19 tweets som oppsummerer kaoset i britisk politikk etter Brexit
Fra sjokk og vantro til morbid humor og komplett kaos. Her er 19 tweets som beskriver berg-og-dal-banen i britenes følelsesliv de siste ukene.
Vet du ikke om du skal le eller gråte etter Brexit? Da er du neppe alene. Mange briter ble sjokkerte da det – i motsetning til meningsmålingene på forhånd – ble klart at et knapt flertall av velgerne stemte for å forlate EU.
Siden avstemningen for knappe to uker siden, kan britene knapt ha hatt tid til å ta en kopp te i fred og ro. Den ene politiske lederen etter den andre har tatt hatten sin og gått, og det er fremdeles helt i det blå hvem som skal styre Storbritannia ut av EU.
Hvordan reagerer britene på dette kaoset? Med en rekke oppgitte, humoristiske tweets. Her er noen sterke kandidater.
Engelskmannen, skotten og iren gikk inn på en bar...
Selv om resultatet var jevnt (51,9 prosent mot 48,1 prosent), skulle det vise seg at de ulike valgkretsene i Storbritannia var svært splittet i synet på fortsatt EU-medlemskap. Mens engelskmennene og waliserne sa nei til EU, sa både skottene og nordirene et klart ja til å forbli i EU.
Både skottene og nordirene diskuterer nå å forlate Storbritannia. Samtidig skjedde dette i den største byen i Nord-Irland:
- Hvem er velgerne som stemte for og imot Brexit? Her er grafene som viser fordelingen.
De unge ville bli, de eldre ville ut
Det var ikke bare i valgkretsene at britene var splittet. I den eldre delen av befolkningen var det et klart flertall for å forlate EU, mens de yngre gjerne ville bli. En Twitter-bruker vurderer nå å ta hevn.
Samtidig intervjuet britiske medier flere angrende leave-velgere, og britene søkte iherdig etter informasjon om EU på Google.
Cameron gikk, men hvem er arvtakeren?
Få timer etter at resultatet ble klart gikk den konservative statsministeren David Cameron ut foran 10 Downing Street og varslet sin avgang. Det til tross for at han før avstemningen sa han kom til å bli sittende uansett utfall.
Arvtakeren får Brexit i fanget, men hvem blir det? Noen pekte på den første på stedet etter Camerons avskjedstale: huskatten Larry.
The Telegraph har for øvrig laget en hel bildeserie om katten Larry. Den kan du se her.
Ingen har en plan for å styre Storbritannia ut av EU
Da Cameron varslet sin avgang, var den omstridte nei-generalen Boris Johnson den store favoritten til å bli den nye Tory-lederen. Han og justisminister Michael Gove var de store seierherrene etter flertallets nei til EU. I dagene som fulgte ble det klarere og klarere at duoen ikke hadde noen som helst plan for hva de skulle gjøre om de vant avstemningen.
Så kom det neste sjokket for britene. Island sendte England ut av fotball-EM med en sensasjonell 2–1-seier. Etter kampen ble det klart at Roy Hodgson trekker seg som landslagssjef. Det gikk ikke stille forbi.
«The Real Game of Thrones»
Boris Johnson og Michael Gove var ikke bare frontfigurer på neisiden. De var også gamle studiekamerater og nære venner. Det var ventet at Gove ville støtte Johnsons forventede kandidatur til statsministerposten.
I stedet skjedde det som britiske medier omtaler som «The Real Game of Thrones». Kun tre timer før fristen for å melde seg gikk ut, ble det klart at Michael Gove selv stiller som leder- og statsministerkandidat for De konservative. Gove hadde tidligere sagt at han ikke var interessert i statsministerstolen.
En politisk henrettelse
På en pressekonferanse noen timer senere slapp Boris Johnson en voldsom bombe da han kunngjorde at han ikke ville stille som statsministerkandidat. Det etterlot Gove og Brexit-motstanderen Theresa May som to av favorittene til å bli britenes neste statsminister.
Johnsons kunngjøring var en direkte konsekvens av å bli dolket i ryggen av Michael Gove, ifølge britiske medier, som kalte situasjonen en politisk henrettelse.
- Vil du vite mer? Slik var de dramatiske timene før Boris Johnson måtte vike.
Slik reagerte David Cameron på Johnsons uventede kunngjøring, ifølge Buzzfeed-korrespondent Emily Ashton:
Andre analyserte Brexit-generalens tid som seiersherre og lederkandidat og så tilbake på hans tidligere uttalelser før folkeavstemningen.
Meanwhile, in Labour...
Samtidig som det var kaos blant toryene, la flere Labour-medlemmer ned mistillitsforslag mot sin leder Jeremy Corbyn. Mange partifeller mener Corbyn, som er skeptisk til EU, har ført en dårlig og halvhjertet valgkamp for å bli EU.
Flertallet i opposisjonens såkalte «skyggekabinett» gikk av – mange av dem med erklæringer om at Corbyn er uegnet som leder. Likevel insisterte han på å forbli partiets leder.
Corbyn tapte senere mistillitsavstemningen med 172 mot 40 stemmer, men nekter fremdeles å gå av.
Enda en Brexit-general måtte gå
Som om ikke det ovennevnte var nok, opplyste Nigel Farage på en pressekonferanse mandag at han trekker seg som leder av partiet UKIP.
Farage var en av de fremste skikkelsene i leave-kampanjen i forkant av folkeavstemningen 24. juni. Douglas Carswell, en av Farages argeste motstandere internt i partiet, responderte på partilederens avgang med et smilefjes.
En annen trakk denne sammenligningen:
Slik har altså de siste ukene i den britiske politikken vært. Det er lite som tyder på at det kommer til å roe seg med det første.
Interessert i Brexit? Da kan vi anbefale denne morsomme saken fra Buzzfeed, der de forsøker å forklare det politiske kaoset for amerikanerne.