Verden

Tsvangirai vil likevel ikke ha militær intervensjon

Tsvangirai, i midten, fotografert under en pressekonferanse onsdag.

Morgan Tsvangirai nekter for at han ønsker en militær intervensjon i Zimbabwe, og setter i stedet sin lit til at nabolandene kan bidra til en forhandlingsløsning.

Tsvangirai tar avstand fra et innlegg som sto på trykk i onsdagens utgave av den britiske avisa The Guardian, undertegnet ham selv.

– Det reflekterer ikke mitt standpunkt eller min mening når det gjelder en løsning på krisen i Zimbabwe, heter det i et nytt innlegg avisen har fått fra Tsvangirai.

Opposisjonslederen understreker at The Guardian hadde all grunn til å tro at det første innlegget var godkjent av ham, men hevder at dette ikke var tilfelle.

Tsvangirai ønsker nemlig ikke militær intervensjon i Zimbabwe, går det fram av det han nå skriver.

Fjernet

– Vi ønsker ikke væpnet konflikt, men Zimbabwes befolkning håper nå at verdens ledere følger opp sine indignerte ord med moralsk rettskaffenhet i form av militærmakt, het det i innlegget Tsvangirai ikke lenger vil vedkjenne seg.

The Guardian har fjernet dette fra sine nettsider, uten å gi noen nærmere forklaring på hvordan det havnet på trykk.

– Jeg er ikke tilhenger av militær intervensjon i Zimbabwe, verken fra FN eller andre organisasjoner, presiserer Tsvangirai nå.

– Afrikansk løsning

– Bevegelsen for demokratisk endring (MDC) vil arbeide for en afrikansk løsning på krisen i Zimbabwe, og setter stor pris på det arbeidet Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC) gjør i så måte, skriver Tsvangirai.

– Jeg vil be Den afrikanske union (AU) og SADC om å lede et utvidet initiativ, støttet av FN, og styre overgangsprosessen, fortsetter han.

– Vi er fast bestemt på å spille den nødvendige rollen for å sikre en fredelig og levedyktig løsning, og vi har mandat fra folket til å gjøre dette, fortsetter han.

Ikke forhandlinger

Tsvangirais siste innlegg i The Guardian er i samsvar med det budskapet han kom med under en pressekonferanse i Harare onsdag.

Under denne gjorde opposisjonslederen det klart at MDC ikke vil gå inn i forhandlinger med president Robert Mugabes regjering dersom andre runde av presidentvalget går som planlagt fredag.

– Vi vil ikke ha noen ting å gjøre med en regjering som springer ut av dette såkalte valget. Vi har sagt at vi er villige til å forhandle før valget – ikke etter, sa Tsvangirai.

Opposisjonslederen vant første valgomgang i mars, men trakk seg sist helg fra andre runde med henvisning til regimets bruk av vold og trusler for å skremme folk til å stemme på Mugabe.

Les også

  1. Tsvangirai: Verdenssamfunnet må bruke militærmakt

  2. Tsvangirai: - Mugabe har erklært krig

  3. Zimbabwe: Dette har skjedd