Verden

Donald Trump i takketalen: - Jeg er deres stemme

CLEVELAND (Aftenposten): Donald Trump tegnet et dystert bilde av USAs tilstand da han aksepterte republikanernes nominasjon som partiets presidentkandidat i natt.

Donald Trump ble i natt formelt utnevnt til republikanernes presidentkandidat da han aksepterte partiets nominasjon.
 • Kristoffer Rønneberg
  Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Etter en intens og svært konfliktfylt nominasjonskamp kunne Donald J. Trump i natt feire at han er republikanernes presidentkandidat.

I en lang tale – en time og 15 minutter – der han i hovedsak holdt seg til manus, tegnet Trump et bilde av USA der kriminaliteten eksploderer, arbeidsplasser forsvinner og der amerikanernes globale posisjon er kraftig svekket.

– Landsmøtet vårt skjer i en tid der nasjonen vår er i krise. Angrepene på politifolk og terroren i byene våre er trusler mot levesettet vårt. Politikere som ikke forstår dette, er ikke skikket til å lede landet vårt, sa Trump.

Trump vil forby innvandring fra land med terrorisme

Han lovet å forbedre både økonomien, kriminaliteten og global terrorisme fra første dag som president – og sier han vil gjøre det ved å prioritere nasjonale interesser i svært sterk grad.

– Den viktigste forskjellen mellom oss og våre motstandere er at vår plan vil sette Amerika først. «Amerikanisme», ikke «globalisme», vil være vår grunnverdi, sa han.

Som et ledd i denne agendaen, lovet han, ville han innføre en øyeblikkelig stopp i innvandringen fra «land som er blitt kompromittert av terrorisme».

– Vi vil ikke ha dem i landet vårt, ropte han, til høyllytt jubel fra salen.

Om dette inkluderte land som Frankrike, som han nevnte tidligere i talen som et offer for terrorisme, forble usagt.

Trumps takketale varte i 74 minutter.

Trump gjentok også løftet han har gitt så mange ganger i valgkampen om å bygge en mur langs grensen til Mexico – men han unnlot å kreve at Mexico skal betale for å bygge den.

Avbrutt av taktfaste «USA! USA!»-rop

Et klart hovedtema for talen var Trumps løfte om å være en president som skal prioritere lov og orden.

– 21. januar 2017, dagen etter at jeg overtar som president, vil amerikanere våkne opp i et land der lovverket i USA blir håndhevet, sa Trump.

Han fremhevet også et ønske om å være kandidaten for vanlige amerikanere som jobber hardt uten å oppleve at de får de mulighetene eller den økonomiske tryggheten de fortjener.

– Jeg er deres stemme, sa Trump, i det som trolig er en av setningene denne talen vil bli husket for.

Flere ganger ble han avbrutt av publikum mens de ropte «USA! USA!»

To ganger sluttet Trump seg også til de taktfaste ropene mens han smilte og ga tommel opp-signalet til sitt takknemlige publikum.

Hardt ut mot Kina

Trump lovet i talen å reforhandle en rekke handelsavtaler USA har signert, og han rettet en spesiell advarsel til Kina:

– Vi skal håndheve alle som bryter handelsavtaler og som jukser. Dette inkluderer å stanse Kinas sjokkerende tyveri av intellektuell eiendom samt deres ulovlige dumping av av produkter og deres valutamanipulasjon, sa han.

Den amerikanske økonomien, mente han, ville komme på skinner igjen gjennom en kombinasjon av en revitalisert industrisektor, bedre handelsavtaler, nye byggeprosjekter og en lavere skattesats for alle.

Etter talen ble Trump møtt av familien sin og av sin visepresidentkandidat, Mike Pence. Over høyttalerne ljomet Rolling Stones-låten «You can’t always get what you want.»

Hillary Clinton skal holde sin takketale om en uke. I natt var hun svært aktiv på Twitter mens Trump talte. Blant annet kvitterte hun med dette:

Kristoffer Rønneberg, Aftenpostens korrespondent i USA, er i Cleveland og dekker republikanernes landsmøte.

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Donald Trump
 3. USA
 4. Terrorisme
 5. Innvandring
 6. Mexico
 7. USA-valg 2016