Verden

Trudeau utelukker koalisjonsregjering etter knepen valgseier

Den canadiske statsministeren Justin Trudeau strekker ut en hånd til alle partier i landet, men utelukker et regjeringssamarbeid.

Statsminister Justin Trudeau og kona Sophie Gregoire Trudeau på valgvaken til Det liberale partiet etter at valgseieren ble kjent mandag.
  • NTB-AFP

Trudeau sa onsdag at Det liberale partiet vil rådføre seg med ledere for Canadas andre partier om deres prioriteringer og om hvordan de kan samarbeide.

– Det kommer til å være ulike samtaler, men jeg kan fortelle deg at planen vår er ikke å danne noen form for formell eller uformell koalisjon, sa han.

Etter valget mandag mistet Det liberale partiet flertallet i Canadas nasjonalforsamling, men statsminister Trudeau får styre videre i en mindretallsregjering. Det offisielle resultatet gir Det liberale partiet 157 av 338 seter i Underhuset, ned fra 177 i forrige periode.

Hisset på seg klimaktivister

Den nye regjeringen blir innsatt 20. november, og i likhet med hans første regjering fra 2015, vil også denne bestå av like mange kvinner og menn.

For fire år siden ble Trudeau sett på som et frisk pust i den canadiske politikken. Men mye har endret seg siden han vasset ut i folkemengden for å ta selfies med unge fang. Trudeau har blant annet hisset på seg klimaaktivister og urbefolkning ved å gi grønt lys til bygging av en omstridt oljerørledning mellom Canadas øst- og vestkyst.

Han anklages også for å ha stanset korrupsjonsetterforskningen av et entreprenørselskap med virksomhet i Libya, og han utløste tidligere i år en hissig rasismedebatt da det dukket opp gamle bilder av ham, poserende med brunmalt ansikt og Aladdin-drakt.

Les mer om

  1. Justin Trudeau
  2. Canada
  3. Politikk