Verden

Rekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden

Nasa-astronaut Christina Kochs tur i verdensrommet er den lengste en kvinne noen gang har gjennomført. Nå drar hun snart hjem.

NASA-astronaut Christina Koch har skrevet historie flere ganger på sin snart elleve måneder lange ferd rundt jordkloden. Foto: Foto: AP / NTB scanpix.

  • NTB-AP

Etter 319 dager på den Internasjonale romstasjonen (ISS), sier Koch at det er chips og salsa hun savner mest. Og familien og venner så klart.

– Hvis de kunne komme på besøk her, ville jeg ha blitt veldig mye lenger, sier hun i et intervju med nyhetsbyrået AP.

Koch har satt flere rekorder på romstasjonen. Sammen med Nasa-kollega Jessica Meir gjennomførte hun i oktober i fjor den første romvandringen i historien utført av to kvinner.

Hun skrev også historie da hun var med på å bake småkaker i verdensrommet tidligere i uken. Det har nemlig ingen gjort før.

Astronaut-klassen til Koch, som ble uteksaminert i 2013, hadde like mange menn som kvinner. Men i sin helhet er Nasa-astronautene fortsatt en temmelig mannsdominert gruppe.

Akkurat nå er det fire menn og to kvinner som bor på ISS.

– Mangfold er viktig og jeg synes det er verdt å kjempe for, sier Koch.

Snart drar hun tilbake til jorden i en russisk romkapsel sammen med to kollegaer, og etter planen lander de i Kasakhstan 6. februar. Men før den tid skal Koch feire 41-årsdag i verdensrommet onsdag, med et slag Scrabble, forteller hun.

  1. Les også

    Astronauter bakte småkaker på romstasjonen

  2. Les også

    Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring