Verden

Kinesisk advokat kan få 20 år i fengsel for tvitring

La Washington få kontrollere Beijing som mandatområde, ironiserte Pu Zhiqiang i en sarkastisk microblogmelding ingen tok bokstavelig. Unntatt kinesisk politi.

Advokat Pu Zhiqiang risikere fengsel for kritiske meldinger i sosiale medier.
  • Jørgen Lohne
    Jørgen Lohne
    Aftenpostens korrespondent i Asia

Oppfordring til opprør mot statsmakten, til rasehat og separatisme samt provokasjon for å skape krangel og uro, er anklagene mot Pu, en av Kinas mest kjente menneskerettighetsforkjempere.

Tiltalen kan gi 20 års fengsel, men som bevis har ikke påtalemakten annet enn advokatens meldinger på Sina Weibo , Kinas svar på Twitter, mellom 2011 og frem til han ble arrestert i mai 2014. Det hevder en av Pus forsvarere, advokat Zhang Baojun.

Ytringsfrihet

Advokat Pu, berømt for sin veltalenhet i rettssalen, benekter ikke å ha skrevet de ofte sarkastiske, vittige og avgjort provoserende kommentarene. Men han erkjenner ikke noe lovbrudd.

For Pus forsvarsadvokater er saken ikke komplisert, den dreier seg om den ytringsfrihet som alle i Kina skal være sikret ifølge Grunnloven, påpeker forsvarer Zhang overfor Le Monde.

Men ytringsfriheten i Kina har som kjent sine begrensninger som fastsettes slik makthaverne til enhver tid ønsker. Det er derfor knapt noen tvil om at Pu Zhiqiang vil bli dømt til fengselsstraff.

Spørsmålet er hvor streng dommen vil bli.

Ord gir fengsel

Mo Shaoping, seniorpartner i firmaet der advokat Zhang arbeider, påpeker overfor Aftenposten at Nobels fredsprisvinner Liu Xiaobo i 2009 ble dømt til 11 års fengsel ”for 473 ord myndighetene valgte ut blant de millioner av ord han har skrevet”.

Etter at Xi Jinping ble kommunistpartiet leder i 2012 og Kinas president i mars 2013, er regimets kamp mot frittalende kritikere blitt skjerpet.

Et eksempel er prosessen mot Uigur-talsmann og professor Ilham Tohti som i september i fjor ble dømt til livstids fengsel for å ha oppfordret til løsrivelse av Xinjiang-provinsen og til voldelig kamp for å nå dette målet. Tothi nekter all skyld og fremholdt under straffesaken at han riktignok har kritisert Beijngs politikk overfor Uigurene, men samtidig alltid har anerkjent, og gått inn for, Kinas enhet. Professorens forsvarer advokat Li Fangping uttalte til Aftenposten at hans klient ble dømt på grunnlag av falske anklager i en lovstridig rettergang.

1989-tragedien

Blant dem som er spesielt utsatt i myndighetenes pågående forfølgelse av annerledes tenkende, er Kinas menneskerettighetsadvokater. Pu Zhiqiang er en av de mest kjente, ikke minst etter at han forsvarte kunstneren Ai Weiwei.

Advokaten ble pågrepet etter at han sammen med en liten gruppe opposisjonelle tidlig i mai 2014 hadde markert 25 – årsminnet for demonstrasjonene og massakrene ved Den himmelske freds plass. Som ung student var Pu til stede på plassen og ble vitne til hendelsene 4. juni 1989.

  1. januar feiret Pu Zhiqiang sin 50-årsdag i fengselscellen han deler med et 20-tall andre. Ifølge BBC får han etter forholdene god behandling og tilbringer mye tid med å lese, blant annet Bibelen og Gabriel García Márquez’ 100 års ensomhet .

Noen av de farlige meldingene

Aftenposten får opplyst at kinesisk påtalemyndighet blant tusener av meldinger som advokat Pu har skrevet på Sina Weibo, er 28 ansette som brukbare i aktoratets bevisførsel. Meldingene skal være samlet inn fra 12 Weibo-kontoer som Pu har opprettet og myndighetene senere stengt de senere år.

Her er noen utdrag. Aftenpostens Beijing-kontor har delvis fått materialet fra egne kilder, delvis fra andre medier. Redaksjonelle forklaringer i parentes.

”Gi Nordøst-Kina til Japan, gi Laoshan (fjell i Yunnan-provinsen) til Vietnam, gi Beijing til Washington som mandatområde. Jeg har ikke noe imot dette, så lenge vår livssituasjon kan bli bedre. ”

5. februar 2012

”Fra topp til bunn, ingen i kommunistpartiet kan leve en dag uten å lyve. ”

24. juli 2012

“Hvorfor ikke la Taiwan få styre (Kina) sør for Yangtze-elven og tillate konkurranse mellom kommunistpartiet og Kuomintang? De er jo ikke fremmede for hverandre.”

15 august, 2011

”Hvis Kinas myndigheter virkelig anser Xinjiang som landets territorium, burde de ikke behandle det som en koloni, som erobret land. Dere behandler dem (Uigurene) som fiender.”

Mai 2014 (Ifølge BBC ble Pu pågrepet umiddelbart etter å ha publisert denne meldingen)

"Lei Feng (en soldat-helt sentral i propagandaen under Mao Zedongs styre) er den største løgn de siste 60 år”.

Juni 2013

”Spørsmål: Når Lei Feng ikke sov om natten, men pugget Mao-sitater under dynen, forstyrret han ikke da sine soldatkameraters hvile? Eller hadde han kanskje det privilegium å sove på enerom? ”

22. august 2013

Følg vår Asia-korrespondent på Twitter