Tok med hele familien i møte med Paven: Trump inspirert til å skape fred etter 29 minutter hos paven

USAs president Donald Trump sier han er mer besluttet enn noen gang på å arbeide for verdensfred etter sitt møte med pave Frans.

Jared Kushner (til venstre), som er Trumps rådgiver og svigersønn, Ivanka Trump, Melania Trump og Donald Trump sammen med pave Frans under den private audiensen onsdag. Foto: AP / NTB scanpix

Pave Frans kalte under Trumps valgkamp den kommende presidentens plan om å bygge Mexico-mur ukristelig. Trump svarte med å kalle pavens uttalelse «skammelig». De to har også ulike synspunkter på en rekke andre saker, blant dem flyktningpolitikk.

Den amerikanske presidenten og kona Melainia landet i Roma onsdag morgen

Landet i Roma

Onsdag morgen ankom Trump Vatikanpalasset i pansret limousin og med resten av følget i kortesje. Pave Frans ankom i en blå Ford Focus.

Det var første gang Trump og pave Frans møtte hverandre ansikt til ansikt. Trump smilte mens pavens ansiktsuttrykk var mer alvorlig. Det 29 minutter lange møtet fant sted i det lille tronerommet i andre etasje i Vatikanpalasset klokken 8.30 onsdag morgen. De to håndhilste, og Trump sa at det var en stor ære å få møte paven.

Begge smilte og så avslappet ut da møtet var over.

– Takk, jeg kommer ikke til å glemme det du har sagt, sa Trump til paven.

Ifølge CNN var det et nyttig møte for pave Frans, som hadde sjanse til å finne ut mer om hva Trump mener og vil, og paven ville også bruke møtet til gi Trump en påminnelse om at han nå er en verdensleder, ikke bare leder for USA, og at hans beslutninger kan få konsekvenser for folk over hele verden.

Tonen var tilsynelatende god mellom pave Frans og president Donald Trump etter møtet. Til venstre står førstedame Melania Trump.

Fredsbudskap

Møtet ble avsluttet med utveksling av gaver, som er vanlig protokoll når gjester besøker paven.

Trump fikk en medalje som viser en olivengrein, et symbol på fred. Paven sa han ønsker at Trump arbeider for fred.

– Vi trenger fred, svarte presidenten.

Pave Frans ga også Trump en signert utgave av sitt fredsbudskap fra tidligere i år – «Nonviolence – A Style of Politics for Peace», og en kopi av et miljønotat fra 2015 der paven skriver at miljøet må beskyttes mot klimaendringer.

– Jeg skal lese dem, sa Trump ifølge Reuters.

Trump ga til paven førsteeksemplarer av bøker skrevet av Martin Luther King jr.

– Jeg tror du vil like dem. Jeg håper du gjør det, sa Trump, som også ga paven en bronsestatue som representerer fred og håp.

Gir du ham potizza?

Det er protokoll at kvinner dekker håret med slør under besøk i Vatikanet. Det gjorde Trumps kone, førstedame Melania Trump. Hun var ikledd svart kjole og svart slør, i motsetning til under besøket i Saudi-Arabia i helgen da hun ikke dekket håret.

I et muntert øyeblikk etter det private møtet med Trump, henvendte den smilende paven seg til Melania via en oversetter og spurte henne:

– Hva er det du gir ham å spise? Potizza?

Melania Trump lo, og sa: «Potizza? Ja».

Ordvalget ble først misforstått av internasjonale byråer, som antok at paven sa «pizza». Men potizza, som paven også er kjent for å like, er et lokalt bakverk fra det nordøstlige Italia, og også godt kjent fra Slovenia, som er Melanias Trumps opprinnelige hjemland. Dermed var det en skreddersydd spøk paven kunne trå til med.

Trumps datter Ivanka og hennes ektemann Jared Kushner var også med i delegasjonen som fikk møte paven, i likhet med utenriksminister Rex Tillerson.

Flere møter

– Det var en stor ære å få møte hans hellighet pave Frans. Jeg forlater Vatikanet mer besluttet enn noen gang før til å fremme FRED i vår verden, skrev Trump på Twitter etter møtet.

Trump fikk omvisning i Det sixtinske kapell og Peterskirken sammen med Melania, som er katolikk og som besøkte et sykehus for barn.

Ivanka, som konverterte til jødedommen da hun giftet seg med Kushner, skulle senere delta i en rundebordskonferanse om menneskesmugling, og møte ofre for menneskesmugling.

Donald Trump møtte senere Italias president Sergio Mattarella og statsminister Paolo Gentiloni.

Flere saker fra Trumps reise til Midtøsten: