Verden

Ingen julefred i Gaza

Den skjøre våpenhvilen mellom Hamas og Israel er avlyst. Krigen er allerede i gang igjen.

Hamas-opprørere patruljerer gatene i en landsby på Gaza-stripen, like ved grensen til Israel, 19. desember. Våpenhvilen mellom partene tok slutt samme dag. Foto: REUTERS / IBRAHEEM ABU MUSTAFA

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

Den seks måneder lange våpenhvilen mellom Israel og den palestinske Hamas-gruppen ble avsluttet av Hamas i går, dagen før den var ment å gå ut på dato. Voldsnivået i Gaza øker nå faretruende. Israelske flyangrep blir nå besvart med rakettangrep mot sørisraelske småbyer. Hamas legger skylden på Israel for at krigen nå er i gang igjen. — Våpenhvilen, som ble inngått med egyptisk hjelp 19. juni og som skulle avsluttes 19. desember, er avbrutt fordi fienden ikke holdt sine løfter. Hvilen er over, sier Ayman Taha, en talsmann for Hamas, ifølge den britiske avisen The Guardian.

Blokade

En talsmann for Israel kommenterer at Hamas, som har hatt kontrollen over Gaza de siste 18 månedene, har «valgt vold fremfor sannheten», skriver BBC News. Våpenhvilen mellom partene har ikke blitt fullstendig respektert av partene. Israel har gjennomført en

Les også

FN får ikke inn mat til Gaza

av varer til Gaza, noe som har ført til store lidelser for sivilbefolkningen. Samtidig har militante palestinere skutt raketter over på den israelske siden av grensen mens våpenhvilen har pågått. Det er blokaden av Gaza som er årsaken til at Hamas nå velger å bryte våpenhvilen. Israelske myndigheter hevder at de ikke har noen grunn til å åpne opp grensene for varer. De siste månedene er det lite annet enn helt nødvendige medisiner og nødhjelp som har fått slippe inn i Gaza, noe som har fått internasjonale hjelpeorganisasjoner og FN til å rope alarm.

Foto: URIEL SINAI

Varsler Gaza-angrep

Men Israelske myndigheter holder fast på politikken, og sier at landet har rett til å forsvare seg selv mot angrep fra palestinske opprørere. Fredag advarte kilder i israelske myndigheter om at landet snart kan gå ett skritt lenger og gå til angrep på Gaza-stripen. Ifølge den israelske avisen Haaretz sier anonyme kilder i statsapparatet at et angrep vil være «uunngåelig» dersom rakettangrepene fra palestinerne fortsetter. — Dersom Hamas ikke tar til fornuften og roer ned situasjonen, vil det ikke finnes noe annet valg enn et militært svar fra Israel, sier kilden, ifølge den israelske avisen. Alle vaktposter langs grensen til Gaza er nå styrket. Soldater som skulle få fri i helgen, har fått beskjed om at de må jobbe likevel. USA, som lenge har forsøkt å få til en fredsavtale mellom Israel og palestinerne, oppfordrer nå partene til å ta det med ro. - USA fordømmer rakettangrepene mot Israel. Vold vil ikke fremme, men hindre, håpet for fred mellom Israel og palestinerne, heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

 1. Les også

  Israel preget av frykt

 2. Les også

  Israelske styrker angrep på Gazastripen

 3. Les også

  FN får ikke inn mat til Gaza

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Frykt for ny krig på Gazastripen

 2. VERDEN

  Medier: Våpenhvile inngått mellom Jihad og Israel

 3. VERDEN

  Våpenhvilen på Gazastripen beskyttes ikke av Ramadan og Eurovision, mener eksperter

 4. VERDEN

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene

 5. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 6. VERDEN

  Israel vurderer å slippe varer inn på Gazastripen