USA har gjennomført droneangrep mot IS-K

En «IS-planlegger» skal være drept, opplyser amerikanske myndigheter.

Torsdag lovet USAs president Joe Biden hevn for terrorangrepet på flyplassen i Kabul.

På torsdag fant et terrorangrep sted i området rundt Kabuls flyplass i Afghanistan. To bomber gikk av. Minst 175 afghanere ble drept, ifølge afghanske helsemyndigheter, i tillegg til 13 amerikanske soldater.

Det var det mest fatale angrepet for USAs tropper siden 2011. Terrorgruppen IS-K sa at de sto bak angrepet. Få timer etterpå lovet USAs president Joe Biden at angrepet skulle hevnes.

– Vi vil ikke tilgi. Vi vil ikke glemme. Vi skal finne dere, og dette skal dere få betale for, sa Biden under en pressekonferanse.

Natt til lørdag startet hevntokten.

Drepte IS-planlegger

Da gjennomførte USA et droneangrep i Nangarhar provinsen, opplyser Pentagon-talsmann Bill Urban.

– De første tegnene tyder på at vi drepte målet, sier han.

Målet var et medlem av IS-K. Personen skal ha jobbet med å planlegge angrep, ifølge en amerikansk tjenestemann Reuters har snakket med. Det er så langt uvisst om personen var en av gjerningsmennene bak torsdagens terrorangrep.

Dronen var fjernstyrt og lettet fra et sted i Midtøsten før den ble navigert til Nangahar. Der angrep den IS-planleggeren mens vedkommende var i en bil med en annen person. Begge antas å ha blitt drept.

Terrorgruppen IS har vært i Afghanistan siden 2015 og er bitre fiender av Taliban, som tok makten i landet for to uker siden.

Pentagon sier det ikke er tegn på at sivile ble drept i droneangrepet.

Flyplassen evakueres

Fredag formiddag advarte Pentagon om fare for et nytt terrorangrep.

I morgentimene på lørdag sendte amerikanske myndigheter ut et varsel til sine innbyggere som var på Kabuls flyplass. Alle ble bedt om å umiddelbart trekke seg unna flyplassens porter.

Samtidig renner tiden ut for å evakuere de siste innbyggerne fra Afghanistan. 31. august er siste frist for allierte styrker til å få ut afghanere og egne borgere. En rekke land har allerede stanset arbeidet, som følge av sikkerhetssituasjonen på flyplassen. Blant annet Frankrike, Tyskland, Italia, Spania, Sverige, Sveits og Danmark.

USA holder fremdeles på.

De siste to ukene er minst 111.000 mennesker evakuert fra Afghanistan, ifølge Pentagon.