Verden

Flere tusen er begravet levende

I ruinene av en skole i Chongqing leter redningsmannskapene nå etter overlevende etter jordskjelvet som rammet Kina mandag.

Minst 8500 mennesker har omkommet i jordskjelvkatastrofen.

  • Amund Trellevik

Er du i jordskjelvområdet? Ta kontakt med Aftenposten.no på epost eller telefon +4722864040

LES OGSÅ: Redningsmannskaper leter nå etter overlevende i ruinene etter det som en gang var en ungdomsskole i byen Chongqing. Flere barne— ungdoms- og videregående skoler raste sammen da Sichuan-provinsen ble rammet av jordskjelv mandag morgen.

Man frykter at mange tusen elever og studenter har omkommet da flere skoler raste sammen. Til nå meldt om at minst syv skoler er lagt i ruiner.

Et sykehus i byen Dujiangyan ligger i ruiner. Flere hundre mennesker skal også være begravet inne i to kraftstasjoner og én kjemikaliefabrikk som raste sammen i jordskjelvet som rammet Kina.

Etter skjelvet lekket det ut over 80 tonn flytende ammoniakk, og om lag 6.000 mennesker er evakuert, ifølge nettutgaven til det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Uklart i to fylker

Minst 8500 mennesker har omkommet i Sichuan-provinsen, melder det statlige nyhetsbyrået Xinhua. Dette er et tall som stiger hver eneste time etter hvert som myndighetene får oversikt over de enorme ødeleggelsene etter jordskjelvet.

Situasjonen i minst to fylker i provinsen skal ifølge AP være uklar, og det fryktes at dødstallene vil stige markant når hjelpemannskaper kommer frem.

LES OGSÅ:

Les også

- Kina klarer å håndtere redningsarbeidet selv

Flere tusen studenter og skoleelever kan være begravet i ruinene. Flere tusen personer er altså allerede bekreftet omkommet, og det kommer stadig nye meldinger om sammenraste bygninger, skoler, studenthybler, sykehus og fabrikker.

Det er også meldt om at 10.000 personer er skadet i jordskjelvet som rammet landet mandag morgen norsk tid.

Militæret beordret inn

Skjelvet hadde en styrke på 7,8 da det rammet Sichuan-provinsen, melder det amerikanske forskningsinstituttet US Geological Survey. Kinesiske myndigheter har beordret flere tusen politi— og militærmannskaper til jordskjelvområdet, for å bidra til redningsarbeidet.

Det er statlig kinesisk TV som mandag ettermiddag norsk tid melder at totalt seks skoler er kollapset etter jordskjelvet som rammet byen Dujingyan i Sichuan-provinsen. 80 prosent av bygningene er jevnet med jorden, og flere kraftverk og transformatorstasjoner er satt ut av spill.

Foreløpig er det ikke kommet meldinger om hvor stort område som er uten strømtilførsel, men myndighetene frykter nå at strømmangel skal gjøre redningsarbeidet vanskeligere.

SE BILDESERIE:

Kinas president Hu Jintao har gitt ordre om en omfattende hjelpeoperasjon, og statsminister Wen Jiabao skal allerede være framme i områdene som er hardest rammet. Han kaller jordskjelvet for en katastrofe og maner samtidig til ro.

I Sichuan-provinsens hovedstad Chengdu strømmet folk ut av bygningene i sentrum, og mange som forsøkte å ringe nødnumre, fikk kun opptattsignal.

Naboland merket skjelvet

— Vi merket sammenhengende rystelser i to eller tre minutter. Alle folkene på kontoret vårt stormet nedover trappene, forteller et øyenvitne i byen, melder NTB.

Så langt unna som i Taiwan, Pakistan og Bangkok kunne folk merke jordskjelvet. I Beijing begynte flere store kontorbygninger å svaie. Flere bygninger både i Beijing og Shanghai ble evakuert, blant annet den som huser informasjonskontoret til gruppen som organiserer sommer-OL i den kinesiske hovedstaden.

SE OVERSIKT:

Les også

Oversikt: Store jordskjelv-katastrofer de siste ti årene

Jordskjelvet ble utløst nesten 3 mil under bakken, 9 mil nordvest for Chengdu. Kinesiske jordskjelveksperter advarer om at det kan komme nye skjelv i Beijing på kvelden mandag lokal tid.

Les også

  1. - Vet ikke hvor mange nordmenn som er i Kina

  2. Oversikt: Store jordskjelv-katastrofer de siste ti årene

  3. - Kina klarer å håndtere redningsarbeidet selv

Myndighetene i Kina bekrefter at minst 7.000 mennesker er omkommet i jordskjelvet som rammet Sichuan-provinsen mandag morgen.
Redningsmannskaper forsøker å redde en elev ved en ungdomsskole i Juyuan, Kina, etter jordskjelvet mandag.
Totalt seks skoler er kollapset etter det kraftige jordskjelvet i Kina mandag, melder statlig kinesisk TV.
Personer i arbeid med å redde ut overlevende fra ruinene på en ungdomsskole i Juyuan.