Millioner trues av sult i Øst-Afrika: - Den verste tørken på flere tiår

Tørke har ført til at 11 millioner mennesker i Somalia, Etiopia og Kenya risikerer å sulte, advarer Røde Kors. Kenya kaller tørken en nasjonal katastrofe.

Langvarig tørke gjør at millioner av mennesker er i akutt fare i Øst-Afrika, mener FN og Røde Kors. Disse flyktningene kom fredag fra Somalia til en flyktningeleir ved Daadab i Kenya, som også er hardt rammet av tørke.

– Dette er en veldig alvorlig situasjon som er veldig lik den i 2011, da 260 000 mennesker døde, sier utenlandssjef Tørris Jæger i Norges Røde Kors.

Regnet har uteblitt, avlingene tørker inn, husdyr sulter og tørster i hjel og sivilbefolkningen er avhengig av hjelp, eller gir seg ut på vandring for å finne vann.

– I Somalia er det fastboende og nomader som går inn i områder de normalt ikke beveger seg inn i. Det kan skape enda større konflikter. Og det er vanskelig å få nødhjelp frem til alle områder på grunn av konflikten i landet, sier Jæger, som nylig har vært på besøk i landet.

Hjelpen kom for sent i 2011

Både Røde Kors, Flyktningehjelpen og en rekke andre hjelpeorganisasjoner er på plass i regionen, for at hjelpen skal komme frem i tide. Erfaringen etter tørken i 2011 var at hjelpen kom for sent.

– Det må vi unngå denne gangen ved å hjelpe før de sjokkerende bildene kommer. Vi prøver å hjelpe med å sikre de brønnene som er, ved å bore nye brønner og ved å hjelpe befolkningen der de er, slik at de ikke må flytte seg for å få hjelp, sier Jæger.

FN har opprettet flere flyktningeleire, som denne ved Daadab i Kenya.

– At husdyrene dør av sult og tørst, får andre og store konsekvenser for familier som dermed også mister sin kapital og kredittverdighet, sier utenlandssjef Jæger, som betegner tørken som «en regional krise».

Kritisk for barna

Redd Barna melder at titusener av somaliere har forlatt hjemmene sine i et forsøk på å skaffe seg mat, vann og beitemarker. Selv kamelene har begynt å dø som følge av tørken.

Om lag 71.000 barn er allerede alvorlig feilernært og risikerer å dø, mens over 360.000 barn under fem år er akutt feilernært, ifølge Redd Barna.

FN regner med at 2,9 millioner menneskerer rammet akutt, og at 3,3 millioner er i en vanskelig situasjon som snart kan bli enda verre.

Flykter fra tørken

I Etiopia forverres krisen av at mange somaliere strømmer over grensen etter å ha flyktet fra tørken i hjemlandet. Også Kenya er rammet av tørke, og der har mange mistet beitedyrene sine. 70 prosent av vannkildene nord i Kenya har tørket ut, 23 av 47 fylker er rammet og 2,7 millioner er avhengige av hjelp, opplyser myndighetene i landet.

Kenyas president Uhuru Kenyatta erklærte fredag at tørken er en nasjonal krise. Han oppfordret verdenssamfunnet til å bidra med hjelp, og advarte folk mot å prøve å bruke krisen til å berike seg selv.

Seks millioner trenger hjelp

I følge FN vil mer enn seks millioner mennesker være avhengig av humanitær hjelp helt frem til juni.

- Det er den verste tørken på flere tiår. I naturen ligger det strødd med døde geiter. Mange steder ser vi nå også døde kameler, et dystert tegn på at også mennesker vil miste livet, sier direktør Hassan noor Saadi i «Save the Children» i Somalia til den tyske nyhetskanalen tagesschau.de.

I fjor førte værfenomenet El Niño til tørke i store områder øst og sør i Afrika. Men selv om El Niño nå er over, har tørken vedvart i Øst-Afrika.

Tørke rammer deler av Øst-Afrika oftere enn før, og forskere frykter at klimaendringene bidrar til å forverre situasjonen.