Verden

Selvmordsbomber drepte 30 ungdommer i Tyrkia

30 personer er drept og 100 er såret i en eksplosjon i den tyrkiske byen Suruc, som ligger ved grensen til Syria. Tyrkiske tjenestemenn hevder selvmordsbomberen kom fra IS.

Minst 28 personer er drept og 100 er såret i en eksplosjon i den tyrkiske byen Suruc, som ligger ved grensen til Syria. Flere ungdommer er blant de drepte.
  • Kamilla Amundsen Willix
  • Einar Fannemel
  • Alf Ole Ask
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Den engelskspråklige avisen Daily Sabah melder at eksplosjonen rettet seg mot en gruppe ungdommer som var samlet på kultursenteret Amara.

30 er drept og 100 såret, melder avisen videre. Visestatsminister Numan Kurtulmuş, innenriksminister Sebahattin Öztürk og arbeidsminister Faruk Çelik reiser nå til området for å koordinere den videre etterforskningen.

— Foreløpige funn peker på at det var et selvmordsangrep som ble utført av Daesh (IS), sa statsminister Ahmet Davutoglu på en pressekonferanse i Ankara mandag, melder nyhetsbyrået AFP

Saken fortsetter under kartet.

Representanter fra kurdiske myndigheter sier til Al Jazeera at liket av en selvmordsbomber er funnet i ruinene, men dette er ikke bekreftet fra andre kilder.

– Vi frykter at antallet drepte vil øke. Gjerningsmennene vil snart bli funnet og stilt for retten, sa tyrkias innenriksminister i en pressemelding tildigere i dag.

ta79d09c-rijwwuXJJp.jpg

Al Jazeera melder at eksplosjonen skjedde under en pressekonferanse i forbindelse med åpningen av kultursenteret. Senteret eies av lokale myndigheter og brukes jevnlig til å huse journalister og frivillige som arbeider med flyktningene fra Kobani.

— Dette er en massakre

Ungdommene på senteret skal tilhøre organisasjonen Socialist Youth Associations Federation (SGDF). 300 personer skal ha deltatt på en sommerleir gruppen arrangerer i byen.

Ungdommene kom fra de tyrkiske byene Istanbul og Ankara.

— Det var en høylytt eksplosjon midt under en konferanse, forteller øyenvitne Mahmut Broke til Reuters på telefon.

- Dette er en massaker. Noen sier at alle i gruppen er døde, sier Leyla Guven, representant for lokale myndigheter til den tyrkiske avisen Hurriyet Daily News.

Kadir Ergün, et annet øyevitne sier til CNNTürk at han bare var 100 meter fra åstedet.

— Det er vanskelig å beskrive det med ord. Det er behov for blodgivere, sier han.

Presidenten fordømmer

– En terrorhandling, fastslår Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i en kommentar.

– Vi er i dyp sorg over at 28 borgere døde, og et stort antall mennesker ble såret, som et resultat av en terrorhandling, sa Erdogan under et besøk på Nord-Kypros.

– På vegne av mitt folk forbanner og fordømmer jeg denne brutalitetens gjerningsmenn, sa Erdogan.

Etter at Erdogan ga disse kommentaren døde ytterligere to personer. Tyrkiske myndigheter sier at dødstallene kan bli høyere.

Huser 20.000 syriske flyktninger

Byen Suruc ligger om lag 10 kilometer fra grensen til Syria og huser 57.000 innbyggere. Så mange som 20.000 syriske flyktninger har søkt tilflukt i leire rundt byen. Totalt har Tyrkia tatt i mot 1,8 millioner syriske flyktninger.

Fra september 2014 til januar i år, var Kobani åssted for harde kamper mellom IS og kurdiske krigere. I slutten av januar erklærte kurdiske krigere under ledelse av YPG-militsen seier over IS i området. I juni forsøkte IS igjen å gjenerobre byen.

Myndighetene søker blodgivere

Offentlige myndigheter skriver på Twitter at de har behov for blodgivere.

Organisasjonen SGDF la ut dette bildet på sin Twitter-konto kort tid før eksplosjonen.

Andre representanter fra myndighetene advarer nå mot IS, og sier blant annet at «ganske snart kan vi ende opp som Syria».Leirdeltakerne var samlet for å hjelpe til med oppbyggingsarbeid i den nærliggende byen Kobani.

Flere soldater

Bombeangrepet kommer kort tid etter at Tyrkia har utplassert ytterligere tropper langs deler av grensen mot Syria. NATO-medlemmet Tyrkia er bekymkret for at krigen i Syria skal flytte seg til tyrkisk område. Tyrkiske ledere har vært klare på at de ikke vil blande seg direkte inn i krigen i Syria, men at det vil gjøre hva som er nødvendig for å forsvare ladets grenser.

I følge FN er mer enn 220.000 mennesker drept og minst én million såret siden Syria-krisen startet i 2011. Kobani var også åsted for et overraskende angrep i juni og mer enn 200 ble drept.

Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. Tyrkia