Verden

Ukrainsk energiselskap: Tsjernobyl-anlegget har mistet strømmen

Atomkraftverket i Tsjernobyl og lagringsanlegget for atomavfall er uten strøm på grunn av kamphandlinger i området. Det kan gi økt risiko for radioaktiv stråling.

Det spesialkonstruerte overbygget over den ødelagte reaktoren ved Tsjernobyl-kraftverket.
 • NTB
 • Henning Carr Ekroll
  Nyhetssjef
 • Thomas Olsen
  Journalist
 • Trond J. Strøm
  Journalist / researcher
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Rundt 210 teknikere og lokalt ansatte sikkerhetsvakter har vært på jobb i det nedlagte kjernekraftverket i nesten to uker uten stans. Det har ikke latt seg gjøre å sende inn nye skift etter at russiske styrker tok kontrollen over anlegget. Det skjedde etter at Russland invaderte Ukraina 24. februar.

De ansatte har mat og vann, men situasjonen deres forverres, ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Tsjernobyl-kraftverket har ikke hatt ordinær kraftproduksjon på over 20 år, men det trenger daglig drift og tilsyn for å ivareta radioaktivt materiale.

Onsdag formiddag ble det klart at anlegget ikke har strømforsyning. Dette trengs blant annet for å drive pumpene som kjøler ned det radioaktive avfallet på anlegget. En by i området er også uten strøm.

– Det kjernefysiske anlegget i Tsjernobyl er nå frakoblet strømnettet. Det skyldes kamphandlinger fra russiske okkupanter. Det er umulig å gjenopprette strømforsyningen på grunn av pågående kamphandlinger. Det melder det statseide energiselskapet Ukrenergo.

Det statlige foretaket Energoatom driver alle landets atomkraftverk. Foretaket melder at situasjonen gir økt risiko for radioaktive utslipp, på grunn av manglende kjøling.

En høyspentkabel som gir kraftverket strøm, ble skadet under den russiske overtagelsen av Tsjernobyl. Den er nå frakoblet stasjonen, skriver Energoatom.

Den ukrainske krisemyndigheten Derzhspetszviazok skriver på Twitter at det er lagret 20.000 enheter med radioaktivt brensel i anlegget. Disse kjøles ned i spesielle bassenger der kjølevann sirkulerer fortløpende. Det er pumpene til dette formålet som trenger strøm.

– Uten det, vil temperaturen i vannet stige til det fordamper. Da vil vi få et radioaktivt utslipp, skriver de.

Dette arkivbildet viser et kjølebasseng med radioaktivt brensel i Frankrike. Det er bassenger som dette som trenger tilførsel av kjølevann.

IAEA mistet kontakt med overvåkingsutstyr

I tillegg har ikke IAEA lenger kontakt med overvåkingsutstyr i anlegget. Slikt utstyr gjør det mulig for IAEA å vite at alt kjernefysisk materiale er på plass.

 • Les mer om hva som skjedde natt til onsdag her

Ukraina har heller ikke noen mulighet til å overvåke tilstanden ved atomkraftverket. Det forteller energiminister German Galusjtsjenko til BBC. De kan derfor ikke vurdere om radioaktive stoffer slippes ut.

– Jeg er dypt bekymret over den vanskelige og stressende situasjonen som de ansatte står overfor, og den potensielle risikoen det utgjør for kjernefysisk sikkerhet. Det sier IAEAs generaldirektør Rafael Grossi.

Tsjernobyl-kraftverket ligger like sør for grensen mot Hviterussland. Det er omtrent 120 kilometer nord for hovedstaden Kyiv.

IAEA viser til opplysninger fra den ukrainske reguleringsmyndigheten De melder at det haster med å få avløsning og få et nytt skift på plass.

Anlegget er omringet av russiske soldater, ifølge BBC. En slektning av en av de ansatte sier til den britiske kringkasteren at russerne ikke kan garantere sikkerheten til ansatte på vei til og fra kraftverket.

Tsjernobyl-kraftverket var åsted for tidenes verste atomulykke i april 1986. Det er fortsatt oppbevart radioaktivt materiale i anlegget. Ulykken i 1986 skjedde da det ble gjennomført en beredskapstest for utfall av strømtilførsel til anlegget.

– Overvåker kjernefysisk materiale

Situasjonen i Tsjernobyl kan bli et problem for nærområdet. Det mener strålevernsjef ved Institutt for energiteknikk, Ole Christen Reistad.

– Det er lett å forstå at man er bekymret. Tsjernobyl er et ekstraordinært sted underlagt spesialovervåking, sier Reistad. Han var reaktorsjef for den norske atomreaktoren ved Kjeller.

Reistad forklarer at det befinner seg et lager med nedsmeltet atomavfall og brukt brensel på anlegget. Et stort internasjonalt spleiselag sørget for at anlegget og restmaterialet overvåkes nøye.

– Kjernefysiske reaksjoner kan skje i dette materialet. Det er vann til stede. Det gir en særlig krevende situasjon, hvor det foregår spalting. Lokale myndigheter, Ukrainas atomkraftbyrå og Det internasjonale atomenergibyrået er bekymret. Det skyldes hensynet til de nærliggende omgivelsene, utdyper Reistad overfor Aftenposten.

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) fikk melding om problemene på onsdag.

– Vi ser ikke at det er noen umiddelbar fare for utslipp som kan påvirke oss i den situasjonen som er nå. Samtidig viser dette problemene ved anleggene i forbindelse med krigshandlinger. Vi er veldig bekymret og følger dette tett, sier fungerende avdelingsdirektør Ingar Amundsen i DSA til NTB.

Skadene på Tsjernobyls reaktor nummer fire etter eksplosjonen i april 1986.

Les mer om

 1. Krigen i Ukraina
 2. Tsjernobyl
 3. Russland
 4. Kraftverk