Japan gjenopptar forskningsfangst av hval

Japan trosser internasjonal kritikk og gjenopptar sin forskningsfangst på hval. En hvalfangstflåte sendes til Antarktis tirsdag, opplyser den japanske regjeringen.

Japans fiskerimyndigheter opplyser at målet med det nye toktet, som skal vare i tre måneder, er å fange 333 vågehval. Fire skip med et mannskap på til sammen 160 setter tirsdag kursen mot Antarktis.

— Forskningsskipene vil dra ut på ny hvalforskning i Antarktis 1. desember, heter det i en uttalelse fra japanske fiskerimyndigheter mandag.

Tokyo har i flere år vært under globalt press for å stanse hvalfangsten som motstandere fordømmer som umenneskelig, men som Japan sier er en del av dets tradisjonelle kultur.

FNs internasjonale domstol i Haag fastslo i fjor at Japans såkalte vitenskapelig hvalfangst-aktivitet i Sørishavet er kommersiell jakt i forkledning og må stanses.

Etter avgjørelsen sa Japans fiskeriminister Yoshimasa Hayashi at landets program for hvalfangst skal tilpasses for å møte kravene fra FN-domstolen.

Tre måneder

Japans fiskerimyndigheter opplyser at målet med det nye toktet, som skal vare i tre måneder, er å fange 333 vågehval. Fire skip med et mannskap på til sammen 160 setter tirsdag kursen mot Antarktis.

Japan har tidligere kunngjort at landet planlegger å gjenoppta jakten på hval, men det nøyaktige tidspunktet har ikke vært klar. Planene har imidlertid mottatt skarp kritikk allerede før kunngjøringen mandag.

— Vi aksepterer på ingen måte konseptet med å drepe hvaler for såkalt «vitenskapelig forskning», sa Australias miljøminister Greg Hunt i en kommentar på sin nettside før kunngjøringen.

— Det er ingen grunn til å drepe hvaler i forskningens navn. Ikke-dødelige forskningsteknikker er de mest effektive og rasjonelle metodene for å studere alle hvaler, sier Hunt.

Advarte

Den amerikanske miljøorganisasjonen Sea Sheperd advarte Japan søndag om å gjenoppta hvalfangsten i Antarktis og oppfordret den australske regjeringen til å gripe inn.

Japan anklager derimot sine motstandere for å være emosjonelle i spørsmålet om hvaler. Til tross for den internasjonale motstanden, har Japan jaktet på hval etter en dispensasjon i det globale moratoriet kommersiell hvalfangst som tillater dødelig forskning.

En tjenestemann i fiskerimyndighetene sier at Japan har sendt inn en ny plan til Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC).

— Når vi søker å gjenoppta kommersiell hvalfangst, er det avgjørende å få informasjon om hvalenes vandring, reproduksjon og aldersfordeling i populasjonen for å kunne utarbeide fangstkvoter. Dødelig hvalfangst er nødvendig for å få denne typen informasjon, sier tjenestemannen.