Verden

Norge og flere andre i Sikkerhetsrådet fordømmer Hviterussland

Norge, USA, Storbritannia og EU-landene i FNs sikkerhetsråd fordømmer Hviterusslands behandling av menneskene som oppholder seg på landets grense mot Polen.

Norge, USA, Storbritannia og EU-landene i FNs sikkerhetsråd fordømmer Hviterusslands behandling av menneskene som oppholder seg på landets grense mot Polen.
  • NTB-AFP

– Taktikken er uakseptabel og nødvendiggjør sterke internasjonale reaksjoner og samarbeid for å stille Hviterussland til ansvar.

Det skriver landene i en uttalelse. Uttalelsen kom etter et krisemøte i Sikkerhetsrådet om situasjonen torsdag.

Polen sier at regjeringen til president Aleksandr Lukasjenko har lokket rundt 2000 migranter til Hviterussland for så å sende dem videre til Polen. Det skal være en hevn på sanksjoner mot landet. Migrantene er stort sett kurdere fra Midtøsten.

Polen er EUs yttergrense mot øst.

Les også

Aftenposten mener: Et angrep mot hele EU

Tvang fly til å nødlande

EU kom med sanksjoner mot Hviterussland i sommer. Det skjedde i kjølvannet av at landet tvang et fly på vei til Litauen til å nødlandet i Hviterussland. I flyet satt den regimekritiske journalisten Roman Protasevitsj. Han ble pågrepet etter landingen.

Menneskene lever nå i en teltleir på grensen, mens temperaturen nærmer seg minusgrader. EU-landet Polen nekter å slippe dem inn.

De vestlige delegasjonene i Sikkerhetsrådet sier de fordømmer «den orkestrerte samlingen av mennesker hvis liv og velvære er blitt satt i fare for politiske formål av Hviterussland».

Sikkerhetsrådsmedlemmene mener Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko setter mennesker liv og vel i fare av politiske årsaker.

Videre sier de at Hviterussland har skapt krisen med «mål om å destabilisere nabolandene og EUs eksterne grense, og for å få oppmerksomheten bort fra egne, tiltagende menneskerettsbrudd».

Russland er ikke nevnt i uttalelsen. Putin og Lukasjenko er allierte. Før møtet avviste Russland påstander fra de vestlige landene om at Moskva har samhandlet med Minsk om å sende migrantene over grensen til Polen.

Lukasjenko lovet torsdag å svare om EU innfører ytterligere sanksjoner.

Les også

  1. Skarp ordkrig om krisen på grensen mellom Polen og Hviterussland

  2. Hva skjer egentlig på EUs yttergrense? Polen hevder at de invaderes fra nabolandet.

  3. Hviterussland og Polen anklager hverandre mens migranter sitter fast på grensen

Les mer om

  1. Hviterussland
  2. Hviterussland
  3. Polen
  4. FNs sikkerhetsråd
  5. Russland