Verden

NBC og CNN: Rasende Tillerson stemplet Trump som «åndssvak»

Utenriksministeren var på nippet til å si opp i sommer, ifølge NBC. Utenriksministeren avviser at han ville trekke seg, men ikke at han kalte Trump «åndssvak».

USAs utenriksminister Rex Tillerson under et møte i FN i september
  • Kristoffer Rønneberg
    Journalist

Rex Tillerson ble så frustrert over Donald Trump at han i sommer omtalte ham som «åndssvak» («a moron»), ifølge tre kilder NBC News har snakket med. Også CNN har kilder som bekrefter at Tillerson kom med den lite flatterende karakteristikken av presidenten.

Utbruddet skal ha kommet på et møte i Forsvarsdepartementet der en rekke andre toppfolk i Trump-administrasjonen skal ha vært til stede.

På en hasteinnkalt pressekonferanse onsdag avviste utenriksminister Rex Tillerson at han noen gang vurderte å trekke seg.

Tillerson avviste derimot ikke at han hadde kalt Trump «åndssvak». Han svarte at han ikke ville kommentere «slikt smålig vrøvl» da han ble spurt om det av journalistene.

Under en pressebriefing senere på dagen avviste imidlertid Utenriksdepartementets talskvinne Heather Nauert at Tillerson har kommet med en slik karakteristikk.

– Utenriksministeren omtaler ikke personer med slike ord. Han sa ikke dette, sa hun.

Trump: – Oppdiktet historie

I Las Vegas, der Trump er onsdag etter massakeren som skjedde natt til mandag, fikk presidenten spørsmål om saken. Til pressen sa han at han har full tiltro til Tillerson.

– Det var falske nyheter. Det var en helt oppdiktet historie. Den ble laget av NBC. De fant det bare opp, sa han.

På flyet til Las Vegas twitret også presidenten om saken, der han uttrykte at NBC News bør «sende ut en beklagelse til AMERIKA!»

The @NBCNews story has just been totally refuted by Sec. Tillerson and @VP Pence. It is #FakeNews. They should issue an apology to AMERICA!

Visepresidenten måtte gripe inn

NBC rapporterte tidligere onsdag at utenriksministeren truet med å slutte etter at Trump holdt en oppsiktsvekkende politisk tale til flere titusen speidere på sommerleir – en tale der Trump blant annet brukte mye tid på å skryte av å ha vunnet presidentvalget.

Tillerson, som selv er en tidligere speiderleder, skal ha snakket høyt om å nekte å returnere fra sommerferien sin i Texas, ifølge flere kilder NBC News har snakket med.

Forsvarsminister James Mattis og Trumps stabssjef John Kelly skal ha tryglet Tillerson om å bli i jobben fordi de ønsket stabilitet i administrasjonen.

Også visepresident Mike Pence skal ha blitt involvert, ifølge NBC News. Etter utbruddet i forsvarsdepartementet skal Pence ha trukket Tillerson til side for å berolige utenriksministeren.

Blant annet skal Pence ha bedt Tillerson om å holde kritikken mot Trump for seg selv, skriver NBC News.

– Visepresidenten har aldri tenkt å overbevise meg om å bli. For jeg har aldri vurdert å forlate denne posten, sa Tillerson.

  • Tirsdag besøkte Trump orkanrammede mennesker i Puerto Rico. – Dere bør være stolte over at ikke flere døde, som under en ekte katastrofe som Katrina, fortalte han ofrene.

Kritiserte Tillerson på Twitter

Tillerson sammen med president Donald Trump da Tillerson ble tatt i ed som USAs utenriksminister 1. februar.

Forholdet mellom Trump og Tillerson, som sluttet i jobben som toppsjef i oljegiganten Exxon for å bli utenriksminister i januar, har hatt flere gnisningspunkter.

Så sent som i helgen skrev Trump på Twitter at Tillerson «kastet bort tiden sin» ved å forsøke å finne en diplomatisk løsning på konflikten med Nord-Korea:

I told Rex Tillerson, our wonderful Secretary of State, that he is wasting his time trying to negotiate with Little Rocket Man ...

Presidenten fulgte opp med en oppfordring til Tillerson: «Spar på energien din, Rex. Vi gjør det som må gjøres!»

Analytikeren Ian Bremmer, som leder tankesmien Eurasia Group, reagerte på Twitter ved å omtale Trumps Tillerson-refs som «det dummeste Twitter-utspillet om nasjonal sikkerhet jeg noen gang har sett fra et sittende statsoverhode.»

Richard Haass, som leder den prestisjetunge tankesmien Council on Foreign Relations, mener at Tillerson både sitter i en vanskelig posisjon og at han har gjort en dårlig jobb. Han bør derfor trekke seg, skriver han på Twitter onsdag ettermiddag.

Stort frafall

Etter litt over ni måneder har Trump-administrasjonen mistet uvanlig mange toppfolk. I forrige uke ble helseminister Tom Price tvunget til å gå av etter avsløringer om at han hadde brukt privatfly til en verdi av over 400.000 dollar.

Kommunikasjonssjef Anthony Scaramucci, nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, pressetalsmann Sean Spicer, sjefstrateg Steve Bannon og stabssjef Reince Priebus er kun noen av de mest profilerte som har forlatt Det hvite hus siden januar.

For en komplett oversikt, er denne listen hos ABC News et nyttig utgangspunkt.

Les mer om

  1. Donald Trump