Verden

KrF og V kritiserer Heiberg:<br/>- Vitner om unnfallenhet

Flere kulturpolitikere mener Gerhard Heiberg lukker øynene for menneskerettighetsbruddene i Kina.

KrFs May-Helen Molvær Grimstad kommer med kraftig kritikk av Gerhard Heiberg.
  • Heidi Ertzeid

Les også:

Les også

  1. - Kan bli norsk OL-boikott

  2. - OL-medaljene vil lukte vondt


Gerhard Heiberg, medlem av Den internasjonale olympiske komité (IOC), ville i går ikke kommentere Amnesty-rapporten som hevder at menneskerettighetssituasjonen i Kina er forverret.

— Kan ikke lukke øynene

Det reagerer leder i kulturkomiteen, May-Helen Molvær Grimstad (KrF), meget sterkt på. - Vi kan ikke lukke øynene for det som skjer. Jeg blir svært bekymret av å høre Heiberg uttale seg om dette. Dette vitner om unnfallenhet, sier hun til Aftenposten.no. Hun får også støtte av nestleder i Venstre , Trine Skei Grande. - Uttalelsen til Heiberg har skremt meg. Det at han ikke vil kommentere, viser en blanding av unnfallenhet og naivitet, sier Skei Grande til Aftenposten.no. Onsdag . Der hevder menneskerettighetsorganisasjonen at kinesiske myndigheter har trappet opp forfølgelsen av kritikerne av regimet - nettopp på grunn av OL i sommer.

Politikere reagerer

Det har

og åpne for en boikott av åpningsseremonien i sommerens OL.I går sa Heiberg til Aftenposten.no at han ønsker være på sikrere grunn før han eventuelt anklager Kina for å ha brutt OL-løftene som ble gitt før Beijing ble tildelt 2008-lekene for syv år siden.— Jeg reiser til Kina nå 7. april og kommer til å være i mange møter. Da kan jeg få et annet perspektiv på det som skjer i landet.Nå kommer Molvær Grimstad med en klar oppfordring til Heiberg. - Man kan stille spørsmål om alle forstår alvoret i situasjonen. Nå må alle aktører bli mer offensive og øke trykket mot Kina, sier hun.

Heiberg provosert over kritikken

Gerhard Heiberg reagerer kraftig på uttalelsene fra de norske politikerne, og mener at de er gitt på et alt for tynt grunnlag. - Reaksjonene blir tatt på sparket. Man må bruke litt mer tid på å se hva det er som skjer. Det er viktig at man også får høre kinesernes eget perspektiv, sier han til Aftenposten.no. Han påpeker at kinesiske myndigheter har vært lite flinke til å fremme sitt syn i vestlige medier, noe som har gjort at den tibetanske eksilregjeringen i Nord-India og flere menneskerettighetsorganisasjoner har fått fremme sine saker uten at de blir motsagt. - Det finnes en annen side av saken her, og det håper jeg å få satt meg inn i når jeg nå reiser til Kina, sier Heiberg, som setter seg på flyet til Hongkong i dag for å gjennomføre en toukers reise i Kina.

- Må sette seg inn i begge sider

Han er oppbrakt over måten kulturkomiteens leder May Helen Molvær Grimstad kritiserer ham på for å være "unnfallende". - Hun må prøve å sette seg inn i begge sider av det som foregår og ikke kaste seg inn i sensasjonen uten å høre på den andre parten, sier han. - Hver gang det kommer en ny melding fra Kina ropes det det "boikott, boikott." Det er nærmest som et opprop om "korsfest, korsfest," legger han til.

- Kineserne gir blaffen

Heiberg er ikke nødvendigvis imot en boikott som politisk pressmiddel. - En boikott kan være en sterk markering. Vi synes selvsagt at det hadde vært leit, men det er en helt grei ting å gjøre. Det viktigste er at det ikke går ut over utøverne, sier han. Men han er svært skeptisk til om en boikott av åpningsseremonien vil føre til forandringer i Kina. - Kineserne gir blaffen i sånt. Men det kan være en markering for å vise et standpukt, sier han.

- Arrogant

Venstres Skei Grande har ikke noe til overs for Heibergs svar på kritikken. - Folk som jobber med internasjonale spørsmål bør ikke reagere på denne måten. Mange av oss har jobbet med motsand mot det kommunistiske regimet i Kina i mange år. Jeg tror kanskje den olympiske komité kan la være å svare så arrogant og heller bry som seg om menneskerettihetsbruddene som begås i Kina, sier hun til Aftenposten.no.

- Regjeringen også unnfalne

Skei Grande kommer også med kraftig skyts mot Regjeringen og utenriksminister Jonas Gahr Støre. - Jeg synes Støre har vist skremmende unnfallenhet i forhold til utviklingen i Tibet. Jeg stoler ikke helt på Regjeringen når det gjelder å forholde seg til denne typen diktaturer, sier hun. Molvær Grimstad mener at også Regjeringen har vært altfor defensive i sin Kina-politikk.- Regjeringen må sette inn presset mot Kina. Regjeringen har talt med to tunger i dette spørsmålet. Mens utenriksminister Støre har sagt at det ikke vil boikotte åpningssermonien, har kulturminister Giske vært mer åpen, sier Molvær Grimstad.Hun varsler at hun nå vil sende et brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) for å spørre om han nå vil ta noen initiativ når det gjelder Kina. - Hvis vi skal øke trykket, er vi avhengig av at mange er med og at det henger en tydelig trussel om boikott av åpningsseremonien. Utviklingen i Kina er forferdelig bekymringsfull. Sannsynligheten for at det kan bli boikott er nå svært økende, sier hun.