Verden

Viser frem bilder av norsk gissel på Filippinene

Islamistgruppen Abu Sayyaf har lagt ut en video der gislene trygler for sitt liv.

Dette bildet ble lagt ut på en islamistisk Twitter-konto tirsdag. Det viser gislene som som ble bortført på Filippinene i september. Helt t.h. nederst sitter nordmannen Kjartan Sekkingstad.
  • Ntb
  • Kristin Kornberg
  • Reidun J. Samuelsen
    Journalist i utenriksredaksjonen

SISTE: 56 år gamle Sekkingstad retter i videoen en innstendig bønn til eieren av Oceanview Marina og ber vedkommende om å etterkomme kravet fra kidnapperne.

— Vær så snill å etterkom kravene deres, ellers vil vi kanskje ende opp som døde, sier nordmannen i opptaket, der de fire gislene sitter på bakken med en gruppe væpnede menn bak seg.

Tirsdag ble det lagt ut flere bilder av gislene på en islamistisk Twitter-konto. På ett av bildene sitter de fire gislene på bakken, omgitt av rundt ti maskerte og væpnede soldater som holder opp svarte flagg.

Det er tydelig at bildene er tatt med gisseltagernes velsignelse, skriver NTB.

56 år gamle Sekkingstad ble bortført fra feriestedet Oceanview Resort på den lille øya Samal utenfor Mindanao 22. september, sammen med de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall og Halls filippinske kjæreste Marites Flor.

Poserer med IS-flagg?

I teksten som følger Twitter-bildene går det frem at gislene blir holdt av soldater fra Abu Sayyaf som tilsynelatende har sverget troskap til Den islamske staten (IS).

Det svarte flagget på bildet minner om flagget som terrorgruppen IS bruker.

En filippinsk etterretningskilde opplyste mandag at gisseltagerne hadde tatt kontakt med en utenlandsk ambassade, noe Utenriksdepartementet i Oslo ikke ønsket å kommentere.

Avisen PhilStar skriver at kidnapperne representerer en ny, mer brutal, gren av geriljagruppen Abu Sayyaf. Amerikanske etterretningskilder mener islamistgruppen får støtte fra radikale miljøer i Midtøsten og Sør-Asia.

- 200 Abu Sayyaf-krigere

– Vi mottok en oppringning fra vår kontakt i Abu Sayyaf i Sulu-provinsen om at lederen deres nå forhandler om frigivelse av de fire som gruppen tok som gisler på øya Samal forrige måned, sa etterretningskilden til filippinske TV5.

Samme kilde mener å vite at de fire gislene blir holdt i Patikul i Sulu-provinsen, der de voktes av rundt 200 Abu Sayyaf-krigere.

Se overvåkingsbildene fra kidnappingen her:

Nordmannen, som er fra Sotra, skal ha blitt bortført da han og en canadier kom til for å hjelpe et ektepar som gjerningspersonene angrep først, ifølge lokalt politi og øyenvitner. Også en annen canadier og en filippinsk kvinne ble bortført.

Ingen skudd ble avfyrt

Dette bildet er fra Kjartan Sekkingstads Facebook-side.

Kidnapperne forsvant raskt i små båter. Ingen skudd ble avfyrt, ifølge filippinsk politi.Lørdagen etter ble det klart at filippinske myndigheter funnet en båt de mistenker ble brukt av kidnappere til å ta de fire gislene.

Båten ble funnet på øya Jolo, som er base for den muslimske Abu Sayyaf-geriljaen. Den militante gruppen er tilknyttet Al-Qaida, og er beryktet for å bortføre utlendinger og kreve løsepenger.

Les også

  1. Harde sammenstøt mellom muslimske opprørere og myndighetene i regionen der nordmannen er bortført

  2. Slik ble han hotellsjef på Filippinene

  3. Nordmann savnet i Usbekistan siden i fjor