Verden

Tyske soldater i skandale

To tyske soldater risikerer tre års fengsel brudd på gravfreden i Afghanistan.

  • Forf>
  • Aftenpostens Korrespondent<forf>trygve Monsen <

Hærledelsen reagerte lysraskt da Bild kom på gaten med tittelen "Sjokkbilder" på forsiden. Etter noen timer er to underoffiserer som tjenestegjorde i den tyske kontingenten i Afghanistan i 2003, hentet til avhør. Avisen trykker fem bilder som viser soldatene i en omgang med hodeskaller som har sjokkert tysk offentlighet. Denne saken kommer bare noen dager etter at Forbundsdagen begynte en hemmelig gransking av påstander om at tyske spesialstyrker mishandlet en tidligere Guantánamo-fange før han ble sendt fra Afghanistan til den amerikanske marinebasen på Cuba.

Massegrav?

De tyske soldatene skal ha hentet hodeskaller fra en angivelig massegrav ved Kabul. Fjernsynskanalen ARD antyder at det også kan dreie seg om sovjetiske soldater som ble drept under Sovjetunionens krig i landet fra 1980 til 1989. De jordiske levningene skal være funnet i et leire— og grustak. Bildene stammer ifølge Bild fra 2003, og viser soldater som uten blygsel lar seg avbilde med hodeskallene i forskjellige posisjoner. På ett av dem holder en soldat skallen i høyre hånd mens han holder sin penis med venstre hånd. Hærledelsen nøler ikke med å kalle bildene "obskøne og perverse".Forbundskansler Angela Merkel lover at det de skyldige skal finnes og straffes. Hun gjorde det samtidig klart at det tyske engasjementet i Afghanistan skal fortsette.

Forferdelse.

— Bildene vekker avsky og forferdelse, sier generalinspektøren i Hæren, Wolfgang Schneiderhan. Kort tid etter at saken ble kjent, innledet statsadvokaten i Potsdam utenfor Berlin etterforskningen. Hvis bildene er ekte og Bilds versjon er riktig, kan denne saken få alvorlige konsekvenser for afghanernes holdning til de tyske styrkene. Hittil har tyske soldater klart seg relativt godt og jobben de har gjort i de nordlige strøkene av Afghanistan, er verdsatt av mange. - Det er helt klart og ikke til å misforstå at en slik oppførsel under ingen omstendighet kan tolereres, sa forsvarsminister Franz Josef Jung.

Granskes.

Denne saken kommer på toppen av uroen om de tyske spesialstyrkene, KSK, som befinner seg i Afghanistan. Deres opptreden granskes nå etter at tysk-tyrkeren Murat Kurnaz hevder at han ble mishandlet av KSK-soldater. Kurnaz ble pågrepet av pakistansk politi i november 2001 og utlevert til de amerikanske styrkene i Afghanistan, mistenkt for å være terrorist. Først etter fire år i den amerikanske Guantánamo-basen på Cuba ble han sluppet fri og sendt til Tyskland i august i år. Hans historie fra Afghanistan førte til at en hemmelig kommisjon nå gransker påstandene om at KSK-soldater mishandlet Kurnaz.

Sparket.

Den daværende sjefen for KSK, Reinhard Günzel, fikk regelrett sparken i november 2003. Blant anklagene mot ham var at han tolererte personer som angivelig hadde antisemittiske og høyreekstremistiske holdninger.Günzel skrev et brev hvor han støttet i et medlem av Forbundsdagen som ble angrepet for antisemittisme. Günzel ba ham "holde den modige kursen" og "ikke la seg forvirre av angrepene fra den overveiende venstre leir". To timer etter at brevet ble kjent, ga daværende forsvarsminister Peter Struck ham avskjed. For vel to år siden var det oppstyr da det viste seg at unge rekrutter ble til dels brutalt behandlet av sine egne. Det hele toppet seg med liksomhenrettelser under en terrorøvelse.

Strid.

Mange tyskere mener at det ikke er riktig å sette inn soldater for å løse politiske konflikter, slik det skjer i Afghanistan. Vedtaket om å bruke tyske fly under Kosovo-krigen i 1999 holdt på å velte den tyske regjeringen fordi koalisjonspartneren De grønne strittet imot.

Tyske Hans Fesenfeld sitter med gårsdagens utgave av avisen Bild i sin hjemby Bremen. Det var Bild som avslørte tyske soldaters skandaleopptreden i Afghanistan. Foto: JÖRG SARBACH / AP/ SCANPIX