Verden

Svensk politi får ikke oppgi hudfarge eller nasjonalitet

Politiet i Stockholm får ikke lenger oppgi signalement på antatte gjerningspersoner som begår lovbrudd, av frykt for å bli oppfattet som rasistisk, ifølge et internt direktiv.

Svensk politi har i etterkant av overgrepene i Köln fått sterk kritikk for ikke å ha offentliggjort informasjon om overgrep under en festival i Stockholm i august. Alexander Tillheden/Stockholm st

 • Andreas Slettholm
  Kommentator
 • Ntb

Svenska Dagbladet har fått tilgang til notatet, som ble distribuert internt i politiet i Stockholm i september i fjor.

I brevet beskrives hvilke rutiner politiet skal ha rundt såkalte hendelsesnotiser som formidles til offentligheten. Det handler om alt fra enkle trafikkulykker til grove lovbrudd som ran, mishandling og drap.

Det interne notatet er innført for å unngå at politiet kan oppfattes som rasistisk.

«Kritikk blir noen ganger fremsatt mot politiets meldinger rundt menneskers hudfarge. Det oppfattes som rasistisk. Da politiet ikke er rasistisk, og heller ikke skal oppfattes slik, så gjelder fra og med nå instruksene under her», heter det i brevet.

Deretter følger en orientering om hvordan politiet skal kommunisere om lovbrudd. Ved hverdagskriminalitet som innbrudd skal informasjon ikke si noe om signalementer som høyde, hudfarge, etnisk opprinnelse eller nasjonalitet, heter det i direktivet.

Les utenrikskommentator Frank Rossaviks kommentar om avsløringene:

Les også

Svensk sjokk

Etterforsker egen taushet

De siste dagene har svensk politi fått kritikk for ikke å ha fortalt om seksuell trakassering begått av flyktningegutter under en musikkfestivalen We are Sthlm i august i Stockholm. Sveriges rikspolitisjef Dan Eliasson varslet mandag etterforskning av hvorfor politiet kommuniserte disse opplysningene.

Også avisen Dagens Nyheter har fått kritikkfor ikke å ha omtalt saken tidligere. Avisen sier den sjekket tips om saken i august, men at politiet avviste problemstillingen.

En 15-åring er nå blitt tiltalt for å ha antastet en 14 år gammel jente og slått venninnen hennes da hun prøvde å gripe inn under festivalen.

Les også:

Les også

Storavis anklages for å tie om overgrepssaker

Hør Frank Rossavik om Köln-hendelsene og Stockholm i ukens Aftenpodden. Lytt og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Relevante artikler

 1. NORGE

  Menigheten: Ikke vår oppgave å melde fra om overgrep. Barneministeren: Det er straffbart å unnlate å melde fra.

 2. DEBATT

  Politiet hindrer gjengbekjempelse

 3. KULTUR

  Akademien bryter stillheten: – Vi beklager dypt

 4. VERDEN

  Svensk politileders oppgjør med mistenkte kriminelle innvandrere får enorm oppmerksomhet. Nå får han både kritikk og hyllest.

 5. VERDEN

  Ferge på grunn utenfor Stockholm – redningsaksjon pågår

 6. VERDEN

  Svensk tidsskrift navngir mulig Palme-drapsmann