Verden

Enormt smitteutbrudd i Florida. Koronapasienter ber om vaksine på sykesengen, forteller sykepleier.

Tirsdag hadde Florida høyeste antall innlagte siden pandemien startet. Sykehusene frykter sprengt kapasitet. – Vi stenger ikke ned, sier guvernøren.

Miami-innbyggeren Raquel Heres tar en koronatest for å kunne reise ut av landet.
  • Morten Schwencke
    Morten Schwencke
    Journalist

Det er stappfullt på sykehuset i Jacksonville, Florida. Mange av pasientene er uvaksinerte og får alvorlige forløp. Sliter de for mye med å puste må de over på respirator. Daglig hører sykepleier Tammy Daniel det samme spørsmålet, mens legene gjør utstyret klart.

– Kan jeg slippe hvis jeg får vaksinen nå? De trygler oss. Men når du må på respirator på grunn av koronasykdom, er det ikke tiden for å bli vaksinert, sier hun til CNN.

Halvparten av innbyggerne i Florida er nå fullvaksinert. Det er hverken best eller verst blant statene. Men det har ikke vært nok til å stoppe smitten. Nå er både smittetallene og sykehusinnleggelser på sitt høyeste noensinne. Det skyldes trolig det mer smittsomme deltaviruset.

Samtidig hevder den republikanske guvernør Ron DeSantis at situasjonen ikke er så ille som den kan se ut.

Ron DeSantis og Joe Biden har hatt helt ulike meninger om koronakrisen. Her møtes de likevel for å vise sin støtte til de pårørende etter at en bygning kollapset i Miami juli.

Vil ikke stenge ned

Både smitten og antall innleggelser har steget kraftig den siste måneden. Dette er tallenes tale i Florida nå:

  • Fredag ble 21.683 personer registrert smittet – det høyeste tallet under hele pandemien. Snittet ligger på 74 smittede pr. 100.000 innbyggere den siste uken.
  • Tirsdag var til sammen 11.515 personer innlagt i delstaten, skriver AP. Det er tredje gang rekorden blir tangert den siste uken.
  • 84 prosent av sengene på sykehus er nå opptatt, ifølge Johns Hopkins-universitetet. 86 prosent av intensivplassene er fylt opp.

Samlet er bildet at smitten øker svært raskt. Sykehusene fylles opp av uvaksinerte innbyggere og er ikke langt unna bristepunktet. De advarer nå om at noe må gjøres.

Samtidig insisterer guvernør DeSantis fortsatt på at situasjonen snart vil bedre seg, skriver AP. Han er kjent som en lojal støttespiller av Trump.

– Vi stenger ikke ned, sa han på en pressekonferanse tirsdag.

Guvernøren mener strenge tiltak ikke hjelper mot spredningen av viruset. Særlig ikke med det nye deltaviruset. Han vil holde samfunnet og økonomien i gang. Dessuten er han opptatt av at de fleste i risikosonen er vaksinert. Fire av fem personer over 65 år er fullvaksinerte.

– Selv om det er mange positive tester ser vi mange færre dødsfall enn vi gjorde i fjor, sa han.

Den siste uken har staten hatt drøyt 400 dødsfall som følge av viruset. Dette er litt under halvparten av den verste perioden i fjor.

Ron DeSantis under tirsdagens pressekonferanse.

«Mediehysteriet»

DeSantis stiller til gjenvalg i Florida neste år. Det er også snakk om at han vil stille til det neste presidentvalget i 2024, uten at han selv har bekreftet dette.

Nå holder han stand i sin kritikk mot «mediehysteriet» rundt koronaviruset, slik han beskrev situasjonen denne uken. Han er redd oppmerksomheten vil føre til at folk holder seg borte fra sykehusene når de egentlig trenger hjelp. Selv om tallene stiger voldsomt, har guvernøren sluttet med daglige oppdateringer om utviklingen.

Sykehusene er på sin side svært bekymret for at kapasiteten snart sprenges. Pasienter må mange steder ligge på gangen.

– Pasientene kommer inn fortere enn vi skriver dem ut, sier Justin Senior til ABC.

Han er leder for SNHAF i Florida, som organiserer sykehus i regionen. Sykehusene får støtte fra DeSantis’ motstandere:

– Å si at det ikke er så ille som det var på høyden av pandemien i fjor, er unøyaktig, uærlig og farlig, sier Nikki Fried til Politico.

Hun stiller til guvernørvalg for Det demokratiske partiet. Innleggelsene i delstaten, som er høyest i landet, bekymrer henne dypt. Hun har selv begynt med daglige pressekonferanser om pandemien for å fylle hullet etter DeSantis.

Amerikanere i kø for å teste seg for koronavirus. I kjent stil kjører de bil til stedet.

Imot munnbind

Kurvene begynte for alvor å svinge feil retning i starten av juli. Samtidig har DeSantis gått imot de føderale rådene om bruk av munnbind i skolen. Fredag gjorde han det forbudt for skoler i delstaten å innføre munnbindplikt.

– Det har vært snakk om at barn skal bruke munnbind. Det gjør vi bare ikke i Florida, sa han på en pressekonferanse.

Dette førte til at skolene i Broward County trakk sitt påbud om munnbind på sine skoler. Dette er kommunen som har nest flest innbyggere i delstaten. De har også høyest antall sykehusinnleggelser.

Ettersom republikanerne har flertall i delstatskongressen, har DeSantis stort handlingsrom. Han insisterer på at samfunnet skal tilbake til normalen.

– Det blir et helt normalt skoleår, sa guvernøren fredag.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Florida