Verden

New York Times: Trump gjør helomvending, omfavner bærebjelker i Obamas utenrikspolitikk

I løpet av ett døgn har Det hvite hus advart Israel mot å bygge nye bosetninger og varslet at sanksjonene mot Russland videreføres så lenge Krim er på russiske hender. Dette er helt nye toner fra Donald Trump.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu møtte daværende presidentkandidat Donald Trump i New York i september.
 • NTB
 • Steinar Dyrnes
  Journalist
 • Kjetil Hanssen
  Journalist

– Vi ser ikke på bosetningenes eksistens som et hinder for fred, men bygging av nye bosetninger eller utvidelse av de eksisterende bosetningene kan være lite fordelaktig, sier Trumps talsmann Sean Spicer.

Uttalelsen regnes som et varsel om at Trump-administrasjonen ikke vil være like velvillig innstilt overfor Israel og bosetningspolitikken som antatt.

«Høyst oppsiktsvekkende»

Trump har tidligere gått ut med uforbeholden støtte til de israelske bosetningene, som verdenssamfunnet for øvrig har slått fast er ulovlige og i strid med Genèvekonvensjonen. The New York Times kaller den uventede uttalelsen til Spicer for «høyst oppsiktsvekkende».

De ser dessuten uttalelsen i sammenheng med at USAs FN-ambassadør Nikki Haley torsdag fordømte Russlands «aggressive handlinger» i Ukraina, og varslet at sanksjonene videreføres så lenge Krim er på russiske hender. Kritikken av Russland kommer etter at dødstallene nå igjen stiger kraftig i Ukraina-krigen.

Her fra da Nikki Haley var i FNs sikkerhetsråd torsdag.

«Trump omfavner bærebjelker i Obamas utenrikspolitikk»

Den amerikanske avisen konkluderer derfor med at de siste uttalelsene om Israel og Russland i sum innebærer at «Trump omfavner bærebjelker i Obamas utenrikspolitikk».

«Etter å ha lovet et radikalt brudd med utenrikspolitikken til Barack Obama, omfavner nå Donald Trump noen sentrale bærebjelker i den tidligere administrasjonens strategi, inkludert å advare Israel om å tøyle byggingen av bosetninger, kreve at Russland trekker seg ut av Krim og true Iran med sanksjoner for prøveskyting av ballistiske raketter».

Fra førstesiden i Jerusalem Post fredag: Trump advarer Israel: Slutt med kunngjøringen av nye bosettinger.
Pressetalsmann Sean Spicer i Det hvite hus kom torsdag med en skriftlig uttalelse om nye israelske bosetninger.

Senest i desember vedtok FNs sikkerhetsråd en resolusjon som krever øyeblikkelig byggestans, og flere tidligere resolusjoner pålegger Israel å trekke seg ut av Vestbredden og de øvrige områdene som ble okkupert i 1967.

Tar ikke stilling

Sean Spicer sier at Trump «ikke har tatt offisielt stilling til bosetningsaktiviteten» og at presidenten håper at det kan oppnås fred i Midtøsten.

Trump gleder seg for øvrig til å ta imot Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Det hvite hus 15. februar, sier Spicer.

Netanyahu høstet sterk internasjonal kritikk da han nylig proklamerte at Israel «så snart som mulig» vil etablere en ny bosetning på Vestbredden, den første nye på over to tiår.

Les også

Israel har godkjent 6.000 nye bosetterboliger i okkuperte områder siden Trump ble innsatt

Alvorlig hinder

Siden Trump kom til makten, har Israel besluttet å utvide bosetningene med over 3.000 nye boliger.

FNs generalsekretær António Guterres og EUs utenrikssjef Federica Mogherini betegnet begge dette som et hinder for fred og en tostatsløsning. Det samme gjorde den norske regjeringen.

– Fra norsk side har vi gjentatte ganger tatt opp med israelske myndigheter at bosetningene er folkerettsstridige og alvorlige hindre for fred, sa statssekretær Marit Berger Røsland (H) i en kommentar.

Ambassade

Trump har også høstet skarp kritikk for sin trussel om å flytte den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.

Ingen av de drøyt 80 landene som i dag har ambassade i Israel, har lagt denne til Jerusalem. Dette av frykt for at det vil bli sett på som en anerkjennelse av Israels ulovlige okkupasjon av Vestbredden og annektering av Jerusalem.

– En flytting vil få katastrofale følger for fredsprosessen, for en tostatsløsning og for stabilitet og sikkerhet i hele regionen, advarte palestinernes president Mahmoud Abbas tidligere i år.

Les også

 1. Donald Trump ber Israel holde ut til 20. januar

 2. Trump har valgt Israel-ambassadør

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Utenrikspolitikk
 3. Israel
 4. Russland
 5. Ukraina