Verden

23 pågrepet etter uro på Nørrebro i København

23 personer er pågrepet etter bråket rundt høyrenasjonalisten Rasmus Paludans demonstrasjon på Nørrebro i København søndag, opplyser dansk politi.

Her blir en mann pågrepet av politiet under urolighetene i København palmesøndag.
  • NTB

Seks av de pågrepne ventes å bli fremstilt for fengsling i løpet av mandagen, melder politiet på Twitter.

Bråket på Nørrebro brøt ut etter at Paludan stilte seg opp på Blågårds Plads for å holde en protest i bydelen. Opptøyene fant ifølge politiet sted etter at den kontroversielle islamfiendtlige høyrenasjonalisten ble angrepet under demonstrasjonen.

Hovedstadens Beredskap opplyser at de har hatt et usedvanlig travelt døgn i København i kjølvannet av uroen.

I alt har det vært 90 utrykninger til brann, derav 70 som knyttes til urolighetene, og tilsammen har brannvesenet blitt ringt 1.000 ganger. Flere av brannene har vært i containere, biler og lignende.

Kritiserer politiet

Paludan selv retter sterk kritikk mot politiet for ikke å ha gjort nok for å sikre hans ytringsfrihet under demonstrasjonen. Overfor Danmarks Radio hevder høyrenasjonalisten at han selv ble beordret til å forlate området etter at hans islamprotest hadde resultert i store uroligheter.

Også politiet, som var massivt til stede, ble angrepet med brostein, sykler og andre gjenstander og svarte med tåregass og med å beordre folk til holde seg unna området.

Paludan ønsket opprinnelig å holde søndagens demonstrasjon i innvandrergettoen Mjølnerparken, men fikk nei av politiet og flyttet den derfor til Blågårds Plads.

– Men det er selvfølgelig svært problematisk at politiet overhodet ikke har kontroll over situasjonen, sier han.

Kastet koran

Ifølge Ekstra Bladet hadde demonstrasjonen pågått i 15–20 minutter da en person stormet frem mot Paludan. Personen ble deretter pågrepet.

Spenningen økte ytterligere da Paludan begynte å kaste en koran opp i luften. Paludan ble deretter geleidet vekk av politiet.

– Det som skjedde, var at jeg ble angrepet av en somalier, og så anholdt politiet ham og kastet meg inn i en mannskapsvogn. Da hadde jeg rukket å demonstrere i omtrent to minutter, hevder Paludan.

I et intervju med Ritzau opplyser han at han har planer om å gjennomføre en ny demonstrasjon på samme sted klokken 13.30 tirsdag.

Mikroparti

Paludan stiftet det ytterst islamkritiske mikropartiet Stram Kurs i 2017. Partiet tar blant annet til orde for å forby islam i Danmark, utvise flyktninger og annullere dansk statsborgerskap for ikke-vestlige innvandrere.

En politimann holder vakt med tåregasspistolen sin klar til bruk.

Partistifteren ble nylig dømt til 14 dager betinget fengsel for overtredelse av rasismeparagrafen. Hans retorikk og fremgangsmåte er blitt kritisert av en rekke toppolitikere, deriblant statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre), som kalte søndagens demonstrasjon «en meningsløs provokasjon».

I mars brant Paludan og medlemmer av hans lille parti en utgave av Koranen utenfor Christansborg slott. Hendelsen fant sted samtidig som det ble arrangert en fredagsbønn utenfor Folketinget til minne om ofrene for moskeangrepet på New Zealand, der 50 mennesker ble drept av en australsk høyreekstremist.

Paludan har så langt holdt 17 demonstrasjoner i år og 53 i fjor. Ifølge Danmarks Radio har beskyttelsen av islamkritikeren hittil kostet den danske staten 24 millioner kroner.

Les mer om

  1. Innvandring
  2. Høyreekstremisme
  3. København
  4. Danmark