Verden

138.000 døde: Nå slaktes britenes håndtering av korona.

Troen på flokkimmunitet og famling i starten av pandemien: Det førte til ett av de verste feilstegene i britisk folkehelse noensinne, ifølge fersk rapport.

Statsminister Boris Johnson og hans regjering får kritikk for sin håndtering av koronapandemiens startfase.
  • NTB-AFP

Rapporten er basert på flere måneder med parlamentariske høringer. Den er laget av to kontrollkomiteer i Underhuset. I spissen for arbeidet står to tidligere statsråder fra De konservative.

Utvalget mener at både ministre og forskere hadde en «fatalistisk» tilnærming da koronabølgen slo inn i fjor. De brukte for lang tid på å stenge ned samfunnet. Det bidro til at pandemien tok svært mange liv i Storbritannia sammenlignet med en rekke andre land.

Forsiden på tabloidavisen Evening Standard 6. mars 2020. I en ny rapport får den britiske regjeringen kraftig kritikk for håndteringen av virusutbruddet i starten av pandemien.

Landet har registrert nesten 138.000 koronarelaterte dødsfall hittil. Mange briter har spurt seg hvorfor landet ble så hardt rammet.

Les også

Forsvaret settes inn for å levere bensin i Storbritannia. Tusenvis av bensinstasjoner har helt tomme tanker.

– Kostet liv

Flere av regjeringens fremste rådgivere ønsket seg en gradvis tilnærming til tiltak som sosial avstand, isolasjonsregler og nedstenginger.

Det var en tilnærming som viste seg å være feil, fastslår utvalget. Det kostet liv.

«Avgjørelsene som gjaldt nedstenginger og sosial distanse i de første ukene av pandemien, og rådene som førte til dem, utgjør en av de viktigste feilstegene for folkehelsen i Storbritannia noensinne», skriver de.

Statsminister Boris Johnsons regjering får kritikk i en gjennomgang av koronahåndteringen. Bildet er fra Underhuset i forrige måned, der Johnson jevnlig taler i den fullsatte, dårlig ventilerte salen, uten munnbind, i likhet med mange andre folkevalgte.

De som ledet innsatsen, anklages også for gruppetenkning. Det innebærer stor enighet. Dermed mister man evnen til fleksibilitet og kritisk tenkning.

Les også

Britene på fedmetoppen i Europa. Nå skal både Boris Johnson og resten av landet på tidenes slankekur.

Fokus på influensa

I den krasse gjennomgangen slår utvalget følgende fast:

  • Regjeringens planer for å håndtere pandemien fokuserte for mye på influensa.
  • Regjeringen brukte heller ikke kunnskap fra tidligere virusutbrudd som sars, mers og ebola.

Rapporten er på 151 sider og har tittelen «Koronaviruset: Leksene vi har lært så langt». Den ble lagt frem tirsdag.

Selv om Storbritannia var blant de første landene som utviklet en test for covid-19 i januar 2020, ble forspranget kastet bort. Dermed ble konsekvensene store, skriver The Guardian. De viser til rapporten.

Dette skriver utvalget i rapporten:

«At et land som ligger i verdenstoppen når det gjelder ekspertise i dataanalyse, blir stående i den verste helsekrisen på 100 år med praktisk talt ingen data å analysere. Det er et så stort tilbakeskritt at det nesten er umulig å forestille seg».

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Pandemier
  3. Storbritannia
  4. koronavaksine