Flere døde etter vulkanutbrudd i Indonesia

Minst 13 personer har mistet livet i et vulkanutbrudd på øya Java i Indonesia.

Lørdag formiddag hadde vulkanen Semeru et utbrudd. Semeru ligger øst på øya Java i Indonesia. En stor askesky og askeregn mørkla områdene i nærheten, skriver BBC.

Totalt 13 skal være døde.

To personer er savnet, og åtte andre som jobbet i et steinbrudd, er fanget som følge av vulkanutbruddet, opplyser nestleder Indah Madar i distriktet Lumajang på en pressekonferanse.

– Vi håper at de som sitter fast, kan reddes snart, sier hun.

Nyhetsbyrået AP melder at flere landsbyer er dekket av aske.

– Tykk aske har omgjort flere landsbyer til et mørke, sa Thoriqul Haq TV-kanalen TVOne, ifølge AP.

Ifølge indonesiske myndigheter tok aktiviteten i vulkanen seg opp litt før klokken 14.47 lokal tid, klokken 08.47 norsk tid. Omtrent 20 minutter senere kunne man se en større askesky. Det er observert rennende lava nedover vulkanen.

AP melder at utbruddet ble etterfulgt av regn og tordenvær. Lava og gjørme skal ha ødelagt minst en bro som bandt landsbyene Pronojiwo og Candipuro sammen. Det skal også ha vanskeliggjort redningsarbeidet.

Myndighetene kartlegger nå de materielle skadene.

Flytrafikken er varslet om at en askesky skal strekke seg 15.000 meter opp i luften, skriver BBC.

Det er andre gang vulkanen har et utbrudd i år. Semeru er 3676 meter høy og en av 130 aktive vulkaner i Indonesia.

Videoen nedenfor skal vise en bro som ble ødelagt etter utbruddet.

Lang historie med utbrudd

Vulkanen Semeru har vært aktiv i mange år. Indonesiske myndigheter beskriver en vulkan som har dokumenterte utbrudd tilbake til 1818.

I 1941–1942 skjedde et langvarig utbrudd. Fra 1945 til 1060 skjedde det utbrudd nærmest årlig. Siden har utbrudd skjedd med ujevne mellomrom.

Det er begrensninger for hvor folk kan oppholde seg rundt vulkanen. Innbyggerne oppfordres nå til å være oppmerksomme og lytte til anbefalinger.