Russlands nye statsminister: Lydig og konfliktsky IT-nerd som spiller hockey med Putin

MOSKVA (Aftenposten): – Mikhail Misjustin er et godt valg, oppsummerer russiske næringslivsledere og politikere.

Russlands nye statsminister ble onsdag utpekt av president Vladimir Putin og torsdag godkjent av nasjonalforsamlingen. Nå venter store oppgaver for den tidligere sjefen for skattevesenet.

President Vladimir Putin overrasket alle onsdag. Det som skjedde, kan kort oppsummeres slik:

  • Putin ønsker å overføre makt fra presidentembetet til nasjonalforsamlingen og statsministeren.
  • De fleste eksperter tolker dette som et tegn på at Putin selv ser for seg en fremtid i en annen mektig stilling når hans periode som president avsluttes i 2024.
  • Kort tid etter Putins tale trakk Dmitrij Medvedev seg fra posisjonen som statsminister. Offisielt er det for å gi mer rom for Putins endringer, men eksperter mener det også handler om å skape entusiasme og inntrykk av at nå skjer det store ting i russisk politikk.

Og dermed blir det store spørsmålet: Hvem skal sitte i Medvedevs stol og gjennomføre disse endringene?

Putin pekte med en gang på Mikhail Misjustin. En overraskelse for de fleste: Som sjef for det føderale skattevesenet, har han hatt en tilbaketrukket og apolitisk rolle.

Russlands nye statsminister Mikhail Misjustin i samtale med Vladimir Putin.

Det siste døgnet har imidlertid russisk presse gravd frem følgende informasjon om Russlands nye statsminister.

1. En god leder og reformator

Misjustin er kanskje ikke så godt kjent i offentligheten, men han har et godt rykte innad i statsadministrasjonen.

Skattevesenet har under hans ledelse gått gjennom en effektivisering og digitalisering som man ikke finner maken til i andre deler av den offentlige administrasjonen, skriver avisen Vedomosti.

Misjustin har år etter år kunne melde om en stadig økning i innkrevde skatter.

Da Putin talte til nasjonen onsdag, understreket han flere ganger at Russland trenger innovasjon og utvikling for å stå rustet for en digital fremtid. Hans nye statsminister har vist at han har maktet å fornye en tunggrodd sektor og levere resultater.

– Jeg anser Misjustin som en talentfull ingeniør og den eneste personen i regjeringen som mestrer systemisk tenkning og informasjonsteknologi, sier ombudsmann for internett, Dmitrij Marinitsjev, til nyhetsnettstedet Meduza.

En digital skjerm som er installert på fasaden til et shoppingsenter, viser et bilde av den russiske presidenten Vladimir Putin og et sitat fra hans årlige tale til den russiske nasjonalforsamlingen i Moskva: «Jeg foreslår å tillate månedlige utbetalinger til barn i alderen tre til syv år».

2. Har bakgrunn som passer Putins planer

Mikhail Misjustin er utdannet systemingeniør. Da han ble uteksaminert i 1992, fikk han jobb i en ideell organisasjon som heter Den internasjonale dataklubben. Organisasjonen hadde som mål å tiltrekke seg vestlig, avansert informasjonsteknologi, skriver nettstedet Meduza.

Ifølge samme nettsted skal Misjustin en gang ha møtt på selveste Bill Gates i en hamburgerkø på en internasjonal konferanse. Der skal Misjustin ha benyttet anledningen til å be Gates til Russland, men det vites ikke om invitasjonen ble tatt godt imot.

I 1998 gikk Misjustin inn det føderale skattevesenet. Her steg han i gradene og sto bak flere av etatens digitaliseringsprosjekter.

I en kort periode fra 2008 til 2010 var han i det private næringslivet som leder for et investeringsselskap.

Samtidig fortsatte han sin akademiske karriere. I 2010 leverte han doktorgrad på eiendomsskatt i Russland og returnerte til skattevesenet.

Les også

Putin vil forandre det politiske systemet. Regjeringen har gått av. Hva er det egentlig som skjer i Russland?

I Misjustin har Putin funnet en mann som personlig har IT-kompetanse og erfaring fra det private næringslivet. Dette kommer godt med da han som statsminister får ansvaret for en russisk økonomi i trøbbel.

– Vi får en statsminister som har god forståelse for det finansielle systemet generelt og det russiske næringslivet spesielt. Derfor venter vi, russiske næringslivsledere, oss en statsminister som kan utforme et statlig program som gir oss økonomisk vekst, sier næringslivslederen Mikhail Zadornov.

Bildet er fra regjeringsmøtet mellom president Vladimir Putin og statsminister Dmitrij Medvedev, hvor Medvedev kunngjorde at den russiske regjeringen går av.

3. Tilhører ikke en politisk klan ...

Mange sammenligner utnevnelsen av Misjustin med statsminister Mikhail Fradkov i 2004. Begge er først og fremst byråkrater med minimal politisk erfaring.

Russisk politikk preges av sterke eliter som under den mektige Putin kjemper om innflytelse og posisjoner.

Meduza oppsummerer Misjustin som en mann som «vet hvordan man ikke krangler». Det kan komme godt med de neste årene. Putin varslet ikke bare en endring av maktbalansen i sin tale til nasjonalforsamling. Han la frem også en rekke dyre, sosiale reformer.

Tidligere finansminister Aleksej Kudrin, som i dag er Russlands riksrevisor, betegnet Putins tale «som den dyreste talen i historien».

– Et foreløpig anslag er at dette vil koste 400–500 milliarder rubler (ca. 65 milliarder kroner), sa Kudrin.

Og det er Misjustin som får ansvaret for disse reformene.

Les også

Nyhetsanalyse: Han overrasket alle igjen. Mye mer står på spill enn Putins pensjonisttilværelse.

4. Men spiller ishockey med presidenten

Selv om Misjustin beskrives som en apolitisk utnevnelse, betyr ikke det at han ikke er en del av det politiske teateret som foregår i Kreml.

Han spiller blant annet ishockey med president Putin og omtales som «en lagspiller».

Den kritiske journalisten Sergej Kanjev skriver på Facebook at man ikke kan forvente seg noen reell forandring med Misjustin.

«Misjustin tror bare på en gud – Putin», oppsummerer han.

Helene Skjeggestad er Aftenpostens korrespondent i Russland.

Følg hverdagen i Moskva på Snapchat: Skjeggesnap

Flere artikler fra Norges nabo i øst: