Verden

Slik overlever barna i Syrias beleirede byer

Medlemskap i jihadistgrupper kan være eneste vei ut for sultende barn som er fanget i beleirede områder i Syria.

Barn går gjennom en skadet gate i østre Ghouta i nærheten av Damaskus. Mange av de beleirede områdene ligger nær Damaskus.
  • Tor Arne Andreassen
    Tor Arne Andreassen
    Journalist

Måltidene kuttes, noen ganger sulter de. Medisiner kommer ikke frem, og noen ganger dør barn av årsaker som kunne vært unngått. Traumene gjør barna engstelige og aggressive, og noen blir sengevætere, begynner å stamme eller får taleforstyrrelser.

— Når jeg hører lyden av en granat eller av et fly, så blir jeg veldig redd og jeg skynder meg med å rømme og å gjemme meg under sengen min, sier Mounif, en gutt i østre Ghouta ifølge en rapport fra Redd Barna.

Håpløsheten preger en generasjon unge. For noen er medlemskap i en væpnet milits, mange av dem ytterliggående jihadistbevegelser, eneste måte å skaffe seg selv og familien mat og penger, står det i rapporten.

Beleiret barndom

Dette er den dystre virkeligheten som beskrives i en fersk rapport om Syrias beleirede områder fra Redd Barna. Organisasjonen anslår at det i dag er minst en kvart million syriske barn som befinner seg i 18 beleirede områder i Syria.

- De måtte amputere en venns bein fordi de ikke hadde noe å behandle det med. Et lite barn mistet begge øynene etter et bombeangrep fordi de ikke hadde utstyret de trengte for å fjerne fragmentene, forteller en syrisk hjelpearbeider som er blitt intervjuet.

Det er svært vanskelig for journalister å rapportere fra Syria, og de beleirede områdene er enda vanskeligere tilgjengelig. Men takket være sine lokale partnere har Redd Barna intervjuet barn, foreldre, helsearbeidere og andre om levekårene for barna og familiene deres.

To barn går gjennom en utbombet korridor i østre Ghouta, ikke langt fra Damaskus.

Krigen i Syria er den viktigste grunnen til flyktningkrisen i Europa:

Les også

Dette er de fire farene som kan splitte Europa

De svakeste lider mest

Resultatene er nedslående, og de bekrefter at det ofte er de svakeste, barna, som lider mest.

— I alle områder der man ikke slipper til med mat og medisiner, rammes de svakeste hardest, sier Sven Mollekleiv, president i Norges Røde Kors.

En analyse foretatt av Syrian American Medical Society viste at 46,6 prosent av de drepte var barn under 14 år. Mange av dødsfallene kunne vært unngått.

Rapporten viser til eksempler på at barn har mistet livet etter at de har vært på leting etter mat og har fått i seg giftige stoffer. Andre har dødd på grunn av manglende akuttmedisin, komplikasjoner under fødsler og kronisk feilernæring og dehydrering.

I Yarmouk utenfor Damaskus føder en underernært ung mor sin første sønn. To dager senere blir spedbarnet sykt. Moren forsøker å ta med barnet til nærmeste sykehus, men blir stoppet ved en kontrollpost, holdt der i fem timer, før hun blir sendt hjem med uforrettet sak. Babyen dør kort tid senere, ifølge Redd Barna-rapporten.

Etter å ha overlevd et bombeangrep, går en mann og sønnen hans gjennom de utbombede gatene i Ghouta.

Slike tragiske hendelser er blitt vanlige, heter det i rapporten. Folk dør selv om de bare er noen kvartaler fra lagrene med medisiner og sykehus som kunne gitt behandling. De sykehus som finnes innenfor de beleirede områdene, mangler faglært personell, utstyr og medisiner og utsettes jevnlig for bombeangrep.— Noe av det mest opprørende er at de fleste områdene er avstengt av myndighetene, sier generalsekretær Tove Wang i Redd Barna. - En av myndighetenes viktigste oppgaver er å beskytte barna, men så gjør de altså det motsatte.

Folk som er på flukt i Syria har problemer med å komme seg ut av landet:

Les også

Nå stenger også nabolandene grensene mot Syria

Flyktet fra IS-beleiret område

— Etterhvert hadde vi ikke noe mat, ikke noe vann, ikke noe som helst. Dette varte i flere måneder. Etter hvert begynte vi å spise gress. Jeg måtte lyve til mine barn å fortelle dem at gresset var spiselig. Men hvem forsøkte jeg å lure? Gresset kunne jo ikke spises, forteller en far som har klart å komme seg ut av IS-beleirede Deir ez-Zor øst i Syria.

Familien møtte Redd Barnas journalist Tracy Manners og fotograf Nour Wahid i Libanon etter en farefull flukt fra Syria.

Familien som flyktet fra Deir ez-Zor ble intervjuet og fotografert etter at de hadde lyktes med å flykte til Libanon.

Frykten har tatt kontrollen. Barn venter på at det skal bli deres tur til å bli drept. Selv voksne venter bare på at det skal bli deres tur til å dø. Når vil det bli min tur, sier Rihab, en mor fra østre Ghouta.— Noe av det som rørte mest ved meg, var beskrivelsen av hvordan barn ikke lenger er barn. De er som små voksne som sitter og venter, sier Wang.

Kan våpenstillstanden hjelpe?

Våpenstillstanden som har vært gjeldende for store deler av Syria siden den 27. februar, er rapportert å holde bedre enn skeptikerne antok, men det betyr ikke at det er fritt frem til de beleirede områdene.

Et barn som har mistet den ene foten får hjelp på et senter for rehabilitering i Ghouta.

— Vi har gjort mer de siste tre-fire ukene enn vi gjorde i hele fjor, men det er fortsatt områder der vi ikke har fått inn hjelp, sier Jan Egeland, generalsekretæren i Flyktninghjelpen, som også koordinerer FNs innsats for å få inn hjelp til de beleirede områdene. - Situasjonen er for eksempel helt fryktelig i Daraya i Damaskus. Det som er paradokset er at man kan stå i sentrum, der det kan være trafikkork, og så kan man se bort på et område som kan ha vært under beleiring i et år.Egeland opplyser at humanitær tilgang til de beleirede områdene vil bli et tema i de planlagte fredsforhandlingene for Syria denne uken.

Twitter: @tor_arnea

Les også

  1. Fire alternativer for Syria

  2. SOS Europa | Bernard-Henri Lévy

  3. Eurostat: 1,25 millioner søkte asyl i EU i 2015

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Syriakrigen