Verden

Ronald Reagan er død

Ronald Reagan var skuespilleren som ble en umåtelig populær president. I går kveld døde han med Nancy ved sin side.

 • Kristin Nilsen

Den eldste. Ingen amerikansk president har levd lenger enn Ronald Reagan. Da han døde i sitt hjem i California like etter klokken 22 i går kveld norsk tid var han 93 år gammel. De siste ti årene led Ronald Reagan av Alzheimers. Det var den tidligere presidenten selv som i 1994 fortalte amerikanerne at han var blitt diagnostisert med Alzheimers. Det skjedde fem år etter at han hadde forlatt Det hvite hus. — Jeg har startet på en reise til livets solnedgang, sa han dengang.

Tok seg av sin mann

Helt til det siste tok den tidligere førstedamen Nancy Reagan seg av sin mann. For noen uker siden fortalte hun at hennes mann var blitt dårligere. - Ronnies lange reise har nå tatt ham til et sted der jeg ikke lenger kan nå ham, sa Nancy Reagan.

Fortsatt et ikon

15 år etter at Reagan gikk av som president var han fortsatt et ikon for republikanerne da han døde i går.Reagan var 69 år da han ble president første gang i 1981. I de åtte årene frem til 1989 omskapte han Det republikanske partiet i sitt konservative bilde. For mange amerikanere er den kalde krigeren Reagan fortsatt helten som gjennom sin uforsonlige kamp mot kommunismen fikk det sovjetiske imperiet, eller "onsdskapens imperium" som Reagan kalte det, til å bryte sammen. Ronald Reagan var en stor populist, og skapte sin egen økonomiske politikk som fikk navnet "Reaganomics".

Forbilde

President George W. Bush har mange ganger sagt at Reagan er hans forbilde og sverger til mange av den tidligere presidentens løsninger i den økonomiske politikken. - Regjeringsmakt er ikke løsningen, det er selve problemet, erklærte Reagan da han startet på sin presidentkarrière. Han gjorde nedskjæring av offentlige utgifter til sitt varemerke, samtidig som han gjennomførte skattelettelser i en størrelsesorden ingen amerikanere hadde opplevd før.Det storstilte våpenkappløpet han førte mot Sovjetunionen, førte til at da han gikk av som president etter to perioder, var den amerikanske statsgjelden på 3000 milliarder amerikanske dollar.

Av fattig familie

Ronald Reagan ble født 6.februar 1911 i Tampico i delstaten Illinois. Faren var en alkoholisert skoselger, og moren en streng kvinne med puritansk oppdragelse. Reagan tok eksamener i økonomi og sosiologi ved Eureka-universitetet i hjemstaten.Etter noen jobber flyttet han til Hollywood og begynte som skuespiller. Han deltok i 50 filmer, hvorav de fleste var gått i glemmeboken før han ble president.Mest kjent ble filmen om den norskættede "Knut Rockne, All American", der han spilte hovedrollen som collegehelt i amerikansk collegefotball.

<b> Ronald Reagan</b> sammen kona Nancy. Reagan led av Alzheimer. DENNIS COOK

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Reagans datter gråt da hun hørte lydopptak der faren kaller afrikanere apekatter

 2. VERDEN

  Presidentenes helse: En historie om bløff og hemmelighetskremmeri

 3. KOMMENTAR

  På en søndag: Clinton eller Trump? | Per Edgar Kokkvold

 4. VERDEN

  Håper Trump og May kan kopiere «romansen» til Reagan og Thatcher

 5. VERDEN

  Får verden se noe som ligner på dette møtet i Reykjavik når Trump og Kim Jong-un møtes?

 6. KOMMENTAR

  Moskva bryter avtalen som fjernet over 2000 atomraketter.