Verden

Iran åpnet samfunnet igjen – nå kan en ny smittebølge være på vei

Iranere bruker munnbind mens de går rundt i gatene i Teheran.

Iran åpnet samfunnet uten å ha på plass noen av de anbefalte forutsetningene. Nå øker antallet nye tilfeller av koronasmitte igjen.

  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Iran var i februar et av de første stedene i verden som fikk omfattende koronasmitte. Det ble meldt om overfylte sykehus, og over 7000 iranere er døde, ifølge offisielle tall.

Da myndighetene for tre uker siden lettet på tiltakene mot koronapandemien, var resultatet betydelig trengsel mange steder, ifølge The New York Times.

De siste tre ukene har iranere sittet tettpakket i T-banevogner og på busser. Unge mennesker har stått i kø for å kjøpe hamburger og pizza, mens det har vært trafikkaos i gatene. De tradisjonelle basarene har vært fullpakket i Isfahan og Teheran. De troende møtes igjen til felles bønn under den hellige måneden ramadan.

Resultatet har, slik mange smitteeksperter advarte om på forhånd, vært en klar økning i antallet rapporterte smittetilfeller.

Tirsdag ble det rapportert om 2294 nye smittetilfeller. Det er over dobbelt så mange som det nivået man lå på ved månedsskiftet mellom april og mai for tre uker siden.

Sørgende iført smittevernutstyr ber for et av ofrene for koronapandemien i Iran. Bildet er tatt i byen Babol den 30. april.

Iran sliter med sanksjoner og epidemi samtidig

Iranske myndigheter har i flere uker hevdet at de har hatt suksess i kampen mot koronaviruset. Men president Hassan Rouhani har fremholdt at man ikke kan lykkes uten å redde en økonomi som allerede lider sterkt under sanksjoner fra USA.

Med myndighetenes velsignelse har iranerne derfor gått tilbake til hverdagen.

Tallet på døde har variert fra dag til dag. Uavhengige kilder har hevdet at det virkelige dødstallet er mye høyere enn det offisielle.

Les også

Langer ut mot WHO, skryter av Gro Harlem Brundtland

En person som hadde covid-19, blir begravet i den iranske byen Gaemshahr den 1. mai.

WHO anbefaler testing og smittesporing

Iran har åpnet samfunnet til tross for at de ikke tilfredsstiller noen av kriteriene Verdens helseorganisasjon anbefaler, skriver The New York Times.

WHO anbefaler at man har på plass et system for utbredt testing og sporing av smitte, og at man gjennom flere uker bør ha sett et synkende antall nye smittetilfeller.

Et økende antall smittetilfeller ved gjenåpning av samfunnet i Iran kan gi en pekepinn om hva andre nasjoner kan oppleve. Både i Europa og i USA har det vært et stort press for å få gjenåpnet samfunnet og begrenset de økonomiske skadene.

USAs president Donald Trump har ivret for at det amerikanske samfunnet skal åpnes igjen. Helseeksperter har advart om at mange av delstatene har løsnet på restriksjonene for tidlig.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Iran