Verden

Politimann sier «minimal, men nødvendig makt» ble brukt mot United-passasjeren

David Dao (69) pådro seg blant annet hjernerystelse da han 9. april ble fjernet fra et United-fly med makt av politiet. Politifolkene sier at det ble brukt «minimal, men nødvendig makt».

  • Hans O. Torgersen
    Hans O. Torgersen
    Journalist

Videoen av hendelsen på flyet, som skulle fra Chicago til Louisville i Kentucky, gikk verden over. Man ser hvordan 69-åringen under høylytte protester fra andre passasjerer blir dratt opp av setet sitt og slept bortover midtgangen på flyet.

Dao pådro seg hjernerystelse, brudd i nesen og mistet to tenner.

Det ledige setet etter Dao ble gitt til en ansatt i United. Flyselskapet nektet først å unnskylde det som hadde skjedd og kalte Dao «forstyrrende og fiendtlig», men møtte en storm av protester på sosiale medier og trusler om boikott.

  • United Airlines henges ut på sosiale medier - og aksjekursene stuper
Slik så det ut da David Dao (69) ble slept nedover midtgangen på United Airlines-flyet 9. april.

Toppledelsen i United har senere lagt seg flate og endret selskapets praksis med å kaste av passasjerer for å gi plassene til ansatte.

– Han sa «jeg bryr meg ikke om jeg blir arrestert»

Nå har nyhetsbyrået Reuters gjengitt de første forklaringene fra de fire politifolkene som gikk om bord i flyet og kastet av Dao. Én av dem uttaler i en rapport at Dao sa «jeg forlater ikke dette flyet som jeg har betalt penger for å fly med. Jeg bryr meg ikke om jeg blir arrestert».

En av de andre politifolkene forklarer hvordan han forsøkte å dra Dao opp fra setet. 69-åringen skal da ha reagert med å svinge armene opp og ned med knyttede never.

– Falt og slo seg på et armlene

Politimannen skriver i rapporten at han mistet kontrollen over Dao, slik at han falt og slo seg på munnen på et armlene. Det var etter dette som politifolkene, ifølge sine egne beskrivelser, brukte «minimal, men nødvendig makt».

Daos advokat, Thomas Demetrio, betegner politifolkenes versjon av hendelsen for «fullstendig nonsens».

Alle de fire polititjenestemennene, som er ansatt i Chicagos luftfartsdepartement, er på lønnet permisjon mens undersøkelsene av hendelsen foregår.

Ifølge en talsmann for departementet skal deres politifolk ikke gå om bord i et fly for å håndtere denne typen hendelser, kun for foreta pågripelser eller dersom det er fare for liv og helse.

Les mer om

  1. Fly