Rundt 50 mennesker funnet døde i vogntog i Texas

Tre personer skal være pågrepet, etter at om lag 50 personer ble funnet døde i og rundt et vogntog utenfor San Antonio i Texas. Hendelsen beskrives som en av de verste migrantkatastrofene på amerikanske veier de siste årene.

Nødetatene var på stedet mandag der vogntoget ble funnet.

I Texas er det hetebølge. Mandag nådde temperaturen oppunder 40 grader. Inne i traileren var det trolig enda varmere – og varmen tok livet av om lag 50 migranter.

16 andre, blant dem fire barn, ble funnet i live ved vogntoget og er sendt til sykehus. Alle ser ut til å ha fått heteslag, opplyser den lokale brannsjefen i området, Charles Hood.

Minst 22 av de døde er mexicanske statsborgere, sju er fra Guatemala og to er fra Honduras, opplyser mexicanske myndigheter. Nasjonaliteten til de andre ofrene er foreløpig ukjent.

Ifølge CNN døde 48 mennesker på stedet, mens to døde på sykehus. Føderale myndigheter sier at dette er foreløpige tall.

San Antonios politisjef William McManus opplyser at tre personer er pågrepet, men at det foreløpig er uklart om de kan stilles til ansvar for tragedien.

Rop om hjelp

Det var en bygningsarbeider i nærheten som i 18-tida mandag hørte rop om hjelp fra vogntoget, som sto parkert på en grusvei utenfor San Antonio. Da han tok en nærmere titt, fant han døren på lasterommet delvis åpen, og etter å ha kikket inn, ringte han straks politiet.

De sier at synet som møtte dem, var ubeskrivelig. Da området rundt vogntoget ble gjennomsøkt, fant politifolkene både døde og halvdøde mennesker.

– De var for varme til å ta på, de hadde fått heteslag, de var utmattet. Det var ingen tegn til vann i kjøretøyet, det var en kjølevogn, men det var ikke tegn til at kjøleanlegget virket, sier Hood.

Politisjefen i San Antonio, William McManus, holder en et pressemøte på åstedet der 46 migranter døde natt til tirsdag norsk tid.

Menneskelig tragedie

– I kveld står vi overfor en forferdelig menneskelig tragedie, sa San Antonios ordfører Ron Nirenberg, som tirsdag besøkte stedet.

– Vi håper at de som var ansvarlige for å presse disse menneskene inn i slike umenneskelige forhold, blir stilt for retten og straffet på hardeste måte, slo han fast.

San Antonio ligger rundt 250 kilometer fra grensen til Mexico langs en ofte benyttet rute for menneskesmuglere. Området opplever for tiden en hetebølge med temperaturer opp mot nesten 40 grader.

San Antonios ordfører Ron Nirenberg kaller funnet av flere titalls døde migranter i et vogntog for en forferdelig menneskelig tragedie. Natt til tirsdag besøkte han stedet.

Hjerteskjærende

Det hvite hus sier det som har skjedd i Texas, er helt grusomt og hjerteskjærende.

– Vi følger nøye med på de helt forferdelige og hjerteskjærende meldingene fra San Antonio i Texas, sier pressetalskvinne Karine Jean-Pierre.

Guvernøren i Texas, republikaneren Greg Abbott, var raskt ute med å gi president Joe Biden og hans «åpne grenser-politikk» skylden for tragedien.

– Disse dødsfallene er Bidens skyld. De viser hvilke dødelige konsekvenser det får fordi han nekter å håndheve loven, tvitrer Abbott.

Andre skylder også på Biden, men av motsatt grunn.

– Når grensen er så stengt som den er nå for migranter fra Mexico, Guatemala, Honduras og El Salvador, tvinges folk til å ta farligere og farligere ruter. Menneskesmugling i lastebiler blir stadig vanligere, sier Aaron Reichlin-Melnick i organisasjonen American Immigration Council.

Menneskesmugling fra latinamerikanske land til USA blir stadig vanligere, ifølge American Immigration Council.

Ikke første gang

USA har siden mars 2020 utvist over 2 millioner migranter grunnet koronarestriksjoner som fratar dem muligheten til å søke asyl. Mange forsøker gang på gang å ta seg over grensen, bare for å bli bortvist på nytt.

Migranter har flere ganger mistet livet på lignende måter, viser en liste The New York Times har satt sammen.

  • I 2003 ble 17 migranter, inkludert en sju år gammel gutt, funnet i en overopphetet trailer i Victoria, sør i Texas. De hadde forsøkt å slå hull i lastebilen så de kunne få luft.
  • I 2012 ble 15 migranter drept da en bil de satt i kræsjet i to trær.
  • Ti døde i San Antonio i 2017, etter at rundt 200 migranter var stuet sammen i en trailer. De fikk ikke vann, frisk luft eller mat på timevis.
  • En SUV fylt med papirløse migranter kræsjet sør i Texas i 2019. Seks døde.
  • I mars i fjor døde 13 migranter da en stappfull bil kræsjet i en traktor med henger.
  • I august i fjor døde ti personer, og 20 ble skadet, da en bil kræsjet sør i Texas.
Politi på stedet der traileren ble funnet.

Politisk mynt

Det tok ikke mange timene før det ble slått politisk mynt på hendelsen.

– Disse dødsfallene må legges på Biden, skrev guvernør Greg Abbott fra det republikanske partiet på Twitter.

Han mener det skyldes Bidens «dødelige politikk med åpne grenser». Abbott står foran et valg der han skal forsøke å bli valgt til sin tredje periode som guvernør i Texas.

Abbotts motkandidat i guvernørkampen, demokraten Beto O’Rourke, kaller hendelsen knusende. Han tar til orde for å stoppe menneskehandelen og i stedet lage systemer som sikrer lovlig migrasjon.

– Våre tanker går ut til familiene til de som mistet livet i San Antonio i dag. Vi trenger umiddelbar handling, skrev O’Rourke.