaget sine menn på hit-and-run-aksjoner.

Sist fredag fikk McRaven grønt lys fra Panetta for å iverksette raidet så raskt som mulig. Senere samme dag møtte han en seksmanns delegasjon fra Kongressen, som tilfeldigvis befant seg på besøk i Afghanistan. Han ga delegasjonen en omvisning i operasjonssenteret på Bagram-basen, som - uten at de fikk vite det - gearet opp for den kritiske aksjonen.

McRaven skulle akkurat til å forlate Afghanistan for å overta en ny post. Han hadde ledet Joint Special Operations-kommandoen siden 2008, da han etterfulgte general Stanley McChrystal som hadde bidratt sterkt til å vende krigslykken i Irak ved å gå målrettet etter opprørsledere, blant dem al-Qaidas sjef i Irak, Abu Musab al-Zarqawi. Han ble drept i et amerikansk luftangrep i 2006.

Journalistutdannet

Etter bin Ladens død denne uken dro McRaven til Washington, der han orienterte representantene på Capitol Hill i et lukket møte.

Han vokste opp som sønn av en oberst i luftforsvaret, veteran fra annen verdenskrig der han fløy britiske Spitfire-fly. McRaven studerte journalistikk ved Universitetet i Texas i Austin, der han tok sin eksamen i 1977. I 1995 ga han ut en bok som analyserte åtte berømte spesialoperasjoner, inkludert den israelske aksjonen som befridde gislende i det kaprede flyet i Entebbe i Uganda.

— Til forskjell fra enkelte høyere offiserer er McRaven «definitivt ingen høyrøstet skrikhals», sier en tidligere tjenestemann i spesialstyrkene, som har kjent ham lenge. - Han er en mann som du kan se på som en moderne SEAL, den typen karer som tok over etter Vietnam-epoken, stillferdige, ydmyke og smarte.

Økt rekkevidde

Under hans ledelse har Joint Special Operations-kommandoen utvidet sin rekkevidde fra Irak og Afghanistan. I september 2009 forhandlet McRaven frem en avtale med Jemens president Ali Abdullah Saleh om å gjennomføre hemmelige oppdrag mot Al-Qaida sammen med jemenittiske styrker. Her på den arabiske halvøy befinner en del av bin Ladens nettverk seg, som ifølge flere kilder har utviklet seg til å bli den fremste terrortrussel mot USA.

Men McRaven har tilbrakt det meste av sin tid i Afghanistan, der spesialstyrkenes virksomhet har økt sterkt. Hans styrker har drept eller fanget hundrevis av opprørsledere det siste året, først og fremst ved lynaksjoner i natten.

Norsk enerett: Aftenposten

Les også

  1. - Kun én av Bin Ladens menn åpnet ild

  2. FN-topp krever sannheten om bin Laden-drapet

  3. Jakten på bin Laden har kostet USA dyrt

  4. Reuters offentliggjør bilder fra bin Laden-huset

  5. Feil på feil om Bin Laden-operasjon