Rykteflom i britiske medier

Mye tyder på at Storbritannias nye statsminister heter David Cameron.

  • Eivind Sørlie

Aftenposten.no oppdaterer artikkelen.

Utenfor statsministerboligen i Downing Street 10 i London melder reportere at et flyttelass ser ut til å være på vei ut av bygningen tirsdag ettermiddag, men statsministerens talsmann avviste samtidig at Gordon Brown vil tre av som statsminister.

— Statsministeren er fortsatt statsminister, sier den ikke navngitte talsmannen til nyhetsbyrået Reuters.

Meldingene fra regjeringsforhandlingene i Storbritannia var tirsdag ettermiddag fortsatt sprikende, men mye tyder nå på at Storbritannias neste statsminister heter David Cameron.

Rykteflom brer seg

Flere britiske aviser har så godt som utropt De konservatives leder David Cameron til landets neste statsminister, og spekulerer i at Brown vil gå av allerede tirsdag kveld, dersom Liberaldemokratene og De konservative kunngjør en eventuell enighet om regjeringssamarbeid i løpet av de neste timene.

At David Cameron forlot sitt partis hovedkontor med et bredt smil etter å ha møtt Liberaldemokratenes leder Nick Clegg, la naturligvis ingen demper på rykteflommen i britiske aviser.

Cameron ga ingen kommentarer til pressekorpset.

Liberaldemokratene har siden valget 6. mai forhandlet med både det største partiet De konservative og Labour, fordi ingen av dem har et rent flertall i underhuset.

- Regjeringssamtaler brøt sammen

BBC skal være informert om at samtalene mellom Labour og Liberaldemokratene om et mulig regjeringssamarbeid ble avsluttet tirsdag - uten å ha ført frem.

— Avtalen med Clegg (Liberaldemokratenes leder) var bare ikke mulig, sier en anonym kilde til den britiske avisen Evening Standard.

Brown hadde trolig planlagt å bli sittende som statsminister helt til sommeren, dersom forhandlingene hadde ført frem. Dette ville i så tilfelle ha gjort Brown til mannen som sørget for Labours fjerde periode ved makten.

Flere britiske medier siterer anonyme kilder som hevder at Brown vil trekke seg som statsminister allerede tirsdag kveld, som følge av bruddet i forhandlingene.

Flere Labour-topper, blant dem helseminister Andy Burnham og tidligere innenriksminister David Blunkett, gikk tirsdag offentlig ut med budskapet: «Labour bør innse nederlaget».

— Labour må respektere valgresultatet, sa Burnham og henviste til at Labour gjorde det verste valget på mange tiår.

- Samtalene «midlertidig» avsluttet

Til Reuters sier imidlertid energiminister Ed Miliband i Labour at samtalene med Liberaldemokratene bare er «midlertidig» avsluttet.

— Akkurat nå snakker Liberaldemokratene med De konservative. Det kan gå frem og tilbake, sier han.

Samtidig skriver britisk presse at Liberaldemokratene nå er svært nær en avtale med De konservative om et mulig regjeringssamarbeid.

Dersom disse forhandlingene fører frem, vil De konservatives leder David Cameron etter all sannsynlighet bli Storbritannias neste statsminister.

De konservative skal mandag kveld ha kommet med et tilbud til Liberaldemokratene om å holde folkeavstemning om den britiske, omdiskuterte valgordningen.

Den nåværende valgordningen i Storbritannia favoriserer de to største partiene, og det vil derfor være i Liberaldemokratenes interesse å endre det.