Verden

- Krigsforbrytelser på Sri Lanka

–Det er ingen tvil om at regjeringen på Sri Lanka begikk krigsforbrytelser, sier Gordon Weiss, FNs tidligere talsmann i landet. En ny FN- rapport konkluderer med at han trolig har rett.

Regjeringssoldater trasker gjennom området der de siste slagene i borgerkrigen på Sri Lanka ble utkjempet i mai 2009. Flere titusen sivile liv gikk tapt i løpet av krigens siste måneder, ifølge en ny FN-rapport.
  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Les også:

Les også

Anklager Sri Lanka for krigsforbrytelser

For nesten nøyaktig to år siden var det endelig slutt på den 27 år lange borgerkrigen mellom Sri Lankas myndigheter og opprørsgruppen LTTE, også kjent som Tamiltigrene. Tilbake på slagmarken lå hele LTTE-ledelsen samt et ukjent antall soldater fra begge sider.

Og titusener av uskyldige sivile mennesker.

Dette er konklusjonen i en svært hardtslående FN-rapport, som ble offentliggjort denne uken. Rapporten, et resultat av ti måneders innhenting av dokumenter og vitneintervjuer, er skrevet av tre uavhengige juseksperter og ble produsert på initiativ fra generalsekretær Ban Ki-moon.

Tung beskytning.

Både regjeringsstyrkene og LTTE får hard kritikk, men mesteparten av ansvaret legges på den seirende part, altså myndighetene.

–De fleste sivile dødsfallene i den siste fasen av krigen kom som en følge av myndighetens beskytning, heter det i rapporten.

Mens 330000 fattige tamilske sivile gjemte seg på et stadig mindre område i den nordøstlige delen av landet, ble de beskutt med tungt artilleri av regjeringsstyrkene. Soldatene skjøt også mot provisoriske sykehus og matforsyningslinjer.

Benekter.

Regjeringssoldatene skal ha henrettet både sivile og LTTE-soldater. De skal også ha voldtatt kvinner som ble tatt til fange, ifølge rapporten.

Sri Lankas regjering har på det sterkeste benektet og fordømt anklagene i FN-rapporten.

LTTE-ledelsen blir også kritisert. Opprørerne skal ha nektet de sivile å forlate området, og skal også ha skutt sivile som forsøkte å flykte. Dermed havnet de sivile i kryssilden. FNs talsmann på Sri Lanka i den siste fasen av krigen, Gordon Weiss, mener at rapporten gir et troverdig bilde av det som skjedde i månedene før det siste slaget i mai 2009.

«Srebrenica-øyeblikk».

– Ekspertene har laget et velskrevet, svært klart og konkluderende dokument. De har kommet frem til samme konklusjon som meg, nemlig at det døde et ekstremt uproporsjonalt antall sivile i denne fasen av krigen. Denne rapporten må jo fremstå som et ekstremt overbevisende argument for Den internasjonale straffedomstolen om å igangsette en etterforskning, sier Weiss til Aftenposten. Snart publiserer han en bok om konflikten på Sri Lanka.

Han mener at myndighetene i Colombo i to år har lyktes med å skjule hva som faktisk skjedde i den siste fasen av krigen.

– Dette er Sri Lankas «Srebrenica-øyeblikk», sier han, og refererer til massakren der 8000 bosniske gutter og menn ble drept i 1995.

Etterforskning.

Weiss mener at sammenligningen holder, både fordi beslutningen om å ramme sivile ble tatt bak lukkede dører og fordi verdenssamfunnet ikke maktet å stanse ugjerningene.

– Derfor er det helt essensielt at vi gjør noe nå. Denne rapporten gir oss informasjonen og bevisene vi trenger. Å la være å gjøre noe, er helt uakseptabelt. Hvordan kan vi si at vi tror på internasjonale lover og regler dersom vi ikke foretar oss noe?

FN-rapporten ber generalsekretær Ban Ki-moon om å igangsette en internasjonal etterforskning. Men i en kommentar til rapporten sier Ban at dette ikke er noe han har myndighet til.

– Derfor må Den internasjonale straffedomstolen selv ta initiativet, sier Weiss.