Verden

Nyhetene som preget det siste tiåret – sett fra verdensrommet

Naturkatastrofer, krig, den arabiske våren som kom og gikk. Her er noen av det siste tiårets største hendelser dokumentert fra verdensrommet.

Det er snart ti år siden 5,9 millioner fat olje lekket ut i Mexicogulfen. Dette satellittbildet ble tatt 10. juni 2010, 52 dager etter katastrofen på oljeplattformen Deepwater Horizon.
  • Harald Stolt-Nielsen
    Harald Stolt-Nielsen
    Journalist

De siste ti årene er satellittbilder i stadig større grad blitt tatt i bruk for å dokumentere både små og store endringer. Det amerikanske satellittselskapet Maxar Technologies har offentliggjort bilder av noen av de største nyhetshendelsene fra det siste tiåret.

Først ut er Den arabiske våren.

Bildene under viser demonstranter i Manana i Bahrain og Tahrir-plassen i den egyptiske hovedstaden Cairo 22. februar i 2011, kort tid etter at Den arabiske våren startet i Tunisia. I flere dager samlet flere tusenvis av mennesker seg på disse to plassene og krevde mer demokrati.

Det folkelige opprøret som startet 18. desember i 2010 skapte et håp om demokrati og ytringsfrihet. Men for mange er det gått fra vondt til verre.

Både i Bahrain og i Egypt slo myndighetene hardt ned mot demonstrantene. I Egypt ble president Hosni Mubarak til slutt styrtet.

Les også

Den arabiske våren eller motrevolusjon som slo feil? Slik begynte katastrofen i Jemen.

Naturkatastrofene

11. mars 2011 ble Japan rammet av et jordskjelv med en styrke på 9,0. Skjelvet utløste en voldsom tsunami, som står igjen som en av de største naturkatastrofene det siste tiåret.

Bildene under viser Sendai i Japan før og etter tsunamien slo inn over landet.

Katastrofen krevde 18.500 menneskeliv.

Kjempebølgen som fulgte slo også ut kjølesystemene til tre av de seks reaktorene ved atomkraftverket Fukushima Daiichi, som førte til den verste kjernekraftulykken på 25 år.

Bildet under viser atomkraftverket i Fukushima før og etter jordskjelvet og den påfølgende tsunamien, som ledet til den største kjernekraftulykken det siste tiåret.

Les også

Les også Aftenpostens Fukushima-reportasje fra 2015: Det har gått fire og et halvt år. Japan har gått videre, men her har tiden stått stille.

Omstridt havområde

Det siste tiåret har Sørkinahavet utpekt seg som et av de mest omstridte områdene på kloden. Syv land gjør krav på en rekke ulike øyer og havområder, hvor det under havoverflate ligger store energiressurser.

I 2014 erklærte Kina et område på 2 millioner kvadratkilometer av Sør-Kina-havet som en kinesisk fiskerisone. I flere år har kineserne bygd ut holmer og skjær i farvannene, noe som har vakt sterke reaksjoner fra nabolandene og USA.

Bildet under viser Fiery Cross Reef i Sørkinahavet før og etter at kineserne etablerte seg på øya.

Les også

«Patriotisk ferie» som propaganda for Kinas suverenitet i Sør-Kinahavet

«Romskipet»

I 2011 døde grunnlegger, styreleder og tidligere administrerende direktør for Apple Steve Jobs. Men Apple-gründerens kanskje heftigste prosjekt har i etterkant sett dagens lys.

40 år etter at Jobs startet Apple Computer i foreldrenes garasje sto lokalene klare til bruk.

Selskapets nye hovedkvarter i Cupertino beskrives som et romskip med hage i midten.

Bildene under er tatt før byggingen startet og etter at bygget sto ferdig i 2018.

Les også

Mens de andre rømte fra Trump, valgte Apple-sjefen en annen løsning. Det ble nyttig i handelskonflikten med Kina.

Kampen mot IS

Terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) inntok for alvor verdensscenen dette tiåret. Etter å ha vært en liten utbrytergruppe fra Al-Qaida i Irak, så har terrororganisasjonen skapt frykte og avsky over hele verden.

Terrororganisasjonen tok etter hvert kontroll over store landområder i Irak og Syria, før de etter hvert ble drevet på flukt.

Bildene under er tatt 13. november i 2015 og 8. juli 2017, og viser hvordan gamlebyen i Mosul så ut etter at IS to kontroll over byen og vestlige stater begynte å bombe IS-kontrollerte områder.

Les også

Aftenposten var ett av svært få medier som slapp inn i Mosul: Irakske soldater sier de likviderer tilfangetatte IS-medlemmer.

Siden 2010 ble IS ledet av Abu Bakr al-Baghdadi som sommeren 2014 proklamerte opprettelsen av Den islamske staten og utropte seg selv til «kalif Ibrahim».

Etter proklameringen ble han aldri sett offentlig, og gjentatte ganger kom det ubekreftede meldinger om at den myteomspunne lederen hadde blitt drept.

Men det var først 27. oktober i år at USAs president Donald Trump kunne bekrefte at IS-lederen hadde blitt drept i en amerikansk spesialoperasjon i Idlib i Syria.

Bildene under er tatt før og etter at amerikanske spesialsoldater angrep stedet hvor IS-lederen hadde søkt tilflukt.

Les også

Les Aftenpostens intervju med kvinnen (32) fra Trøndelag som var blant de siste ut av IS-staten: «Den beste tiden i mitt liv»