Verden

Så store er forskjellene i USAs våpenlover

SALISBURY, MASSACHUSETTS (Aftenposten): Ingen vestlige land er mer våpenglade enn USA. Men hva du får lov til å kjøpe, varierer kraftig fra delstat til delstat.

Denise Hagemeister har aldri avfyrt et skudd i sitt liv. Men nå har bun bestemt seg for at tiden er inne. Ektemannen William er politimann og gir instruksjoner.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

– Oi, den kjente jeg i overarmen!

Denise Hagemeister (50) smiler stolt bak vernebrillene. For første gang i sitt liv har hun plukket opp en revolver, siktet mot målet og avfyrt seks skudd.

– Tiden var inne. Det skjer så mye skummelt ute i verden. Bare se på nyhetene så skjønner du hva jeg mener. Jeg er nødt til å være i stand til å beskytte meg selv, sier hun.

Ektemannen, William Hagemeister (50), mener at det var på høy tid at kona ble med med på skytebanen. Etter over 20 år i politiets tjeneste har han solid våpenerfaring.

– Jeg sitter riktignok på kontoret mesteparten av tiden, men vi må jevnlig til evaluering for å se om vi husker det vi skal huske, sier han.

Skytehallen hos Original Bob's her i Salisbury, helt nordøst i Massachusetts, er blant de mest populære i området. Lukten av kruttrøyk river i neseborene. Lyden av pistolskudd gjaller gjennom rommet og gjør det vanskelig å høre hva ekteparet Hagemeister sier.

 • Noen byer er mer opptatt av sin grunnlovsfestede rett til å bære våpen enn andre. Les vår reportasje fra Kennesaw, byen der skytevåpen er påbudt.

«Er dette en positiv eller negativ historie?»

Det var så vidt vi fikk lov å slippe inn hit. Aaron Bernstein, som eier butikken, er svært skeptisk da vi ber om å få komme inn.

– Er dette en positiv eller negativ historie? spør han.

– Eh, det kommer vel helt an på perspektivet. Utgangspunktet er å skrive om hvordan våpenlovene i Massachusetts ble strammet inn i 1998 og at det førte til en reduksjon i antallet mennesker som ble drept av skytevåpen, svarer jeg.

– Da er det er en negativ historie. Våpenlovene gjør det vanskeligere for oss å drive butikken vår. Dessuten er det ikke sant at det ble mindre vold, svarer Bernstein.

Akkurat nå er det kraftige reaksjoner etter at to svarte menn har blitt skutt av politi på bare to døgn. Det kan du lese om her:

Les også

Sterke reaksjoner i USA: To svarte amerikanere skutt av politiet på to døgn

Våpenbutikken Original Bob's er blant de mest populære i det nordlige Massachusetts. Et halvautomatisk våpen av typen AR-15, her i rosa variant, er til salgsi butikken. Men slike våpen er underlagt strenge regler i delstaten, i motsetning til hva som er tilfelle i Florida og andre steder i USA.

Ikke? Politikere fra Massachusetts har holdt fanen høyt de siste ukene i taler, innlegg og demonstrasjoner for å overtale Kongressen til å vedta nye og strengere våpenlover i kjølvannet av Orlando-massedrapet 12. juni, der 49 mennesker ble drept.

Flere våpen = flere drepte

Massachusetts er delstaten med den 3. laveste våpendrapsraten. I 2014 ble 3,37 per 100.000 innbyggere her drept med skytevåpen, ifølge organisasjonen Violence Policy Center.

Dette er også en av delstatene i USA med de strengeste våpenlovene.

Til sammenligning har Alaska, der våpenlovene er langt mindre restriktive, en våpendrapsrate på over 20 per 100.000 innbyggere.

Statistikk fra våpenkontrollgruppen Law Center to Prevent Gun Violence viser en klar sammenheng mellom antallet våpen per innbygger og antallet mennesker som drepes med skytevåpen. To av tre drap i USA gjennomføres med et skytevåpen, ifølge FBI.

– Vi vet at delstater med de strengeste våpenlovene også har de færreste dødsfallene som en følge av våpenbruk, sa president Obama etter en skyteepisode i Oregon i oktober.

Rosa variant av massedrapsmannens våpen

Samtidig peker våpenentusiaster på statistikk som viser det motsatte – at det ikke er en sammenheng mellom antallet våpen (som har gått kraftig opp de siste 20 årene) og antallet drap (som har gått ned).

Masseskytingen på nattklubben Pulse i Orlando 12. juni har ført til en ny debatt om våpenlovgivningen i USA.

USA har den høyeste våpentettheten i verden med hele 1,2 skytevåpen per innbygger. Hvert år dør rundt 33.000 mennesker i dette landet av skytevåpen. Rundt to tredjedeler av disse dødsfallene var selvmord.

På veggen hos Original Bob's henger et rosa, halvautomatisk våpen av typen AR-15, den samme våpentypen som ble brukt av massedrapsmannen i Orlando.

Men de strenge våpenlovene i Massachusetts legger kraftige restriksjoner på hvor store magasiner man kan bruke og hvordan man kan tilpasse slike våpen.

I Arizona trenger du ikke lisens for å kjøpe våpen

Forskjellene i våpenlovgivningen er enorme fra delstat til delstat.

Her i Massachusetts, for eksempel, må man gjennom grundige bakgrunnssjekker for å kjøpe våpen. Det siste tiåret er over 11.000 mennesker i denne delstaten blitt avvist da de forsøkte å skaffe seg skytevåpen, ifølge offisielle anslag.

I Arizona, som rangeres av nettstedet gunsandammo.com som den beste delstaten for våpenentusiaster, kan du kjøpe våpen uten lisens og deretter bære våpenet fritt både under og over klærne.

President Obama har gjentatte ganger tatt til orde for strengere føderale våpenlover, men republikanere i Kongressen har satt ned foten hver gang demokratene prøver seg.

Begge partienes presidentkandidater trekker jevnlig frem temaet i sine valgkamptaler: Hillary Clinton ønsker å innføre et lovverk som ligner på det de har her i Massachusetts, mens Donald Trump stadig minner om grunnlovens andre tilleggsartikkel, som gir borgerne store friheter til å bære våpen.

Myter, løgn og sannhet om våpen i USADerfor gir USA blaffen i Obamas krav om våpenkontrollObama skjerper våpenlovene - tok til tårene da han snakket om ofreneKristoffer Rønneberg (@ronneberg) | TwitterKristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA

Les mer om

 1. FBI
 2. Drap
 3. Vold
 4. USA
 5. Våpen
 6. Hillary Clinton
 7. Donald Trump