Minst 14 bombeangrep i Tyrkia hittil i 2016

I år og i fjor har det vært en lang rekke terrorangrep og bomber i Tyrkia. Situasjonen i Nato-landet er svært spent.

  • Christian Sørgjerd

Sent på kvelden 28. juni smalt det igjen. Flere titalls personer ble drept i et angrep mot flyplassen i Istanbul. Det er ikke første gang Nato-landet Tyrkia rammes av terror.

Medregnet hendelsene tirsdag har det hittil i år vært minst 14 bombeangrep i Tyrkia (se oversikt nederst i saken). Flere av dem har vært i storbyene Istanbul og Ankara. I underkant av halvparten har vært bilbomber mot politi- og militærmål i de kurdiske områdene.

I 2015 var det minst seks bombeangrep. Det aller dødeligste var i valgkampen i fjor, da 103 personer ble drept i et venstreorientert og pro-kurdisk valgkamparrangement i Ankara.

Les også

Dette er gruppene som ofte står bak

Svært ustabil situasjon

Situasjonen i Tyrkia er for tiden uoversiktlig og uforutsigbar. Flere forhold ligger bak, blant annet:

  • Over 2,7 millioner syriske flyktninger oppholder seg i landet. Tyrkia er også transittland for mange som drar videre inn i Europa.
  • Terrorgruppen IS er tilstede i landet. Andre terrorister er anklaget for å ha bånd til Al-Qaida.
  • Det er igjen borgerkrigsliknende tilstander i de kurdiske områdene etter at tyrkiske myndigheter i fjor sommer startet en ny offensiv.

Ifølge den uavhengige organisasjonen International Crisis Group, som følger konflikten, er over 500 tyrkiske soldater og over 500 kurdiske geriljasoldater drept i løpet av det siste året. Organisasjonen mener at så mye som 350.000 personer, i hovedsak kurdere, er internt fordrevet som følge av konflikten.

Les også

Over 1 million er rammet av massive militæraksjoner

Både islamister, venstreorienterte og kurdiske separatister er anklaget for å stå bak ulik terrorangrep - eller har tatt på seg skylden. I flere tilfeller har utenlandske turister vært mål for terrorangrep, men også kurdiske politiske mål er blitt hardt rammet.

Det siste halvåret har IS også jevnlig skutt raketter fra Syria og inn i Tyrkia mot grensebyen Kilis og områdene rundt. Minst 24 er drept i slike angrep.

Les også

Fire tegn på at Tyrkia går mot diktatur


8. juni 2016: 5 drept, 30 skadet

En bilbombe rettet mot en politistasjon i byen Midyat, i grenseområdene mot Syria, tok livet av to politimenn og tre andre. 30 personer ble skadet. PKK er blitt anklaget for å stå bak.

8. JUNI: Bare skjelettet sto igjen av politistasjonen.

7. juni 2016: 12 drept, 51 skadet

En bombe i Istanbul tok livet av 12 personer, mens 51 ble skadet. Målet for terroren var en politibuss. Den kurdiske gruppen TAK har tatt på seg skylden.

12. mai: 16 drept, 3 skadet

En lastebilbombe tok livet av 16 personer ved en landsby utenfor Diyarbakir, sørøst i Tyrkia. Diyarbakir er en av de viktigste kurdiske byene i Tyrkia. 23 personer ble skadet. PKK tok på seg skylden, men sa at bomben gikk av med et uhell.

10. mai 2016: 3 drept, minst 45 skadet

En bilbombe, rettet mot et politimål i Diyarbakir, tok livet av 3 personer og skadet minst 45. PKK har tatt på seg skylden.

1. mai 2016: 2 drept, 23 skadet

En bilbombe i storbyen Gaziantep, i grenseområdene mot Syria, tok livet av 2 politimenn. 23 personer ble skadet. Ingen har tatt på seg skylden.

27. april 2016: 13 skadet

En selvmordsbomber i Bursa, Tyrkias fjerde største by, skadet 13 personer. TAK har tatt på seg skylden.

31. mars 2016: 7 drept, 27 skadet

7 politimenn ble drept av en bombe i Diyarbakir, mens 27 personer ble skadet. PKK har tatt på seg skylden.

Fire av politimennene som ble drept i Diyarbakir, ble gravlagt i Tyrkias hovedstad Ankara dagen etter.

19. mars 2016: 4 drept

En selvmordsbomber tok livet av 4 personer i et shoppingstrøk i Istanbul. 36 ble skadet. Ifølge tyrkiske myndigheter hadde selvmordbomberen bånd til IS.

13. mars 2016: 37 drept, 125 skadet

En bilbombe rettet mot rutebusser tok livet av 37 i Ankara, hovedstaden i Tyrkia. 125 personer ble skadet. TAK har tatt på seg skylden.

13. MARS: Åstedsgranskere på stedet der en selvmordsbomber, i en bil, tok livet av 37 personer.

4. mars 2016: 2 drept, 35 skadet

En bilbombe mot en politistasjon tok livet av 2 politimenn og skadet 35 personer i byen Nusaybin, i de de kurdiske grenseområdene mot Syria. PKK skal ha stått bak.

17. februar 2016: 29 drept, 60 skadet

En bilbombe mot militære busser tok livet av 14 soldater, 14 sivilt ansatte i militæret og 1 sivil. TAK har tatt på seg skylden.

17. FEBRUAR: Den svært kraftige eksplosjonen skjedde i nærheten av en militærbase.

18. februar 2016: 6 drept, 1 skadet

En bombe i Diyarbakır tok livet av 6 tyrkiske soldater og skadet 1. PKK har tatt på seg skylden.

12. januar 2016: 13 drept

En selvmordsbomber tok livet av 13 personer i Istanbul. 14 personer ble skadet. Gjerningsmannen var en syrisk statsborger tilknyttet IS.