60 er henrettet på to uker

Det iranske regimet bruker i stadig større grad frykt for å kontrollere befolkningen, sier talsmann for Iran Human Rights.

En dødsdømt fange blir henrettet ved henging i byen Qazvin i Iran i fjor. Dette blir et stadig vanligere syn i Iran, ifølge menneskerettighetsorganisasjoner. Mange henrettes ved henging på offentlige steder.

Iranske myndigheter har de siste ukene trappet kraftig opp antallet henrettelser av egne innbyggere, viser tall fra organisasjonen Iran Human Rights.

Statlige medier meldte i forrige uke at 18 dødsdommer ble fullbyrdet i løpet av bare to dager. Totalt er minst 60 personer blitt henrettet siden 15.mai.

— Et instrument for å skape frykt

- Vi tror det reelle tallet er enda høyere, og det er mange henrettelser som ikke blir omtalt i mediene i Iran. Likevel er dette et veldig høyt tall, sier talsmann Mahmood Amiry-Moghaddam i Iran Human Rights til Aftenposten.no.

Han er oppvokst i Iran, men jobber i dag som lege og forsker i Norge. Amiry-Moghaddam har engasjert seg sterkt for å avskaffe dødsstraff i Iran, og i 2007 mottok han Amnestys Internationals menneskerettighetspris for sitt arbeid.

Han mener at iranske myndigheter i stadig større grad bruker henrettelsene som et instrument for å skape frykt blant befolkningen - for å unngå demonstrasjoner og opptøyer.

Landets unge middelklasse har flere ganger tatt til gatene for å kreve at president Mahmoud Ahmadinejad, som sammen med landets presteskap styrer Iran med jernhånd, trekker seg. Disse opptøyene har blitt brutalt slått ned av politi og regimevennlig millits, blant annet under presidentvalget i 2009.

Lukkede rettsprosesser

I februar tok fremtredende iranske parlamentarikere til orde for at opposisjonelle må dømmes til døden.

— Det er ofte i juni og juli de større demonstrasjonene kommer, og vi har merket en økning i antallet henrettelser nå i mai. Vi skal huske på at den største trusselen mot det iranske regimet kommer innenfra, og de må bruke midlene de kan for å holde befolkningene nede, sier han.

Mahmood-Amiry Moghaddam mener regimet i Iran i stadig større grad bruker dødsstraff for å skremme sin egen befolkning.

Ifølge Amnesty International ble det i 2011 registrert rundt 600 henrettelser i Iran. En stor andel, opp mot 80 prosent, dømmes for angivelige narkotikaforbrytelser. Rettsprosessene kjennetegnes ofte av store svakheter.

— De som dømmes av revolusjonsdomstolene dømmes bak lukkede dører. Ofte får vi ikke vite deres fulle navn, kun initialene. Vi har også rapporter om at myndighetene i stor grad benytter seg av tortur, og på den måten presser frem tilståelser som kan brukes til å dømme vedkommende til døren, sier han.

Mener atomdebatten stjeler oppmerksomhet

Han viser til et ferskt eksempel på hvordan systemet fungerer:

— På fredag ble en mann hengt sør i Iran etter å ha blitt dømt for voldtekt. Men personen som anmeldte ham trakk tilbake anmeldelsen, og kvinnen det gjaldt sa at det ikke var voldtekt. Likevel ble han henrettet - og begrunnelsen var at det skulle være en leksjon for andre som måtte tenke på å gjøre lignende, sier han.

Det er i stor grad Irans atomprogram som har vært temaet i vestlige diplomatkretser den siste tiden, og mener at dette tar søkelyset bort fra de massive menneskerettighetsutfordringene i landet.

— Vi ser at det i stør grad brukes diplomatiske ressurser og sansjoner mot Iran når det er snakk om atomprogrammer, men det gjelder i mindre grad rettighetene til landets egne innbyggere, sier han.

UD: - Grunn til alvorlig bekymring

Utenriksdepartementets er også bekymret. De understreker at de benytter enhver anledning til å legge press på iranske myndigheter.

— Menneskerettighetssituasjonen i Iran gir stadig grunn til alvorlig bekymring, ikke minst det alarmerende høye antallet henrettelser i landet. Norge arbeider for full avskaffelse av dødsstraff og har ved gjentatte anledninger, direkte og i offentlige uttalelser oppfordret iranske myndigheter til å etterleve sine internasjonale forpliktelser på menneskerettighetsområdet, sier pressevakt Hanne Melfald til Aftenposten.no.

Det er i dag 42 land som fremdeles praktiserer dødsstraff. 20 av disse gjennomførte henrettelser i fjor, ifølge Amnesty.

Fremdeles henretter Kina alene flere enn resten av verden tilsammen - i 2010 var det ifølge Amnesty rundt 4000. Dette er likevel en halvering i forhold til fem år tidligere.

I Iran er trenden motsatt, med en kraftig økning de siste årene.