Rekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden

Nasa-astronaut Christina Kochs tur i verdensrommet er den lengste en kvinne noen gang har gjennomført. Nå drar hun snart hjem.

NASA-astronaut Christina Koch har skrevet historie flere ganger på sin snart elleve måneder lange ferd rundt jordkloden.

Etter 319 dager på den Internasjonale romstasjonen (ISS), sier Koch at det er chips og salsa hun savner mest. Og familien og venner så klart.

– Hvis de kunne komme på besøk her, ville jeg ha blitt veldig mye lenger, sier hun i et intervju med nyhetsbyrået AP.

Koch har satt flere rekorder på romstasjonen. Sammen med Nasa-kollega Jessica Meir gjennomførte hun i oktober i fjor den første romvandringen i historien utført av to kvinner.

Hun skrev også historie da hun var med på å bake småkaker i verdensrommet tidligere i uken. Det har nemlig ingen gjort før.

Astronaut-klassen til Koch, som ble uteksaminert i 2013, hadde like mange menn som kvinner. Men i sin helhet er Nasa-astronautene fortsatt en temmelig mannsdominert gruppe.

Akkurat nå er det fire menn og to kvinner som bor på ISS.

– Mangfold er viktig og jeg synes det er verdt å kjempe for, sier Koch.

Snart drar hun tilbake til jorden i en russisk romkapsel sammen med to kollegaer, og etter planen lander de i Kasakhstan 6. februar. Men før den tid skal Koch feire 41-årsdag i verdensrommet onsdag, med et slag Scrabble, forteller hun.