Verden

Bob Dylan rakk fristen: Har levert et «ekstraordinært» Nobelforedrag

Nobelprisvinner i litteratur, Bob Dylan, har levert et taleopptak av Nobelforedraget sitt, og får dermed utbetalt prispengene på 8 millioner svenske kroner.

Bob Dylan, her avbildet i 2015, leverte mandag sitt Nobelforedrag, fem dager før fristen. Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB
  • Lene Skogstrøm
    Journalist

Talen til Dylan er «ekstraordinær», ifølge Svenska Akademiens sekretær, Sara Danius.

– Det är fullkomment lysende, retorisk perfeksjonert, og viser hvor sterkt inntrykk den klassiske litteraturen gjorde på ham da han var svært ung. Dessuten innleder han på en helt uovertruffen måte om hvordan han oppdager musikken, sier Sara Danius till Dagens Nyheter.

- Helt i Dylans ånd

Johnny Borgan – en av Norges fremste Bob Dylan-eksperter og ”dylanolog”, sier foredraget er helt i Dylans ånd.

- Han tar utgangspunkt i sine musikalske inspriasjonskilder, Buddy Holly, blues og rock n’roll. Han nevner «Moby Dick» og «Odysseen» som eksempel på bøker som har grepet inn i hans liv, men gjør ikke forsøk på gjøre seg mer litterær enn han faktisk er, sier Borgan.

– Han avslutter med å si at sangen er noe annet enn den litteraturen som har vært inspirasjonskilde for ham: «But songs are unlike literature. They’re meant to be sung, not read.»

Første sangtekst-forfatter som får prisen

I opptaket forteller prisvinneren om bøker og forfattere som har preget livet hans, akkompagnert av piano i bakgrunnen.

  • Les eller hør Dylans foredrag her, på Svenska Akademiens egen hjemmeside.

75-åringen er den første forfatteren av sangtekster som noen gang er tildelt Nobels litteraturpris.

For at prisvinnere skal få pengepremien krever nobelkomiteen at de leverer et foredrag innen en viss frist. I Dylans tilfelle var fristen satt til 10. juni i år. Det var lenge usikkert om 75-åringen ville holde et slikt foredrag.

Dylan ble overrakt nobelprisen i litteratur i april i år. Etter Dylans ønske fikk ingen medier være til stede, og seansen skulle være «liten og intim».

Tradisjonelt overrekkes nobelprisen 10. desember, dagen da Nobel døde i 1896. Dylan hadde ikke mulighet til å møte opp da.

Les mer om

  1. Bob Dylan
  2. Litteratur